ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε ιδανικά να μην υπάρχει σε 10 χρόνια»

Η Μελίνα Ταπραντζή, Πρόεδρος της Wise Greece, παίρνει δύναμη όταν βλέπει τους ανθρώπους να μη χάνουν το κουράγιο της.

«Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε ιδανικά να μην υπάρχει σε 10 χρόνια»

Όταν έλαβα το Δελτίο Τύπου της Wise Greece ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα διαβάζοντας για τις δράσεις και τον διπλό σκοπό της. Έπειτα έπεσα στην παγίδα που πέφτουμε οι περισσότεροι: Είναι δυνατόν να υπάρχει ακόμα τόση καλοσύνη στον κόσμο; Μία κουβέντα όμως με την Πρόεδρο της Wise Greece, τη γλυκύτατη Μελίνα Ταπραντζή, με έπεισε ότι ο αλτρουισμός και η διάθεση για προσοφορά είναι έννοιες που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα γύρω μας.

Η Wise Greece είναι μία κοινωνική επιχείρηση με διπλό σκοπό: βοηθά 100 μικρούς Έλληνες παραγωγούς τροφίμων με περισσότερα από 2.500 προϊόντα να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό και με το κέρδος από την πώλησή τους αγοράζει τρόφιμα για Ορφανοτροφεία, Συσσίτια, οικογένειες και παιδιά με μεγάλη ανάγκη. Με λίγα λόγια είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Γιατί πολύ απλά κάποιοι άνθρωποι με σκληρή δουλειά και αγάπη φρόντισαν να το κάνουν. Και αυτοί είναι η Μελίνα και οι αξιόλογοι συνεργάτες της.

Η Wise Greece είναι μία κοινωνική επιχείρηση με διπλό σκοπό: βοηθά 100 μικρούς Έλληνες παραγωγούς τροφίμων με περισσότερα από 2.500 προϊόντα να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό και με το κέρδος από την πώλησή τους αγοράζει τρόφιμα για Ορφανοτροφεία, Συσσίτια, οικογένειες και παιδιά με μεγάλη ανάγκη.

Για το έργο της, η Wise Greece, έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως το Νησίδες Ποιότητας από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ η ιδρύτρια Μελίνα Ταπραντζή βραβεύτηκε το 2020 από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, ως μία από τις 7 γυναίκες παγκοσμίως, των οποίων η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης!

Ξεκινώντας θα ήθελα να μιλήσουμε για το παρελθόν: Πώς σας ήρθε η ιδέα για το Wise Greece; Πόσα χρόνια δράσης μετρά;

Νομίζω ότι η Wise Greece είναι η προσωποποίηση του κλισέ «η κρίση γεννά ιδέες και ευκαιρίες»! Και συνήθως στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, όλα ξεκινούν από κάτι που σε ενοχλεί προσωπικά στην καθημερινότητά σου. Για εμένα, όλα ξεκίνησαν το 2013 – μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, όταν από τη μία πλευρά παρατήρησα τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς να παράγουν μικρά «διαμάντια», αλλά να παλεύουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να δυσκολεύονται να επιβιώσουν οικονομικά, ενώ από την άλλη πλευρά τα Ιδρύματα όλης της χώρας να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα. Και έτσι η σκέψη ήταν απλή -ίσως και αφελής εκείνη την περίοδο, καθώς δεν γνώριζα ότι υπήρχε καν ο κλάδος της κοινωνικής οικονομίας! Γιατί δεν συνδυάζουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα, ώστε με κάποιο τρόπο να βοηθάμε τους μικρούς παραγωγούς ενώ από την άλλη πλευρά να καταφέρνουμε να προσφέρουμε τρόφιμα υψηλής ποιότητας στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη; Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Wise Greece!

«Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε ιδανικά να μην υπάρχει σε 10 χρόνια»

Είσαι μία πολύ νέα γυναίκα κι όμως είσαι Πρόεδρος της κίνησης αυτής. Ποια είναι τα κίνητρα σου ώστε να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό καθημερινά; Από πού αντλείς έμπνευση και δύναμη;

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε περάσει αρκετές δυσκολίες και κυριολεκτικά είμαστε από τη μία κρίση στην άλλη! Από την οικονομική κρίση, στην κρίση του Covid. Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν να μένει κανείς αισιόδοξος και αφοσιωμένος. Όμως ξέρω ότι είμαι μέρος μίας πολύ ικανής ομάδας στη Wise Greece, που έχει αποδείξει ότι όχι μόνο ξεπερνά τις κρίσεις, αλλά προσαρμόζεται σε χρόνο αστραπή στα νέα δεδομένα! Έτσι, όταν τελικά βλέπεις τους ανθρώπους γύρω σου να μην χάνουν το κουράγιο τους και όλη η κοινή σας προσπάθεια να μεταφράζεται σε δεκάδες τόνους τρόφιμα που διατέθηκαν σε ανθρώπους που τους χρειάζονται, τότε αυτό σε γεμίζει με τόση έμπνευση που σχεδόν δεν έχεις άλλη επιλογή, από το να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου καθημερινά!

Ποια είναι η αντίδραση του κοινού στην κίνηση αυτή;

Είναι πολύ θετική! Οι καταναλωτές στην Ελλάδα επιλέγουν τα φανταστικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν έναν συνάνθρωπο να έχει ένα αξιοπρεπές πιάτο φαγητό! Οι εταιρείες επιλέγουν τα προϊόντα μας για τα εταιρικά τους δώρα, ενώ οι καταναλωτές στο εξωτερικό γνωρίζουν την ελληνική γαστρονομία και την κουλτούρα μας. Μας υποστηρίζουν ταυτόχρονα Chef και ειδικοί της γεύσης, influencers, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που γίνονται εθελοντές μας.

Θυμάσαι κάποια πολύ συγκινητική ή ιδιαίτερη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια που διευθύνεις το Wise Greece;

Πολλές! Την πρώτη δωρεά που πραγματοποιήσαμε σε ένα Ορφανοτροφείο στο ξεκίνημά μας. Όταν φτάσαμε τον πρώτο τόνο τροφίμων σε δωρεές. Όταν μας πήρε τηλέφωνο ένας παραγωγός συγκινημένος να μας ευχαριστήσει που έκανε την πρώτη του εξαγωγή μαζί μας. Και φυσικά όταν μάθαμε ότι θα βραβευτούμε από τα Ηνωμένα Έθνη!

Πώς γίνεται η επιλογή των προϊόντων και των παραγωγών; Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία;

Ένας παραγωγός επιλέγεται με κάποια αντικειμενικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το είδος του προϊόντος που έχει, η συσκευασία, η τιμή, τα πιστοποιητικά κ.α. Αλλά για εμάς μεγαλύτερη σημασία παίζει ο «ανθρώπινος παράγοντας», καθώς πρέπει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα με τον παραγωγό για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Είναι μία κοινή προσπάθεια που την κάνουμε όλοι μαζί, αφενός για να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αφετέρου για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και η αντίληψη αυτού του κοινού οράματος, είναι προαπαιτούμενη για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε.

Ακούμε συχνά ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ποια η γνώμη σου γι’ αυτό;

Θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο απλό. Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας, αλλά η παραγωγή στην Ελλάδα θα πρέπει να έρθει λίγο περισσότερο στο «σήμερα», να εκμοντερνιστεί και να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους και να τους δείξουμε ότι η παραγωγή δεν είναι κάτι “παρωχημένο” και “παλιομοδίτικο” αλλά μπορεί να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως δημιουργική δουλειά, άμεσα συνυφασμένη με την τεχνολογία. Τέλος, αν ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε, είναι να επενδύσουμε στην καινοτομία! Ας ξεφύγουμε λίγο από το «βάζω ένα πολύ καλό ελαιόλαδο σε ένα φανταστικό μπουκάλι» και ας αναδείξουμε νέα προϊόντα από την πλούσια ελληνική γη, που δεν έχουν τόσο μεγάλο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο.

Ο αριθμός των αστέγων αλλά και των οικογενειών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει. Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές και συνεχόμενες κρίσεις. Αυτό δεν μας έχει επιτρέψει να ορθοποδήσουμε και βλέπουμε τους ανθρώπους να παλεύουν καθημερινά για πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Στο να βελτιωθεί η κατάσταση μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι! Καταναλώνοντας για παράδειγμα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, βοηθάμε άμεσα την οικονομία της χώρας μας. Τόσο απλό και όμως κάποιες φορές το ξεχνάμε.

Έχεις νιώσει δυσπιστία από το κοινό σχετικά με τον σκοπό του Wise Greece; Συνηθίζουμε όταν ακούμε κάτι τόσο καλό, να είμαστε καχύποπτοι και να ψάχνουμε παγίδες.

Φυσικά! Ειδικά όταν ξεκινούσαμε το 2013 ο όρος «κοινωνική επιχειρηματικότητα» ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό, οπότε δεν χρειαζόταν μόνο να τους εξηγήσουμε τι κάνουμε, αλλά και να τους πείσουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι «περίεργο» ή «ύποπτο»! Ευτυχώς όμως, επικεντρωθήκαμε στο να επικοινωνήσουμε πολύ άμεσα το κοινωνικό μας έργο και έτσι βρήκαμε στην πορεία πολλούς υποστηρικτές.

Σε ποια σημεία μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

Σε delicatessen, παντοπωλεία, mini market κ.α. Μην ξεχνάτε ότι με κάθε προϊόν με το μπλε σήμα “Wise Greece” που αγοράζετε, τρώτε εσείς και τρώει και ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη!

Πώς μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής στο Wise Greece;

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να μας στείλει email ή να μας τηλεφωνήσει!

Έχουν υπάρξει στιγμές που έχεις πει «ήρθε η ώρα να τα παρατήσω;».

Πολύ συχνά! Ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια! Υπάρχουν διαρκώς τόσες αναπάντεχες δυσκολίες σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, που φτάνεις συχνά στα όριά σου! Αλλά σχεδόν μαγικά, όλο κάτι συμβαίνει - ένα ευχαριστώ από κάποιο Ίδρυμα, ένας καλός λόγος από έναν παραγωγό- και σε βοηθά να επανέλθεις στην πραγματικότητα.

Mίλησέ μας για τις μελλοντικές σας δράσεις.

Έχουμε επικεντρωθεί τον τελευταίο καιρό στο πώς θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο, αφενός βοηθώντας τους παραγωγούς μας, αφετέρου εκπαιδεύοντας ευάλωτες ομάδες. Έτσι, προσφέρουμε τον τελευταίο χρόνο με την υποστήριξη των ΕΕΑ Grants του Active Citizens Fund αρκετά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε άνεργους και άνεργες για να τους βοηθήσουμε να πάρουν βασικές γνώσεις και να μπορέσουν να δουλέψουν στον αγροδιατροφικό τομέα ή να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί τροφίμων!

Πώς βλέπεις το Wise Greece σε δέκα χρόνια;

Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε ιδανικά να μην υπάρχει σε 10 χρόνια! Αυτό θα σήμαινε ότι το κοινωνικό πρόβλημα που έχει επιλέξει να επιλύσει, θα έχει εξαλειφθεί, άρα δεν θα είναι και η ίδια χρήσιμη πια. Επειδή όμως στην πραγματική ζωή γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να λυθούν κάποια προβλήματα από την μία ημέρα στην άλλη, θα έλεγα ότι θα ήθελα την επόμενη 10ετία η Wise Greece να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο ακόμα πιο δυναμικά, να επεκταθεί σε νέους τομείς όπου μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο και να συνεχίσει να κάνει την Ελλάδα και τους Έλληνες υπερήφανους.

Περισσότερες πληροφορίες: www.wisegreece.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

Περισσότερα από

Made in Greece

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.