Όφθαλμαπάτη < οφθαλμός + -ο- + απάτη (μεταφραστικό δάνειο από την αγγλική optical illusion). Ουσιαστικό, θηλυκό. Η κατάσταση κατά την οποία κάποιος νομίζει ότι βλέπει πράγματα ανύπαρκτα ή αντιλαμβάνεται με διαφορετικό ή αλλοιωμένο τρόπο πράγματα υπαρκτά. Το θηλυκό, άρα γόνιμο, μυαλό της Δανάης σκέφτηκε να μας στολίσει με μια ιδαίτερη συλλογή, η οποία παράλληλα παίζει και με το μυαλό μας. Μοιάζουν, δηλαδή, με κάτι που δεν είναι. 

-Πες μου για την καινούργια σου συλλογή. Ποια είναι η κεντρική ιδέα, ποια η έμπνευση.

«Η τελευταία μου συλλογή λέγεται twisted coins. Η αλήθεια είναι ότι, αφ’ ενός επηρεάστηκα από τη γενική τάση που κυριάρχησε τελευταία με την αναβίωση φυλακτών και παλιών νομισμάτων, αφ’ εταίρου είδα με άλλη ματιά μια προηγούμενη συλλογή με ανάγλυφες επιφάνειες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα twisted coins τα οποία περιέχουν στοιχεία από τη lace σειρά αλλά και καινούρια κομμάτια που την εμπλουτίζουν. Coins γιατί θυμίζουν vintage νόμισμα και twisted γιατί δεν είναι».

Η Δανάη Αλατάρη με κάποια αγαπημένα της κοσμήματα.
«Η τελευταία μου συλλογή λέγεται twisted coins. Coins γιατί θυμίζουν vintage νόμισμα και twisted γιατί δεν είναι».

-Πες μου ξανά με λίγα λόγια την ιστορία σου.

«Ξεκίνησα το 2011 το εργαστήριο κοσμήματος στο κέντρο της Αθήνας, αφού δούλεψα επί σειρά ετών σε άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις του αντικειμένου. Παλιότερα ήμουν σκηνογράφος. Μπορεί να μην ακολούθησα αυτό που σπούδασα, αλλά η μελέτη της ζωγραφικής, της ιστορίας της Τέχνης, της ενδυματολογίας και του σκηνικού χώρου έχουν επηρεάσει την αισθητική μου. Για αυτό μάλιστα στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα το εργαστήριο μου τα πρώτα κοσμήματα ήταν πιο θεατρικά. Τώρα οι συνθέσεις είναι minimal, ευκολοφόρετες ( φοριούνται με διαφορετικούς τρόπους και από το πρωί ως το βράδυ). Δίνουν το στίγμα χωρίς υπερβολές και απευθύνονται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Τα υλικά που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή είναι ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες .

»Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με αρκετά από τα καλύτερα καταστήματα στο χώρο και το τελευταίο εγχείρημα είναι ένα ολοκαίνουριο e- shop που δημιουργήθηκε, το www.danaealatari.com όπου στα πλαίσια της καμπάνιας προώθησής του, διοργανώθηκε μία έκθεση κοσμημάτων στη γκαλερί του μπαρ, εστιατορίου ΦΟΥΑΡ στις 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου».

«Κόσμημα είναι το αντικείμενο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις μια τέλεια εμφάνιση ή με το οποίο να την ολοκληρώσεις».
«Απευθύνεται σε γυναίκες που ακολουθούν τις τάσεις χωρίς όμως να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της συνεχούς επανάληψης. 

-Πιστεύεις ότι αυτή η συλλογή είναι πιο ολοκληρωμένη και αν ναι γιατί;

«Είναι ολοκληρωμένη γιατί ουσιαστικά είναι το απόσταγμα πολλών προηγούμενων συλλογών (όπως τα flo,τα shapes και τα couleur locale). Παρ' όλ' αυτά ο χαρακτηρισμός "ολοκληρωμένη" δεν αποκλείει το γεγονός ότι κάθε προηγούμενη σειρά είναι σα ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται . Όλες εμπλουτίζονται συνεχώς με καινούρια κομμάτια και επαναπροσδιορίζονται. Τίποτα δεν μένει στάσιμο».

-Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

«Απευθύνεται σε γυναίκες που ακολουθούν τις τάσεις χωρίς όμως να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της συνεχούς επανάληψης. Και όχι μόνο. Έχει αποφευχθεί η παγίδα της "ταμπέλας" γιατί ακριβώς τα κοσμήματα μοιάζουν με νομίσματα, δεν είναι (είναι λίγο twisted χεχε)! Θα μπορούσαν να είναι και κάτι άλλο…». 

« Έχει αποφευχθεί η παγίδα της "ταμπέλας" γιατί ακριβώς τα κοσμήματα μοιάζουν με νομίσματα, δεν είναι (είναι λίγο twisted χεχε)! Θα μπορούσαν να είναι και κάτι άλλο…». 

-Δώσε μου τον δικό σου ορισμό για το κόσμημα.

«Κόσμημα είναι το αντικείμενο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις μια τέλεια εμφάνιση ή με το οποίο να την ολοκληρώσεις. Είναι αυτό το στοιχείο που προδίδει την προσωπικότητά σου, σε προσδιορίζει, σε κάνει να ξεχωρίζεις. Σηματοδοτεί σημαντικούς σταθμούς της ζωής σου. Είναι ένα σύμβολο θέσης, τάξης και υπόστασης. Για εμένα, αναπόσπαστο από την καθημερινότητά μου». 

-Πες μου μια ιστορία που συνοδεύει κάποιο από τα κοσμήματά σου.

«Από μικρή έτρεφα μεγάλη αγάπη για την αρχαία Αίγυπτο. Δημιουργήθηκε λοιπόν μία συλλογή, η "Ka proejct", η οποία είναι εμπνευσμένη από εκείνη και συνδυάζει τα minimal στοιχεία της γραμμής του εργαστηρίου με τα maximal στοιχεία της αρχαίας Αιγύπτου».

www.danaealatari.com

instagram: danaealatari

FB: Danae Alatari jewellery

Τηλ: 210 3240464

 

TAGS