ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Μαρία Πραστάκου φτιάχνει πολυμορφικά ρούχα που μεταμορφώνουν τις μέρες σου και τις νύχτες σου

Δεν υπάρχει ένας τρόπος να φορεθεί ένα ρούχο, όπως δεν υπάρχει μία κυρίαρχη τάση για το καλοκαίρι. Το ελληνικό brand 180 Degrees το γνωρίζει καλά αυτό.

Η Μαρία Πραστάκου φτιάχνει πολυμορφικά ρούχα που μεταμορφώνουν τις μέρες σου και τις νύχτες σου

Θυμάμαι στα κόμικ που διάβαζα μικρούλα, οι σούπερ ήρωες φορούσαν μια μπέρτα και μεμιάς αποκτούσαν έξτρα, μαγικές ιδιότητες. Έτσι κάπως, αλλά με την παράμετρο της μόδας ενσωματωμένη, γίνεται και με τα πολυμορφικά ρούχα: το ίδιο κομμάτι μπορεί να μεταμορφώσει από ένα στιλάτο κορίτσι το πρωί, σε μία εντυπωσιακή βαμπ το βράδυ. Ή απλά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των καθημερινών εμφανίσεων σου και να σε κάνει να αποφύγεις την πλήξη.

«Έχεις ποτέ "φρενάρει" κάποια πελάτισσα που ήθελε να αγοράσει κάτι που δεν της πήγαινε;» ρωτάω της Μαρία Πραστάκου με το καλημέρα σας. «Φυσικά» απαντάει χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. «Όπως βοηθώ τις γυναίκες να βρουν τα κομμάτια που τους πάνε, έτσι και τις συμβουλεύω για κομμάτια που δεν τους ταιριάζουν. Για μένα είναι πιο σημαντικό η γυναίκα που θα αγοράσει τα ρούχα μου να τα φοράει με αυτοπεποίθηση, παρά να πουλήσω κάτι που ξέρω πως θα φοράει με δυσκολία, μόνο και μόνο για να γίνει η πώληση. Το ντύσιμο είναι το σημείο συνάντησης του ποιες είμαστε μέσα και του πως μας βλέπουν οι άλλοι. Σέβομαι αυτή την “ιδιότητα” των ρούχων, γι’ αυτό είμαι σχεδιάστρια μόδας και γι’ αυτό είμαι πάντα ειλικρινής με τις πελάτισσες μου, και έτσι είναι και ο τρόπος που λειτουργούν και οι πωλήτριες μας στο κατάστημά μας στη Γλυφάδα. Το καλό με τα πολυμορφικά ρούχα όμως, είναι ότι μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους -έτσι κάθε γυναίκα τα φοράει όπως της πηγαίνουν καλύτερα, και πάντα βρίσκουμε κάτι που θα ταιριάζει σε κάθε γυναίκα» συνεχίζει εξηγώντας τη φιλοσοφία των 180Degrees.

Η Μαρία Πραστάκου φτιάχνει πολυμορφικά ρούχα που μεταμορφώνουν τις μέρες σου και τις νύχτες σου
«Το ντύσιμο είναι το σημείο συνάντησης του ποιες είμαστε μέσα και του πως μας βλέπουν οι άλλοι» λέει η Μαρία Πραστάκου.
«180Degrees είναι η αλλαγή. Είναι η στροφή προς την άλλη κατεύθυνση, μια στροφή που σε φέρνει μεν στο ίδιο επίπεδο που ήσουν πριν, αλλά με τελείως διαφορετική σκοπιά προς τα πράγματα».

Αυτό άλλωστε είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ρούχων που υπογράφει η Μαρία. «180Degrees είναι η αλλαγή. Είναι η στροφή προς την άλλη κατεύθυνση, μια στροφή που σε φέρνει μεν στο ίδιο επίπεδο που ήσουν πριν, αλλά με τελείως διαφορετική σκοπιά προς τα πράγματα. Γι’ αυτό σχεδιάζω ρούχα που έχουν την επιπλέον αξία να φοριούνται με 2 ή 3 διαφορετικούς τρόπους, για τη γυναίκα που θέλει να εφευρίσκει εκ νέου τον εαυτό της, να βλέπει τη καθημερινότητά της με έναν διαφορετικό τρόπο, και μέσα απ’ τα ρούχα μου να έχει έναν παραπάνω λόγο να χαμογελάει. Τα ρούχα 180Degrees είναι πολυμορφικά, και “φορέσιμα” με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει κανείς να τα βάλει. Τα εμπριμέ σχέδια των υφασμάτων τα σχεδιάζουμε εμείς και είναι αποκλειστικά στα δικά μας ρούχα» λέει η Μαρία, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε Fashion Design Technology στο London College of Fashion. «Ταυτόχρονα έκανα μαθήματα design στο Central Saint Martin’s. Επέστρεψα στην Αθήνα όπου έκανα μεταπτυχιακό στο Alba Graduate Business School σε marketing, και ταυτόχρονα ίδρυσα την 180Degrees. Ταξιδεύω συνέχεια, και αυτή είναι η βασική πηγή έμπνευσής μου. Η μισή μου οικογένεια είναι μόνιμα εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη, έχω φίλους στο Λονδίνο, την Κορέα, την Κίνα, την Τουρκία, την Ισπανία, το Παρίσι, και δεν χάνω ευκαιρία να εξερευνώ νέες χώρες και κουλτούρες. Λατρεύω τη μόδα και κάθε πτυχή της, έχω εργαστεί σε event και εβδομάδες μόδας, σε περιοδικά, σε φωτογραφικό στούντιο, σε ατελιέ, και γνωρίζω κάθε στάδιο ραφής και παραγωγής του ρούχου. Ταυτόχρονα όμως, λατρεύω και τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά, μου αρέσει η μαγειρική και οι ταινίες, και αγαπώ τη μουσική -παλαιότερα είχα και δική μου εκπομπή σε διαδικτυακό σταθμό ραδιοφώνου» προσθέτει η Μαρία μερικά ακόμα βήματα στο πλούσιο παλμαρέ της.

«Τα ρούχα 180Degrees είναι πολυμορφικά, και “φορέσιμα” με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει κανείς να τα βάλει. Τα εμπριμέ σχέδια των υφασμάτων τα σχεδιάζουμε εμείς και είναι αποκλειστικά στα δικά μας ρούχα.
«Η καλοκαιρινή συλλογή λέγεται “Birds of a Summer” και είναι εμπνευσμένη από το ελληνικό ηλιοβασίλεμα, τις θάλασσες και τις λίμνες του κόσμου».

Πως μετά από τόσα πολλά ενδιαφέροντα χόμπι και δραστηριότητες έφτασε στα 180 Degrees; «Το ρούχο και η κατασκευή του ήταν πράγματα που αγαπούσα από μικρή, αλλά το βαθύτερο πάθος που είχα για τη φόρμα, τις σιλουέτες και τα print το κατάλαβα πολύ αργότερα, όταν ήμουν στο Λονδίνο, το 2008, ενώ έκανα το πτυχίο μου στο London College of Fashion. Είχαμε μια εργασία για νομάδες, και εγώ επέλεξα να εξερευνήσω το θέμα από πλευράς μόδας, και λόγω των πολλών μετακινήσεων που κάνουν οι νομάδες, άρχισα να σκέφτομαι πως πηγαινοφέρνουν όλα τους τα ρούχα. Έτσι ξεκίνησα να σχεδιάζω πράγματα που θα έκαναν τις βαλίτσες πιο εύκολες στη μετακίνηση, και μια μέρα που ήμουν στο μετρό, σκέφτηκα την ιδέα της τσάντας που γίνεται φόρεμα. Γύρισα σπίτι, το έφτιαξα, και από τότε δεν ξανασχεδίασα τίποτα συμβατικό. Τα “transformable clothes” έγιναν το πάθος μου, ρούχα που μπορούν να φορεθούν με διάφορους τρόπους, και είναι εντυπωσιακά και στιλάτα, σε κάθε τους μορφή. Με την οικονομική κρίση που ξέσπασε εκείνη τη περίοδο, τα ρούχα που έχουν αυτήν την επιπλέον αξία -να φοριούνται δηλαδή με 2 ή 3 τρόπους- ήταν κάτι που “έβγαζε νόημα”, κατά κάποιον τρόπο. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα του brand 180Degrees. Καθώς συνέχισα τη πορεία μου σε σπουδές και δουλειά στο Λονδίνο, η ιδέα αυτή ωρίμασε, διανθίστηκε, και τελικά πήρε μορφή στην Αθήνα, μετά τη 13η διοργάνωση της Athens Xclusive Designers Week, όπου τα ρούχα μου κέρδισαν το βραβείο Best Trendsetter, και αφότου η ιδέα των πολυμορφικών έκανε την 180Degrees νικήτρια εταιρεία στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας “Egg Enter-Grow-Go”».

«Στα φωτεινά prints των ρούχων έχω επιλέξει να χρησιμοποιήσω πουλιά για να αντιπροσωπεύσω τη σύγχρονη γυναίκα που αναζητά, που ταξιδεύει, που εξερευνεί τον κόσμο και τον εαυτό της».
«Τα ρούχα μου σχεδιάζονται για γυναίκες που αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους στη ζωή τους, που πρέπει καθημερινά να είναι 10 διαφορετικές γυναίκες, στη δουλειά, στο σπίτι, έξω…».

-Ποιο είναι το κεντρικό θέμα της καλοκαιρινής σoυ συλλογής;

Η συλλογή λέγεται “Birds of a Summer” και είναι εμπνευσμένη από το ελληνικό ηλιοβασίλεμα, τις θάλασσες και τις λίμνες του κόσμου. Χρησιμοποιώντας χρώματα εμπνευσμένα από τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλά και το άσπρο/μαύρο, τα χρώματα της απόλυτης κυριαρχίας, η καλοκαιρινή μου συλλογή μένει πιστή στην ανάδειξη της γυναίκας που κάνει τρόπο ζωής τη δημιουργική αλλαγή, μέσα από τα πολυμορφικά και ανατρεπτικά της σχέδια, και τα πολύ ιδιαίτερα digital prints της. Στα φωτεινά prints των ρούχων έχω επιλέξει να χρησιμοποιήσω πουλιά για να αντιπροσωπεύσω τη σύγχρονη γυναίκα που αναζητά, που ταξιδεύει, που εξερευνεί τον κόσμο και τον εαυτό της. Τη γυναίκα που αλλάζει τον κόσμο αλλάζοντας αυτό που η ίδια εκπέμπει στον κόσμο. Αφήνοντας αυτή τη φορά τις σιλουέτες πιο άνετες, πιο ρευστές, πιο ελεύθερες, και με prints που παίζουν ανάμεσα στην αυστηρότητα της γεωμετρίας και την ελευθερία της φύσης, η συλλογή “Birds of a Summer” ταξίδεψε και η ίδια, αφού αποτέλεσε και το άνοιγμα της 180Degrees σε 37 πολιτείες των Η.Π.Α.

-Ποια φιγούρα γυναίκας έχεις στο μυαλό σου όταν σχεδιάζεις; Χαρακτηριστικά, χαρακτήρας, στυλ κλπ

Μ’ αρέσουν οι δυναμικές γυναίκες, οι γυναίκες που κρύβουν μέσα τους πολλούς ρόλους και είναι το ίδιο δυνατές και σταθερές σε όλες τις πλευρές της ζωής τους. Έτσι και τα ρούχα μου σχεδιάζονται για γυναίκες που αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους στη ζωή τους, που πρέπει καθημερινά να είναι 10 διαφορετικές γυναίκες, στη δουλειά, στο σπίτι, έξω… Είναι μια γυναίκα που ναι μεν έχει να αντιμετωπίσει πολλά, αλλά τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλα, ακόμα και εάν η ίδια δεν το καταλαβαίνει αμέσως. Μια γυναίκα που πέφτει για να σηκώνεται, που σηκώνεται όμως ξέροντας πως θα ξαναπέσει. Αλλά πάντα το κάνει με τον δικό της τρόπο. Ντύνεται με άποψη, έχει ένα ελαφρώς edgy στυλ, χωρίς αυτό να την κάνει εκκεντρική. Η γυναίκα που έχω στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω είναι μια γυναίκα που δεν κρύβεται, και απολαμβάνει να είναι ο εαυτός της, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

«Η γυναίκα που έχω στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω είναι μια γυναίκα που δεν κρύβεται, και απολαμβάνει να είναι ο εαυτός της, ότι κι αν σημαίνει αυτό».
Έξι διαφορετικοί τρόποι για να φορεθεί το Bubble top.

-Ποιο είναι το ρούχο που πρέπει να αγοράσει οπωσδήποτε μια γυναίκα, φέτος το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι για μένα είναι πάντα η τέλεια εποχή για πειραματισμούς γι’ αυτό θα έλεγα πως τώρα είναι η εποχή να αγοράσει ένα τρελό κομμάτι για “παιχνίδι”. Είτε είναι ένα δυνατό εμπριμέ, ή ένα φόρεμα από έναν νέο σχεδιαστή που δημιουργεί πιο ιδιαίτερα κομμάτια, το θέμα πάντα είναι να επενδύσει σε κάτι που θα την κάνει πιο χαρούμενη, και θα την βγάλει από το comfort zone της. Αυτό είναι άλλωστε η μόδα, ένα συνεχόμενο παιχνίδι και μια συνεχής έκφραση του ποιοι είμαστε -όσο αλλάζουμε εμείς τόσο μπορούν να αλλάζουν τα ρούχα μας.

-Δώσε μου τον δικό σου ορισμό του στυλ.

Στυλ για μένα είναι η έκφραση του ποιος είσαι. Είναι ο τρόπος που ντύνεσαι, ο τρόπος που κινείσαι, που μιλάς, που περπατάς, ο αέρας και η αύρα που εκπέμπεις, οι σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου. Όλα όσα σε χαρακτηρίζουν. Ένας άνθρωπος με στυλ, είναι αυτός που νιώθει άνετα σε αυτό που παρουσιάζει, που έχει αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται να πειραματιστεί με την εμφάνισή του, ή να τσαλακώσει την εικόνα του, και παρουσιάζει μια μοναδική μίξη όλων αυτών των πραγμάτων που εκφράζει μόνο εκείνον, ή εκείνη. Ένας άνθρωπος με στυλ δεν είναι κάποιος που ακολουθεί τη μόδα και τα trends, αλλά κάποιος που ξέρει ποιος είναι και το παρουσιάζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Facebook 180Degrees

180Degrees

«Χρησιμοποιώντας χρώματα εμπνευσμένα από τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλά και το άσπρο/μαύρο, τα χρώματα της απόλυτης κυριαρχίας, η καλοκαιρινή μου συλλογή μένει πιστή στην ανάδειξη της γυναίκας που κάνει τρόπο ζωής τη δημιουργική αλλαγή».

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.