ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Πέρσι τον Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη πέτυχε έναν ακόμα στόχο: εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, η πρώτη ελληνική πόλη ανάμεσα σε 246 πόλεις όλου του κόσμου που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο από την ίδρυση του το 2004. Και τώρα αποκτά και το σήμα της. Πρόκειται για ένα νέο λογότυπο που συνδυάζει το αρχικό γράμμα «Θ» από τη Θεσσαλονίκη με το λατινικό «G» που αντιστοιχεί στη λέξη «Gastronomy» (Γαστρονομία). Λογότυπο που έρχεται τώρα να επικοινωνήσειτη νέα ιδιότητα της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού και με τη σφραγίδα του παγκόσμιου οργανισμού.

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επισήμανε πως: «όλοι μαζί χέρι-χέρι θα βοηθήσουμε, ώστε το νέο αυτό να φτάσει παντού και κόσμος που θα έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να απολαύσει το Σαββατοκύριακο, ήτην εβδομάδα, ή τις διακοπές του, να κάνει και τη γαστρονομική κατάθεση ψυχής, που εδώ την βρίσκουμε άπλετη. Είναι ένα θετικό γεγονός σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Είναι όλοι πολύ πιεσμένοι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, από τον πόλεμο που αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι ηθική υποχρέωσή μας να κάνουμε τη δουλειά μας και να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, η οποία ελπίζουμε να είναι πιο λαμπερή, πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα για όλους», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού.

Για ένα success story και μία κοινή προσπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στην παγκόσμια διάκριση που κατακτήθηκε με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας. Ο κ. Ζέρβας απηύθυνε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, να καταστούν συνιδιοκτήτες και συμμέτοχοι και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, κάνοντας λόγο για «μια χρυσή ευκαιρία, ώστε να αναδειχθεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης που είναι η γαστρονομία».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, οι τέσσερις Chef Ambassadors του Thessaloniki Food Festival, Σωτήρης Ευαγγέλου, Απόστολος Αλτάνης, Δημήτρης Τσανανάς και Μανώλης Παπουτσάκης. Με την ευκαιρία της αποκάλυψης του νέου σήματος συνομιλήσαμε με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, που δραστηριοποιείται στην πόλη με το εστιατόριο «Χαρούπι» (σημείο αναφοράς πλέον για την Θεσσαλονίκη) και το πιο πρόσφατο «Δέκα Τραπέζια». Έναν Κρητικό που πολιτογραφήθηκε «Θεσσαλονικιός».

Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης

-Τι ακριβώς σημαίνει η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως Πόλη Γαστρονομίας;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσιο γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και (ελπίζω) μέλλον. Η ανακήρυξή της ως γαστρονομικής πρωτεύουσας από την Unesco αναγνωρίζει το γαστρονομικό της παρελθόν, υποστηρίζει μέσω της διάκρισης αυτής το γαστρονομικό της παρόν και δημιουργεί αισιοδοξία αλλά και ώθηση για μια προοδευτική και εξωστρεφή γαστρονομική δράση στο μέλλον. Για τους ανθρώπους της γαστρονομίας της πόλης (50.000 άνθρωποι τουλάχιστον ασχολούνται με τον τομέα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη) είναι μια αναγνώριση και μια προβολή της δουλειάς τους, αλλά και μια υποχρέωση να φανούν αντάξιοι του τίτλου της γαστρονομικής πρωτεύουσας. Η Θεσσαλονίκη προβάλλει σε όλο του το εύρος το νόστιμο, ελληνικό, βασισμένο στα ντόπια υλικά καλομαγειρεμένο φαγητό με μετρημένες επιρροές από ξένες κουζίνες, αλλά και με μια αρκετά νεωτερική ματιά σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν!

-Tι είδους πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να αναμένουμε σε αυτό το πλαίσιο;

Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει ή σχεδιάζει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως τη διασύνδεση εστιατόρων- σεφ- παραγωγών προκειμένου να δοθεί ώθηση στην εντοπιότητα της πρώτης ύλης, την προώθηση ενημερώσεων και σειρά από δράσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα, σχεδιάζει γαστρονομικά events στο εξωτερικό για να προβάλλει την γαστρονομία της πόλης. Επίσης σχεδιάζονται μεγάλα events στην ίδια την πόλη που θα συμμετάσχουν πολλοί σεφ και που θα μαγειρέψουν ανοικτά για τον κόσμο προβάλλοντας την κουζίνα της πόλης. Γενικότερα αυτή η διάκριση βάζει ένα πλαίσιο για το πού πρέπει να κινηθούμε σε σχέση με τη γαστρονομία μας. Αν αποκτήσουμε συνείδηση της ευκαιρίας θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε και τη γαστρονομική μας κουλτούρα της σε πιο ξεχωριστά μονοπάτια. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι η καρδιά του comfort food, αλλά εύκολα θα την έβλεπα πια να προχωράει και προς την υψηλή γαστρονομία. Σίγουρα η διάκριση αυτή βοηθάει και προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Πώς θα περιγράφατε τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης;

Η καρδιά της γαστρονομίας της πόλης βρίσκεται στους δρόμους της. Περπατιέται όλη. Από τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και τα ουζερί, τα ψαροφαγικά εστιατόρια, τα κρεατάδικα και τα ψητοπωλεία της, τις αγορές της, τα «προχώ» γαστροκαφενεία της και τις ταβέρνες, τα street foodάδικα, τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της, τα μαγειρεία της και τα εστιατόριά της. Όλα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και καλούν κάθε επισκέπτη να τα ανακαλύψει με τα πόδια. Όρεξη να ‘χει να δοκιμάζει κανείς!

Κεντρική εικόνα: istock


Ακολουθήστε το Womantoc στο Instgram

Read Next

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι

05 Μαϊ 2022

Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κέρκυρας.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Μαϊ 2022

Eurovision 2022: με φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη θα εμφανιστεί η Αμάντα Γεωργιάδη

Στο Τορίνο θα διεξαχθή η φετινή Eurovision. Η Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσωπεί την Ελλάδα θα εμφανιστεί με δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη.

03 Μαϊ 2022

Κως: Μαθητές σχεδιάζουν οικολογικό ξενοδοχείο 5 αστέρων

Μαθητές Λυκείου σχεδιάζουν το ξενοδοχείο αντλώντας έμπνευση από το «Χόμπιτ» του Τόλκιν.

06 Απρ 2022

Almondtini: Μοιάζουν με καραμελάκια, αλλά είναι κοσμήματα από πηλό

Η Άννα Κοτρώτσου, μας μιλά για τα πρωτότυπα κοσμήματα που φτιάχνει από πηλό, χρώμα και χαρά.

05 Απρ 2022

O Νίκος Φλώρος στην Αυστραλία

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

04 Απρ 2022
30 Μαρ 2022

Μια νέα τοιχογραφία έρχεται σα «Κύμα» από το Ίδρυμα Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την τοιχογραφία «Wave» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη.

28 Μαρ 2022

Ancient Greek Sandals: τώρα και συλλογή για το σπίτι

Ο ένας χρόνος που περάσαμε στο σπίτι ενέπνευσε τα Ancient Greek Sandals να δημιουργήσουν τη πρώτη τους homeware συλλογή.

17 Μαρ 2022

Θέλεις να εργαστείς στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τώρα έχεις την ευκαιρία

Η διαδικασία αιτήσεων ξεκίνησε. Στείλτε την αίτησή σας μέχρι τις 5 Απριλίου.

16 Μαρ 2022