ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο Χρήστος Βαζαίος έζησε τη χρυσή εποχή του '70 και του '80 ως υπεύθυνος παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο σύγχρονος σχεδιασμός στα χέρια της κλασικής υποδηματοποιίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τίτλος ο οποίος περιγράφει σε ένα γενικό πλαίσιο την δουλειά του Στάθη Σαμαντά μιας και εξαρχής η ποιότητα της κατασκευής ήταν ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η συλλογή του σχεδιαστή. Η τελική απόδοση της ιδέας του σχεδιαστή έχει να κάνει με τις δικές του προδιαγραφές και τα δικά του ζητούμενα σε συνδυασμό με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις των ανθρώπων που κατασκευάζουν τα παπούτσια. Για να αποκτήσει κανείς αυτή την ποιότητα στην δουλειά του, θα πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν και στην ιστορία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Έτσι και έγινε. Ο Στάθης Σαμαντάς γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω εμπιστεύθηκε από την αρχή την κατασκευή της συλλογής του στον υπεύθυνο παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης, τον Χρήστο Βαζαίο ο οποίος μάλιστα είχε νονό τον ίδιο τον Μουριάδη. Μια βιοτεχνία η οποία μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1970 και 1980 όχι μόνο για το ποιοτικό της υπόδημα αλλά και για την συνεργασία της με το ιταλικό brand υποδημάτων Bally. Αν και σήμερα η τότε εταιρεία και το ομώνυμο εργοστάσιο δεν υπάρχουν πια, η γνώση δεν χάνεται και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Βαζαίου, ο οποίος έμαθε την τέχνη του χειροποίητου υποδήματος από τον πατέρα του και δραστηριοποιείται σε άλλες εγκαταστάσεις. Θυμάται τον εαυτό του μικρό να ντύνει καλαπόδια και να παρατηρεί τον πατέρα του να φτιάχνει χειροποίητα παπούτσια.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη
Η ισχύς εν τη ενώση αναφέρει ο σχεδιαστής, Στάθης Σαμαντάς, μελετώντας ένα δείγμα με τον συνεργάτη του, τον Χρήστο Βαζαίο.

Από την κοπή των δερμάτων μέχρι την ραφή τους και το τελικό φινίρισμα των παπουτσιών πριν μπουν στο κουτί τους όλα ήταν μια διαδικασία στην οποία το κάθε βήμα γινόταν πολύ προσεχτικά και μελετημένα αναφέρει ο κ. Βαζαίος. Οι εργάτες του Μουριάδη ερχόντουσαν στο εργοστάσιο με γραβάτα και μέσα στην παραγωγή δούλευαν όλοι με λευκές ιατρικές ποδιές. Ήταν το λεγόμενο «πανεπιστήμιο του τσαγκαριού» στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε σημαντική προσωπικότητα εκείνης της εποχής που να μην φορούσε παπούτσια του Μουριάδη μιας και θεωρούταν κοινωνικό status symbol. Ηθοποιοί και πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον οποίο είχε εξυπηρετήσει ο ίδιος ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

«Οι ποιοτικές προδιαγραφές που είχαμε στον Μουριάδη ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν επιτρεπόταν να έχουμε απόκλιση από αυτές. Από το πάχος και την υγρασία των δερμάτων που φέρναμε από την Ιταλία μέχρι τις δοκιμές που κάναμε στα παπούτσια για να ελέγξουμε την αντοχή τους στον χρόνο. Ο Στάθης είναι ένας απαιτητικός άνθρωπος και τα σχέδια του δεν είναι εύκολα. Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθη και έχοντας μόνο αυτό ως αφετηρία μπορεί να βγει ένα καλό αποτέλεσμα διότι συνδυάζονται οι γνώσεις και των δύο μας και η αγάπη για το παπούτσι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Η φετινή συλλογή του Στάθη Σαμαντά, αποτελεί μια εξέλιξη του σχεδίου του εξετάζοντας πάντα τα αγαπημένα του γεωμετρικά σχήματα παντρεμένα με διαφορετικά υλικά και διχρωμίες ή τριχρωμίες δίνοντας έτσι μια σύγχρονη εικόνα στην θηλυκότητα με σχεδιαστική ταυτότητα και βλέμμα πάντα προς το μέλλον. Το κλασικό μαύρο υπάρχει σε μονόχρωμα σχέδια και επίσης συνδυάζεται με το πρωταγωνιστικό χρώμα της σεζόν, το γκρι. Το γκρι με την σειρά του, το ταιριάζει με το μυστηριώδες χειμερινό γκρι-μοβ καστόρι και την μοβ μεταλλική νάπα. Ένα μπορντό με μια δόση ματζέντα μέσα του, συνδυάζεται με λεπτομέρειες από μαύρο λουστρίνι. Δε λείπουν τα αγαπημένα του kitten heels στις γόβες, μποτάκια με block heel στους οχτώ πόντους, φλατ μυτερά παπούτσια και φυσικά οι ψηλές βραδινές γόβες με έντεκα πόντους τακούνι για τις σύγχρονες ηρωίδες.

*Η συλλογή είναι διαθέσιμη στο κατάστημα του σχεδιαστή στο Κολωνάκι στην οδό Αναγνωστοπούλου 22 αλλά και στο e-shop www.stathissamantas.com

«Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθηι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

Περισσότερα από

Made in Greece

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.