ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο Χρήστος Βαζαίος έζησε τη χρυσή εποχή του '70 και του '80 ως υπεύθυνος παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο σύγχρονος σχεδιασμός στα χέρια της κλασικής υποδηματοποιίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τίτλος ο οποίος περιγράφει σε ένα γενικό πλαίσιο την δουλειά του Στάθη Σαμαντά μιας και εξαρχής η ποιότητα της κατασκευής ήταν ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η συλλογή του σχεδιαστή. Η τελική απόδοση της ιδέας του σχεδιαστή έχει να κάνει με τις δικές του προδιαγραφές και τα δικά του ζητούμενα σε συνδυασμό με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις των ανθρώπων που κατασκευάζουν τα παπούτσια. Για να αποκτήσει κανείς αυτή την ποιότητα στην δουλειά του, θα πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν και στην ιστορία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Έτσι και έγινε. Ο Στάθης Σαμαντάς γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω εμπιστεύθηκε από την αρχή την κατασκευή της συλλογής του στον υπεύθυνο παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης, τον Χρήστο Βαζαίο ο οποίος μάλιστα είχε νονό τον ίδιο τον Μουριάδη. Μια βιοτεχνία η οποία μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1970 και 1980 όχι μόνο για το ποιοτικό της υπόδημα αλλά και για την συνεργασία της με το ιταλικό brand υποδημάτων Bally. Αν και σήμερα η τότε εταιρεία και το ομώνυμο εργοστάσιο δεν υπάρχουν πια, η γνώση δεν χάνεται και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Βαζαίου, ο οποίος έμαθε την τέχνη του χειροποίητου υποδήματος από τον πατέρα του και δραστηριοποιείται σε άλλες εγκαταστάσεις. Θυμάται τον εαυτό του μικρό να ντύνει καλαπόδια και να παρατηρεί τον πατέρα του να φτιάχνει χειροποίητα παπούτσια.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη
Η ισχύς εν τη ενώση αναφέρει ο σχεδιαστής, Στάθης Σαμαντάς, μελετώντας ένα δείγμα με τον συνεργάτη του, τον Χρήστο Βαζαίο.

Από την κοπή των δερμάτων μέχρι την ραφή τους και το τελικό φινίρισμα των παπουτσιών πριν μπουν στο κουτί τους όλα ήταν μια διαδικασία στην οποία το κάθε βήμα γινόταν πολύ προσεχτικά και μελετημένα αναφέρει ο κ. Βαζαίος. Οι εργάτες του Μουριάδη ερχόντουσαν στο εργοστάσιο με γραβάτα και μέσα στην παραγωγή δούλευαν όλοι με λευκές ιατρικές ποδιές. Ήταν το λεγόμενο «πανεπιστήμιο του τσαγκαριού» στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε σημαντική προσωπικότητα εκείνης της εποχής που να μην φορούσε παπούτσια του Μουριάδη μιας και θεωρούταν κοινωνικό status symbol. Ηθοποιοί και πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον οποίο είχε εξυπηρετήσει ο ίδιος ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

«Οι ποιοτικές προδιαγραφές που είχαμε στον Μουριάδη ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν επιτρεπόταν να έχουμε απόκλιση από αυτές. Από το πάχος και την υγρασία των δερμάτων που φέρναμε από την Ιταλία μέχρι τις δοκιμές που κάναμε στα παπούτσια για να ελέγξουμε την αντοχή τους στον χρόνο. Ο Στάθης είναι ένας απαιτητικός άνθρωπος και τα σχέδια του δεν είναι εύκολα. Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθη και έχοντας μόνο αυτό ως αφετηρία μπορεί να βγει ένα καλό αποτέλεσμα διότι συνδυάζονται οι γνώσεις και των δύο μας και η αγάπη για το παπούτσι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Η φετινή συλλογή του Στάθη Σαμαντά, αποτελεί μια εξέλιξη του σχεδίου του εξετάζοντας πάντα τα αγαπημένα του γεωμετρικά σχήματα παντρεμένα με διαφορετικά υλικά και διχρωμίες ή τριχρωμίες δίνοντας έτσι μια σύγχρονη εικόνα στην θηλυκότητα με σχεδιαστική ταυτότητα και βλέμμα πάντα προς το μέλλον. Το κλασικό μαύρο υπάρχει σε μονόχρωμα σχέδια και επίσης συνδυάζεται με το πρωταγωνιστικό χρώμα της σεζόν, το γκρι. Το γκρι με την σειρά του, το ταιριάζει με το μυστηριώδες χειμερινό γκρι-μοβ καστόρι και την μοβ μεταλλική νάπα. Ένα μπορντό με μια δόση ματζέντα μέσα του, συνδυάζεται με λεπτομέρειες από μαύρο λουστρίνι. Δε λείπουν τα αγαπημένα του kitten heels στις γόβες, μποτάκια με block heel στους οχτώ πόντους, φλατ μυτερά παπούτσια και φυσικά οι ψηλές βραδινές γόβες με έντεκα πόντους τακούνι για τις σύγχρονες ηρωίδες.

*Η συλλογή είναι διαθέσιμη στο κατάστημα του σχεδιαστή στο Κολωνάκι στην οδό Αναγνωστοπούλου 22 αλλά και στο e-shop www.stathissamantas.com

«Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθηι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

23 Σεπ 2023

Plexida Knitwear: Η Αλεξάνδρα Κουζιάκη, δημιουργεί βιώσιμα πλεκτά που υμνούν την ήσυχη πολυτέλεια

Τρίτης γενιάς πλέκτρια, η δημιουργός του Plexida Knitwear συνδυάζει στο brand της την αγάπη για το πλέξιμο και το περιβάλλον.

13 Σεπ 2023

Ο Γιώργος Μεσημέρης με τα HardClo δημιούργησε έναν κόσμο με το δικό του αλφάβητο

Γνωστά για τα T-Shirts με logo αγγλικές λέξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο τα HardClo έγιναν σταδιακά μια αφήγηση της Αθήνας, τυπωμένη πάνω σε ύφασμα.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Σεπ 2023

Οι τσάντες Amphora Collection της Ζήνας Αμπαριώτη είναι σύγχρονα κειμήλια

Εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα οι τσάντες Amphora Collection μοιάζουν με γλυπτά.

04 Σεπ 2023

Ο ασύμμετρος φάκελος της Georgina Skalidi έγινε το σήμα κατατεθέν του brand της

Η Georgina Skalidi σχεδιάζει δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ και θέλει να δημιουργεί τάσεις.

29 Αυγ 2023

DIOMAS: Μαμά και κόρη βρίσκονται πίσω από το brand που κρατά ζωντανό το χειροποίητο ελληνικό ένδυμα

Η Σμαρώ, η μαμά, και η Αθήνα, η κόρη βρίσκονται πίσω από το DIOMAS που έχει στην ψυχή το καλοκαίρι και παντρεύει τις παραδοσιακές τεχνικές με το σήμερα.

24 Αυγ 2023

KAKURU Jewelry: Για την Ελίνα Κακούρου η Φύση θα είναι πάντα η ανεξάντλητη πηγή έμπνευσής της

Η δημιουργός των KAKURU έχτισε γύρω από τις δημιουργίες της που εμπνέονται από τα σχέδια και τις υφές της φύσης, μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που λατρεύουν τα σχέδιά της.

10 Αυγ 2023

Μπίρα Φιξ: Μια ιστορία παράλληλη με την ιστορία της Ελλάδας

Η άνοδος και η πτώση μιας βαυαρικής δυναστείας στην Ελλάδα.

07 Αυγ 2023

Aiki Diounot: Η Χρυσάνθη Γκούρου φέρνει ανερχόμενους σχεδιαστές στο προσκήνιο

Περισσότερο fashion concept, παρά brand, το Aiki Diounot προσφέρει το έδαφος σε νέους Έλληνες σχεδιαστές να αναδείξουν τη δουλειά τους

05 Αυγ 2023

Evi Grintela: H ζωή της Εύης Γκριντέλα ήταν ένας κύκλος που την οδηγούσε νομοτελειακά στη δημιουργία του δικού της brand

Το brand Evi Grintela δεν έχει γίνει μονάχα συνώνυμο του ιδανικού shirt dress, αλλά και του τέλειου παντρέματος της ανώτερης ποιότητας με την καλαισθησία.

03 Αυγ 2023

Neiromai: Η Πελαγία Χρηστάκη ονειρεύτηκε να φτιάχνει τα κοσμήματα που φορούσε η μαμά της

Το brand κοσμημάτων Neiromai είναι μια ωδή στην αγάπη της δημιουργού τους για τις ρίγες, την κλασική αρχαιότητα και την art deco.

31 Ιουλ 2023

Τόλμησε με πάθος

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ με την καμπάνια της, "Ασίγαστες Φωνές", μας προτρέπει ν’ ακούμε τις "φωνές" που μας οδηγούν μπροστά.

25 Ιουλ 2023

WE ARE: Πώς δύο αδέρφια αποφάσισαν μέσα σε μια νύχτα να φτιάξουν ένα από τα πιο τολμηρά ελληνικά brand

Η WE ARE της Καλλιόπης και του Πέτρου Πετροζέλη ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τα items με τα ευφάνταστα prints και την άνετη εφαρμογή.