ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο Χρήστος Βαζαίος έζησε τη χρυσή εποχή του '70 και του '80 ως υπεύθυνος παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο σύγχρονος σχεδιασμός στα χέρια της κλασικής υποδηματοποιίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τίτλος ο οποίος περιγράφει σε ένα γενικό πλαίσιο την δουλειά του Στάθη Σαμαντά μιας και εξαρχής η ποιότητα της κατασκευής ήταν ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η συλλογή του σχεδιαστή. Η τελική απόδοση της ιδέας του σχεδιαστή έχει να κάνει με τις δικές του προδιαγραφές και τα δικά του ζητούμενα σε συνδυασμό με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις των ανθρώπων που κατασκευάζουν τα παπούτσια. Για να αποκτήσει κανείς αυτή την ποιότητα στην δουλειά του, θα πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν και στην ιστορία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Έτσι και έγινε. Ο Στάθης Σαμαντάς γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω εμπιστεύθηκε από την αρχή την κατασκευή της συλλογής του στον υπεύθυνο παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης, τον Χρήστο Βαζαίο ο οποίος μάλιστα είχε νονό τον ίδιο τον Μουριάδη. Μια βιοτεχνία η οποία μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1970 και 1980 όχι μόνο για το ποιοτικό της υπόδημα αλλά και για την συνεργασία της με το ιταλικό brand υποδημάτων Bally. Αν και σήμερα η τότε εταιρεία και το ομώνυμο εργοστάσιο δεν υπάρχουν πια, η γνώση δεν χάνεται και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Βαζαίου, ο οποίος έμαθε την τέχνη του χειροποίητου υποδήματος από τον πατέρα του και δραστηριοποιείται σε άλλες εγκαταστάσεις. Θυμάται τον εαυτό του μικρό να ντύνει καλαπόδια και να παρατηρεί τον πατέρα του να φτιάχνει χειροποίητα παπούτσια.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη
Η ισχύς εν τη ενώση αναφέρει ο σχεδιαστής, Στάθης Σαμαντάς, μελετώντας ένα δείγμα με τον συνεργάτη του, τον Χρήστο Βαζαίο.

Από την κοπή των δερμάτων μέχρι την ραφή τους και το τελικό φινίρισμα των παπουτσιών πριν μπουν στο κουτί τους όλα ήταν μια διαδικασία στην οποία το κάθε βήμα γινόταν πολύ προσεχτικά και μελετημένα αναφέρει ο κ. Βαζαίος. Οι εργάτες του Μουριάδη ερχόντουσαν στο εργοστάσιο με γραβάτα και μέσα στην παραγωγή δούλευαν όλοι με λευκές ιατρικές ποδιές. Ήταν το λεγόμενο «πανεπιστήμιο του τσαγκαριού» στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε σημαντική προσωπικότητα εκείνης της εποχής που να μην φορούσε παπούτσια του Μουριάδη μιας και θεωρούταν κοινωνικό status symbol. Ηθοποιοί και πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον οποίο είχε εξυπηρετήσει ο ίδιος ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

«Οι ποιοτικές προδιαγραφές που είχαμε στον Μουριάδη ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν επιτρεπόταν να έχουμε απόκλιση από αυτές. Από το πάχος και την υγρασία των δερμάτων που φέρναμε από την Ιταλία μέχρι τις δοκιμές που κάναμε στα παπούτσια για να ελέγξουμε την αντοχή τους στον χρόνο. Ο Στάθης είναι ένας απαιτητικός άνθρωπος και τα σχέδια του δεν είναι εύκολα. Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθη και έχοντας μόνο αυτό ως αφετηρία μπορεί να βγει ένα καλό αποτέλεσμα διότι συνδυάζονται οι γνώσεις και των δύο μας και η αγάπη για το παπούτσι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Η φετινή συλλογή του Στάθη Σαμαντά, αποτελεί μια εξέλιξη του σχεδίου του εξετάζοντας πάντα τα αγαπημένα του γεωμετρικά σχήματα παντρεμένα με διαφορετικά υλικά και διχρωμίες ή τριχρωμίες δίνοντας έτσι μια σύγχρονη εικόνα στην θηλυκότητα με σχεδιαστική ταυτότητα και βλέμμα πάντα προς το μέλλον. Το κλασικό μαύρο υπάρχει σε μονόχρωμα σχέδια και επίσης συνδυάζεται με το πρωταγωνιστικό χρώμα της σεζόν, το γκρι. Το γκρι με την σειρά του, το ταιριάζει με το μυστηριώδες χειμερινό γκρι-μοβ καστόρι και την μοβ μεταλλική νάπα. Ένα μπορντό με μια δόση ματζέντα μέσα του, συνδυάζεται με λεπτομέρειες από μαύρο λουστρίνι. Δε λείπουν τα αγαπημένα του kitten heels στις γόβες, μποτάκια με block heel στους οχτώ πόντους, φλατ μυτερά παπούτσια και φυσικά οι ψηλές βραδινές γόβες με έντεκα πόντους τακούνι για τις σύγχρονες ηρωίδες.

*Η συλλογή είναι διαθέσιμη στο κατάστημα του σχεδιαστή στο Κολωνάκι στην οδό Αναγνωστοπούλου 22 αλλά και στο e-shop www.stathissamantas.com

«Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθηι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Ιουλ 2024

Savapile: Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μεγάλωσε με τη μυρωδιά της ψάθας στο πιλοποιείο του πατέρα της

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την παράδοση του πιλοποιού πατέρα της στο εργαστήριο του Savapile στου Ψυρρή, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων τις singature υπερμεγέθεις καπελίνες της.

11 Ιουλ 2024

Eileen Pappas: Η Αϊλήν Παππά εμπνεύστηκε την πρόσφατη συλλογή της από δύο αδέσποτα γατάκια που υιοθέτησε

Τα χειροποίητα κοσμήματα Eileen Pappas είναι statement κομμάτια φτιαγμένα για να ζουν κοντά καρδιά εκείνου που τα φοράει.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Ιουλ 2024

Sun Φλερτ: Η Σοφία Καραγιάννη βρήκε στο φλερτ την κινητήριο δυναμη να δημιουργήσει το δικό της brand

Το Sun Φλερτ με την υψηλών προδιαγραφών αισθητική έρχεται με ορμή για να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αθηναϊκά brands.

28 Ιουν 2024

Sofi Victoratou: Τα παπούτσια της Σοφίας Βικτωράτου θα εμφανιστούν στην 4η σεζόν του Emily In Paris

Δύο τουλάχιστον ζευγάρια Sofi Victoratou θα πρωταγωνιστήσουν στη σειρά - φαινόμενο του Netflix.

04 Ιουν 2024

The C edition: Τα κορμάκια της Χριστίνας Κατσαούνη γίνονται (επιτέλους) μαγιό

Η "sea edition" του The C edition, του brand που έκανε τα κορμάκια τη fashion εμμονή μας.

30 Μαϊ 2024

Somewhere Blue: H Ελένη Γεωργίου αποτυπώνει τα πλάσματα και τα οργανικά σχήματα της θάλασσας σε υπέροχα κοσμήματα

Το brand κοσμημάτων και αντικειμένων deco Somewhere Blue αποτελεί έκφραση της τεράστιας αγάπης της δημιουργού του για τη θάλασσα.

15 Μαϊ 2024

Aeraki: Για τη Χρυσάνθη Κοκοτσάκη όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο καλοκαιρινό item, το παρεό

Το brand Aeraki που ξεκίνησε από τα παρεό με μοναδικά handmade prints, λανσάρει φέτος την πρώτη του resort συλλογή.

14 Μαϊ 2024

Say No More: Δύο κολλητές φίλες που δεν έβρισκαν το ιδανικό μαγιό, αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους

Η Ελίνα και η Στέισυ δημιούργησαν το luxury resort wear brand Say No More για να υπάρχουν επιτέλους μαγιό που κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει αυτοπεποίθηση.

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.