Η επιστροφή των ψηλοτάκουνων. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν είστε κουρασμένες ούτε θόλωσαν τα μάτια σας. Έτσι ισχυρίζεται ένα πολύ έγκυρο online περιοδικό το οποίο σχετίζεται με τις εξελίξεις στον χώρο της υποδηματοποιίας. Πως τα ψηλοτάκουνα επιστρέφουν και φυσικά το συνδέει με το γεγονός ότι σιγά σιγά θα μπούμε στην γνωστή μας κανονικότητα πράγμα που σημαίνει ότι επιτέλους η γκαρνταρόμπα μας θα πάρει το αίμα της πίσω τόσο καιρό που ήταν σε αδράνεια. Για να μην αναφερθώ σε έναν γνωστό παλιό Ιταλικό οίκο παπουτσιών ο οποίος μετά από χρόνια ανενεργός θα επανέλθει στο προσκήνιο χωρίς κανένα sneaker στην συλλογή του αλλά μόνο με τακούνια!

Επίσης ορισμένοι σχεδιαστές παπουτσιών κάνοντας δηλώσεις στο συγκεκριμένο αφιέρωμα είπαν ξεκάθαρα πώς όσο πιο ποιοτικό και καλοφτιαγμένο είναι ένα ψηλοτάκουνο παπούτσι, τόσο πιο εύκολα μπορεί να το περπατήσει μια γυναίκα και έτσι θα το αγαπήσει. Επιπλέον όλοι δήλωσαν πως τα τακούνια θα επιστρέψουν. Το ξέρω πως ορισμένες δεν χάρηκαν με αυτό το νέο. Κάποιες κυρίες πάλι θα πέταξαν την σκούφια τους από τη χαρά τους μιας και είναι οπαδοί των ψηλοτάκουνων. Είναι πολύ λογικό οι γνώμες να διίστανται, το ίδιο θα καταλάβει κάποιος και για τις γνώμες των γυναικών αν διαβάσει τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του online περιοδικού. Τα σχόλια ποικίλουν από το ‘’Γιατί, πότε χάθηκαν τα ψηλοτάκουνα;’’ και το ‘’Ωχ, αυτό μας έλειπε’’ μέχρι το ‘’Μετά Covid-εποχή’’ και το ‘’Ξεχάσαμε να τα περπατάμε’’

Όσο πιο ποιοτικό και καλοφτιαγμένο είναι ένα ψηλοτάκουνο παπούτσι, τόσο πιο εύκολα μπορεί να το περπατήσει μια γυναίκα και έτσι θα το αγαπήσει.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια. Τα sneakers δεν κατέκτησαν τα πάντα. Σίγουρα κατέκτησαν ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς όχι όμως και το υψηλό επίπεδο των μεγάλων σχεδιαστών υποδημάτων οι οποίοι είχαν και έχουν ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής τους βασισμένο σε σχέδια με τακούνια ψηλά ή χαμηλά. Προσωπικά δεν συνδέω την κυριαρχία των sneakers με την πανδημία. Ίσως αυτή να βοήθησε ακόμα περισσότερο στην στροφή προς το σπορ ντύσιμο. Τα sneakers είχαν κάνει την εμφάνιση τους πολύ πριν το 2020. Το street style είναι αυτό το οποίο έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία και στηρίζει την βιομηχανία της μόδας των αθλητικών μιας και είναι το μοναδικό στυλ το οποίο εκφράζει απόλυτα την κυρίαρχη μουσική της εποχής, την rap και την εναλλακτική R&B. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι γυναίκες οι οποίες ντύνονται με κλασικούς high end σχεδιαστές (κλασικούς εννοώ καθιερωμένους) των οποίων οι συλλογές αποτελούνται από πολυτελή ρούχα, θα κυκλοφορούν ντυμένες σαν να πηγαίνουν σε μια ολοήμερη συναυλία. Σκέφτομαι πως πρόκειται για έναν επαναπροσδιορισμό των πραγμάτων. Για ένα επαναπροσδιορισμό των ίδιων των σχεδιαστών οι οποίοι νοιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από την δουλειά τους μέσω μιας μεγάλης γκάμας σχεδίων, υλικών και στυλ. Πως μπορεί να το κάνει κανείς αυτό αν εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα sneakers μόνο και μόνο επειδή πουλάνε; Εκτός και αν πρόκειται για αμιγώς εταιρεία αθλητικών ή athleisure υποδημάτων.

Τα σχόλια ποικίλουν από το ‘’Γιατί, πότε χάθηκαν τα ψηλοτάκουνα;’’ και το ‘’Ωχ, αυτό μας έλειπε’’ μέχρι το ‘’Μετά Covid-εποχή’’ και το ‘’Ξεχάσαμε να τα περπατάμε’’

Αφήστε που από ένα σημείο και μετά γίνονται τόσο σούπα που όλα μοιάζουν μεταξύ τους διότι οι σχεδιαστές δεν επενδύουν στην έμπνευση αλλά στο ταμείο! Όπως έχω ξαναπεί το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Επίσης μιλάμε και για ένα επαναπροσδιορισμό των αναγκών και της επιθυμίας των γυναικών στο δικαίωμα τους να κυκλοφορούν ντυμένες και περιποιημένες από το πρωί έως και το βράδυ. Τώρα θα μου πείτε, δεν γίνεται μια γυναίκα να είναι έτσι όπως την περιγράφω με sneakers; Γιατί πρέπει να φοράει οπωσδήποτε τακούνια; Θα απαντήσω στον εαυτό μου. Όπως ίσως κάποιες γυναίκες γνωρίζουν πάντα έβρισκα ιδιαίτερα στιλάτα και ελκυστικά τα μεσαία και χαμηλά τακούνια. Ακόμα και τα φλατ, αν έχουν έναν σύγχρονο σχεδιασμό. Δουλεύω αρκετά τα χαμηλά και μεσαία τακούνια όπως και τα φλατ τα οποία σχεδιάζω με μεγάλη μου χαρά. Τα sneakers τα αγαπώ όμως δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι μια γυναίκα με sneakers μπορεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με μια γυναίκα η οποία φοράει τακούνια σε μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Για συγκεκριμένες περιστάσεις θα είναι υπέροχα. Όλα είναι καλό να υπάρχουν αλλά με μέτρο. Δεν γίνεται να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι.

«Τα sneakers τα αγαπώ όμως δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι μια γυναίκα με sneakers μπορεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με μια γυναίκα η οποία φοράει τακούνια σε μια συγκεκριμένη εμφάνιση».

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

 

TAGS