ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η παραμικρή λεπτομέρεια είχε μελετηθεί και η ενέργεια ήταν πολύ δυναμική»

«Η παραμικρή λεπτομέρεια είχε μελετηθεί και η ενέργεια ήταν πολύ δυναμική»

«Τον Δεκέμβριο του 2020 επισκέφτηκε το εργοστάσιο μας η Μaria Grazia Chiuri. Tην ξεναγήσαμε στις εγκαταστάσεις, της δείξαμε τα υφάσματα που παράγουμε και κουβεντιάσαμε για τη δουλειά μας. Στη συνέχεια, και μετά από λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μας οι συνεργάτες της και ζήτησαν δείγματα για τη συλλογή CRUISE 2022 η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα. Ήδη γνωρίζαμε ότι είχε κάνει μια έρευνα και είχε επισκεφτεί και άλλους παραγωγούς από όλη τη χώρα», μας λέει ο Κώστας Μουχταρίδης, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Silk Line, η οποία συνεργάστηκε με τον Οίκο Dior για τη συλλογή CRUISE 2022 που ως γνωστόν απολαύσαμε λίγες μέρες πριν, σε μία συγκλονιστική επίδειξη στο Καλλιμάρμαρο.

«Η παραμικρή λεπτομέρεια είχε μελετηθεί και η ενέργεια ήταν πολύ δυναμική»

Όλα ξεκίνησαν το 1968 όταν ο Αθανάσιος Μουχατρίδης και η σύζυγός του Έλλη, αποφάσισαν να ιδρύσουν μία εταιρεία με έδρα το Σουφλί, με βασικό σκοπό την επεξεργασία μαλλιού. Τα πράγματα άλλαξαν όταν το 1978 και μετά από ένα ταξίδι με τον ΕΟΜΜΕΧ στην Ιαπωνία, ο Αθανάσιος αποφασίζει να ασχοληθεί με το μετάξι. Οι πρώτοι αργαλειοί στήθηκαν στην μικρή βιοτεχνία και το 1993 μεταφέρονται στις καινούριες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους, έξω από το Σουφλί όπου βρίσκονται ως σήμερα. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Κώστας. Για 20 χρόνια η εταιρεία «ανθίζει» και τα μηχανήματα πολλαπλασιάζονται. Το εργοστάσιο παράγει μεταξωτό ύφασμα και μεταξωτές κλωστές.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Κώστας. Για 20 χρόνια η εταιρεία «ανθίζει» και τα μηχανήματα πολλαπλασιάζονται. Το εργοστάσιο παράγει μεταξωτό ύφασμα και μεταξωτές κλωστές.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι η επίδειξη ήταν φαντασμαγορική το θέαμα ήταν μαγικό. Ταίριαζε απόλυτα με τον χώρο. Εγώ είχα την ευκαιρία να δω πώς γίνεται η προετοιμασία στα παρασκήνια, Εκεί πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό και την οργάνωση. Η παραμικρή λεπτομέρεια είχε μελετηθεί και η ενέργεια ήταν πολύ δυναμική. Η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ήταν μηδενική. Τίποτα δεν είχε αφεθεί στην τύχη», μας λέει ο Κώστας σε ερώτηση για το πώς του φάνηκε η πολυδιαφημισμένη επίδειξη. Τα πράγματα για την εταιρεία του δεν ήταν πάντα ρόδινα, μιας και το 2012 τους «χτύπησε» η οικονομική κρίση. Ήταν εκείνη η εποχή που ο Κώστας σκέφτηκε να αλλάξει εντελώς επαγγελματικό προσανατολισμό, όταν ήρθαν σε επαφή μαζί του η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η Δήμητρα Κολοτούρα. Σκοπός τους ήταν να ξαναφέρουν στην επιφάνεια τις παλιές τεχνικές και τους τεχνίτες στο προσκήνιο, να διατηρηθούν οι τέχνες και να δημιουργηθεί μια μοντέρνα εκδοχή της παράδοσης που θα πάρει την σκυτάλη και θα γίνει ένα προϊόν σύγχρονο και εμπορεύσιμο στο εξωτερικό και σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συνεργασία του Silk Line με το brand Ζeus + Dione.

Ήταν εκείνη η εποχή που ο Κώστας σκέφτηκε να αλλάξει εντελώς επαγγελματικό προσανατολισμό, όταν ήρθαν σε επαφή μαζί του η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η Δήμητρα Κολοτούρα.

Όσο για τα σχέδια της επίδειξης στα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα υφάσματά του, ο Κώστας Μουχταρίδης μας είπε τα εξής: «Η Maria Grazia πήρε 5 υφάσματα από εμάς! Το ένα από τα υφάσματα που υφάναμε στο εργοστάσιο μας είναι ένα χαρακτηριστικό σχέδιο του DIOR το pied de poule η αλλιώς «houndstooth». H καινοτομία στην συγκεκριμένη ύφανση ήταν ότι χρησιμοποιήσαμε μετάξι και μεταλλική κλώστη το οποίο είχε μοναδικό αποτέλεσμα. Ένα άλλο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε είναι το σπαθωτό σε δυο μορφές, σε χρυσό και σε Ivory. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ύφασμα, το οποίο το γνωρίζουμε αρκετά καλά μιας και χρησιμοποιείται από το γνωστό μας brand, Zeus+Dione. Η εξέλιξη του υφάσματος αυτού οφείλεται αποκλειστικά στις κυρίες Μαρέβα Γκραμποφσκι Μητσοτάκη και Δήμητρα Κολοτούρα οι οποίες το είχαν επιλέξει σχεδόν 10 χρόνια πριν για τις συλλογές τους. Μαζί με τη Δήμητρα κάνουμε την ανάπτυξη των υφασμάτων και περνάμε πολλές ώρες πάνω στον αργαλειό πριν από κάθε συλλογή καθώς πειραματιζόμαστε σε νέες εκδοχές του υφάσματος. Έχει ενδιαφέρον εδώ να αναφέρω ότι στο εργοστάσιο μας υφαίναμε το συγκεκριμένο μεταξωτό ύφασμα αλλά και αλλά βεβαίως υφάσματα για είδη σπιτιού».

Η Maria Grazia πήρε 5 υφάσματα από εμάς! Το ένα από τα υφάσματα που υφάναμε στο εργοστάσιο μας είναι ένα χαρακτηριστικό σχέδιο του DIOR το pied de poule η αλλιώς «houndstooth». H καινοτομία στην συγκεκριμένη ύφανση ήταν ότι χρησιμοποιήσαμε μετάξι και μεταλλική κλώστη το οποίο είχε μοναδικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα ο Κώστας Μουχταρίδης ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη της ελληνικής σηροτροφίας, δηλαδή της εκτροφής μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή μεταξιού και προχωρά σε επένδυση ενός σύγχρονου αναπινηστηρίου.

Επισκεφθείτε το e-shop

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι

05 Μαϊ 2022

Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κέρκυρας.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Μαϊ 2022

Eurovision 2022: με φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη θα εμφανιστεί η Αμάντα Γεωργιάδη

Στο Τορίνο θα διεξαχθή η φετινή Eurovision. Η Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσωπεί την Ελλάδα θα εμφανιστεί με δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη.

03 Μαϊ 2022

Κως: Μαθητές σχεδιάζουν οικολογικό ξενοδοχείο 5 αστέρων

Μαθητές Λυκείου σχεδιάζουν το ξενοδοχείο αντλώντας έμπνευση από το «Χόμπιτ» του Τόλκιν.

06 Απρ 2022

Almondtini: Μοιάζουν με καραμελάκια, αλλά είναι κοσμήματα από πηλό

Η Άννα Κοτρώτσου, μας μιλά για τα πρωτότυπα κοσμήματα που φτιάχνει από πηλό, χρώμα και χαρά.

05 Απρ 2022

O Νίκος Φλώρος στην Αυστραλία

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

04 Απρ 2022
30 Μαρ 2022

Μια νέα τοιχογραφία έρχεται σα «Κύμα» από το Ίδρυμα Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την τοιχογραφία «Wave» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη.

28 Μαρ 2022

Ancient Greek Sandals: τώρα και συλλογή για το σπίτι

Ο ένας χρόνος που περάσαμε στο σπίτι ενέπνευσε τα Ancient Greek Sandals να δημιουργήσουν τη πρώτη τους homeware συλλογή.

20 Μαρ 2022

Η Unesco αναγνωρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «Πόλη Γαστρονομίας»

Σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, η Θεσσαλονίκη αποτελεί λίκνο της ελληνικής γαστρονομίας. Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μας εξηγεί το γιατί.

17 Μαρ 2022

Θέλεις να εργαστείς στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τώρα έχεις την ευκαιρία

Η διαδικασία αιτήσεων ξεκίνησε. Στείλτε την αίτησή σας μέχρι τις 5 Απριλίου.