Η Νάταλι Λεβή, η Κατερίνα Λάμπρου και η Λέλα Δρίτσα είναι τρεις νέες μαμάδες που, προσπαθώντας να συνδυάσουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, είχαν μια πολύ έξυπνη ιδέα: Να δημιουργήσουν μια start-up, η οποία θα έλυνε τα χέρια σε πολλές γυναίκες σαν τις ίδιες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με παρόμοια διλήμματα και δυσκολίες. Έτσι, ιδρύθηκε η «Nannuka», μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι νέοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να βρουν τους κατάλληλους επαγγελματίες για τα παιδιά τους - από babysitter έως δασκάλους και παιδοψυχολόγους - μόνο με λίγα «κλικ». Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη start-up έχει βραβευθεί ως μια από τις πέντε καλύτερες στον κόσμο, ενώ οι υπηρεσίες της εξαπλώνονται ήδη στο εξωτερικό. 

Η Λέλα Δρίτσα, μια εκ των τριών ιδρυτών της Nannuka, μας μιλά για τους τρόπους με τους οποίους η πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει έναν γονιό, αλλά και για τα μυστικά της επιτυχίας και της διαρκούς εξέλιξης μιας start-up μέσα στο αρνητικό οικονομικό κλίμα της χώρας. 

 

Τρεις νέες μητέρες σκεφτήκατε να δημιουργήσετε την πλατφόρμα «Nannuka». Πώς προέκυψε η ιδέα και ποια ανάγκη θελήσατε να καλύψετε;

Προέκυψε από το κενό που υπήρχε στην αγορά στις υπηρεσίες εύρεσης επαγγελματιών για τη φροντίδα, τη δημιουργική απασχόληση και την εκπαίδευση των παιδιών. Εμείς οι ίδιες βρεθήκαμε στη θέση να αναζητούμε βοήθεια για τη φύλαξη των παιδιών μας και να μην ξέρουμε πού να απευθυνθούμε. Ιδιαίτερα στο ίντερνετ, όπου οι νεότεροι γονείς επενδύουμε τον χρόνο και την προσοχή μας αναζητώντας καθημερινά λύσεις, δεν είχαμε βρει κάτι συγκροτημένο και αξιόπιστο. Τότε είναι που σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε εμείς από την αρχή μια τέτοια online υπηρεσία, ακριβώς όπως τη θέλαμε, αφού θα ήμασταν οι πρώτοι... χρήστες της. Έτσι, γεννήθηκε η Nannuka.

Ποιες είναι οι ειδικότητες των συνεργατών σας; Δώστε μας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι babysitter και παιδαγωγοί για φύλαξη και δημιουργική απασχόληση, που είναι, άλλωστε, αυτό που ψάχνουν οι γονείς σε μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, φιλοξενούμε συνολικά 16 ειδικότητες επαγγελματιών: Από δασκάλους μελέτης μαθημάτων δημοτικού, ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των αντικειμένων, καθηγητές ξένων γλωσσών και μουσικής, παιδαγωγούς ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους μέχρι μαίες και συμβούλους λοχείας. Δύσκολα θα θελήσει κάποιος γονέας μια ειδικότητα για το παιδί του, την οποία δεν θα έχουμε συμπεριλάβει.


Τι διαδικασία ακολουθεί ένας γονιός, διαμέσου της πλατφόρμας, προκειμένου να βρει τον κατάλληλο ειδικό για το παιδί του;

Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη. Δημιουργώντας ένα προσωπικό προφίλ, μπορεί είτε να βάλει αγγελία περιγράφοντας τον επαγγελματία που αναζητά ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι αντίστοιχοι, είτε να ψάξει στην πλατφόρμα μας τον επαγγελματία που ταιριάζει στις ανάγκες του και να «ξεκλειδώσει» τα στοιχεία επικοινωνίας του με κάποια συνδρομή ώστε να έρθει σε επαφή μαζί του.

Πώς μπορεί να είναι βέβαιος ο γονιός ότι αφήνει το παιδί του σε ασφαλή χέρια;

Η ασφάλεια των παιδιών, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών babysitting -γιατί δεν αρκεί τα παιδιά να είναι ασφαλή, πρέπει και να αποκομίζουν νέα ερεθίσματα- αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Μια σειρά κριτηρίων και ελέγχων, όπως τα εξακριβωμένα προφίλ, η υποβολή των επαγγελματιών σε ψυχομετρικά τεστ προσωπικότητας, οι συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες, οι αξιολογήσεις από συνεργασίες τους με άλλους γονείς είναι μια πολύ αξιόπιστη εκκίνηση γνωριμίας με τον υποψήφιο επαγγελματία. Στη συνέχεια, ακολουθεί προσωπική συνέντευξή του από το γονιό, ο οποίος θα αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια.

Ποιο είναι συνήθως το προφίλ των γονιών που απευθύνονται σε εσάς;

Σύγχρονοι γονείς που θέλουν να συνδυάσουν επάγγελμα, οικογενειακή αλλά και προσωπική ζωή – εξάλλου, μια babysitter δεν μας εξυπηρετεί μόνο τις ώρες της δουλειάς, αλλά κι όταν θέλουμε, π.χ., να πάμε σινεμά ή για ένα ποτό με τον σύντροφό μας ή με μια φίλη μας. Μιλάνε την ίδια γλώσσα με το on-line περιβάλλον, είναι πρακτικοί και αποτελεσματικοί, αναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε ενοχές και what-ifs.

Σε ποια σημεία της Ελλάδας δραστηριοποιήστε;

Η Αθήνα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναζητήσεις των γονέων, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Το καλοκαίρι, μάλιστα, αυξάνονται κατακόρυφα τα αιτήματα για φύλαξη και δημιουργική απασχόληση, καθώς και για βοηθούς ταξιδιού, από τα νησιά μας κι άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας ή του εξωτερικού.

Η «Nannuka» έχει αποσπάσει πολλά βραβεία ως τώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Get In The Ring» του 2014, η συγκεκριμένη πλατφόρμα διακρίθηκε ως μία από τις πέντε καλύτερες start-up του κόσμου. Δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων ιδρύεται σήμερα, ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι έκαναν τη δική σας όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να γνωρίσει τόσο μεγάλη απήχηση;

Η μη ύπαρξη άλλης τέτοιας υπηρεσίας στην αγορά και, κατά συνέπεια, η κάλυψη πραγματικών αναγκών, η καινοτομία στη σύλληψη της ιδέας, ο επαγγελματισμός στην εκτέλεση και η συνεχώς εξελισσόμενη στρατηγική μας που εφευρίσκει νέους δρόμους για να ανανεώνουμε το ενδιαφέρον των χρηστών μας. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η κατανόηση των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται κάθε φορά και η ακούραστη ανάγκη μας να μαθαίνουμε από τα σχόλια, τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε συναντήσει ως σήμερα στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης start-up;

Η ανάγκη να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις καινούριες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και, συνεπώς, να μην μπορούμε να χαράξουμε εύκολα μακρόπνοη στρατηγική, το κλίμα ανασφάλειας που επικρατούσε για μεγάλο διάστημα στην αγορά περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και το χαοτικά... δημιουργικό σύμπαν των start up, εξουθενωτικό πολλές φορές αλλά απείρως εκπαιδευτικό, καθώς σε βάζει να περνάς από όλα τα στάδια της δημιουργίας, της εκτέλεσης και της επικοινωνίας του «προϊόντος» σου, προσφέροντάς σου μια πολύτιμη εμπειρία επιχειρηματικότητας.

Αρκετές μαμάδες, παρότι έχουν ανάγκη από ένα αξιόπιστο πρόσωπο για να φροντίσει το παιδί τους, ενδεχομένως να διστάζουν να το αναζητήσουν μέσω ίντερνετ. Τι θα τους λέγατε;

Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους. Όπως και τη μη εξοικείωση κάποιων απ’ αυτές με τις online υπηρεσίες. Ως προς το δεύτερο, θεωρούμε ότι λίγα περιθώρια έχουμε εμείς οι γονείς να μείνουμε έξω από τη λογική του ίντερνετ που έχει διευκολύνει τη ζωή μας σε βαθμό που δεν θα μπορούσαμε καν να διανοηθούμε πριν από δύο δεκαετίες. Ως προς το πρώτο, συμπάσχουμε απόλυτα μαζί τους ως γονείς σε θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας που, όμως, αποτελούν και προτεραιότητα της Nannuka.

Τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον;

Ήδη ανακοινώσαμε την εφαρμογή NannukaNow, μια ακόμα πιο καινοτόμα υπηρεσία που λανσάρεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και εξασφαλίζει στους γονείς αξιόπιστες babysitter... αμέσου δράσεως, δηλαδή της τελευταίας στιγμής, ακόμα και δυο ώρες πριν τις χρειαστεί ένας γονιός. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα λεπτό, στο πιο εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον εφαρμογής. Πρόκειται για μια προεπιλεγμένη, κλειστή ομάδα babysitter που έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις στο Ιασώ, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό, έχουν «δοκιμαστεί» στην πράξη στα δικά μας παιδιά, έχουν μίνιμουμ εμπειρίας τα 2 χρόνια και μεγάλη διάθεση να είναι δίπλα σε παιδιά.

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στη στρατηγική εξαγορά της εταιρείας Babysitting Company, του πρώτου γραφείου ευρέσεως παιδαγωγών-babysitters, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στις υπηρεσίες babysitting και φέρνοντας την Μαρία Κόντη από το offline περιβάλλον στη δυναμική online εμπειρία της Nannuka.

Τέλος, το μεγαλύτερο στοίχημά μας, αυτό της επέκτασής μας εκτός συνόρων, έχει δρομολογηθεί ήδη στην Ιταλία και με την Ιρλανδία και την Κύπρο να ακολουθούν δυναμικά. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς να είμαστε σε θέση να προτείνουμε on line λύσεις και υπηρεσίες σε άλλες χώρες, προσφέροντας τη δική μας τεχνογνωσία προς το εξωτερικό, κι όχι το αντίθετο, όπως είναι συνηθισμένο.

Website: Nannuka

Facebook page: Nannuka

TAGS