ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η επανάσταση της τέχνης: Ανακαλύψαμε στο Benaki Shop τα ομορφότερα επετειακά αντικείμενα 

Δώρα που σχεδιάστηκαν με έμπνευση την εικονογραφία του 1821 και αφορμή την εμβληματική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά».

Η επανάσταση της τέχνης: Ανακαλύψαμε στο Benaki Shop τα ομορφότερα επετειακά αντικείμενα 

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη υποδέχεται τη φετινή επέτειο 200 χρόνων από τον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία ως μια πρόκληση για επανεκκίνηση της ελληνικότητας στη χειρωνακτική πρακτική, παραδοσιακή ή σύγχρονη.

Με σημείο αναφοράς την εμβληματική έκθεση του Μουσείου «1821 Πριν και Μετά», οι συνεργάτες του Benaki Shop - παραδοσιακοί τεχνίτες, σχεδιαστές, κεραμίστες και καλλιτέχνες - βυθίστηκαν επί μήνες στην εικονογραφία του 1821, για να βρουν τρόπους να θυμηθούν και να γιορτάσουν την περίοδο που καθόρισε την Ελλάδα όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Γεννήθηκε, έτσι, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές που έχει παρουσιάσει ποτέ το Benaki Shop, εντυπωσιακή σε βάθος και ποιότητα, που ετοιμάζεται να ταξιδέψει την δυναμική του ελληνικού craftsmanship στον κόσμο.

Οι συνεργάτες του Benaki Shop - παραδοσιακοί τεχνίτες, σχεδιαστές, κεραμίστες και καλλιτέχνες - βυθίστηκαν επί μήνες στην εικονογραφία του 1821, για να βρουν τρόπους να θυμηθούν και να γιορτάσουν την περίοδο που καθόρισε την Ελλάδα

Μια ευρύτατη παραγωγή αντιγράφων έρχεται, καταρχήν, να ζωντανέψει την εποχή και τους πρωταγωνιστές της. Όπλα, σφραγίδες και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών και ηγετών του πρώτου ελληνικού κράτους, γίνονται πρωτότυπα αναμνηστικά, ενώ πίνακες σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων της εποχής αποδίδονται σε ποιοτικές φωτογραφικές εκτυπώσεις και μεταξοτυπίες. Για πρώτη φορά, επίσης, δημιουργείται μια αριθμημένη σειρά αντιγράφων από έργα του σημαντικού γλύπτη Γιάννη Παππά, ανάμεσά τους αγαλματίδια σε μπρούντζο και σχέδια με προσωπογραφίες ηρώων.

Παράλληλα, επετειακές συλλογές κοσμημάτων, μεταξωτών μαντηλιών, χαρτικών και διακοσμητικών για το σπίτι ή το γραφείο, δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Benaki Shop από γνωστούς σχεδιαστές και design studios, ενώ εικαστικοί και κεραμίστες προτείνουν μικρές αποκλειστικές συλλογές κεραμικών με συλλεκτική αξία.

Ξεχωριστή θέση στις προτάσεις του Πωλητηρίου για το 1821 θα έχει το «Βιβλιοπωλείο της Επετείου» με επιλεγμένους τίτλους έγκυρων εκδοτικών οίκων οι οποίοι αναφέρονται στις συγκυρίες, τα γεγονότα και τις προβεβλημένες προσωπικότητες της ιστορικής περιόδου που καλύπτει η έκθεση.

Δείτε δέκα αντικείμενα που μπορείτε να αγοράσετε:

Δείτε το εδώ

Η επανάσταση της τέχνης: Ανακαλύψαμε στο Benaki Shop τα ομορφότερα επετειακά αντικείμενα 
Σημειωματάριο του design studio Parachute με επιλεγμένα κείμενα και μοτίβα από τα Ιστορικά Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη.

Δείτε το εδώ

Πορσελάνινα κύπελλα της Βανέσσας Αναστασοπούλου σε φόρμα εμπνευσμένη από καπέλα Οθωμανών αξιωματούχων και ζωγραφική παράσταση που αποδίδει χιουμοριστικά ένα εστεμμένο λιοντάρι από το πρώτο εθνόσημο του Ελληνικού κράτους, επί Βασιλείας Όθωνα.

Δείτε το εδώ

Κοσμήματα εμπνευσμένα από σημαία που άνηκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με παράσταση της Ελλάδας και την επιγραφή Ή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Δείτε το εδώ

Χειροποίητες δημιουργίες της κεραμίστριας Ελένης Κανελλοπούλου, ζωγραφισμένες με μοτίβα εμπνευσμένα από εκθέματα της εμβληματικής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη 1821 Πριν και Μετά.

Δείτε το εδώ

Μενταγιόν της Αλίκης Στρουμπούλη που αναπαράγει σε μινιατούρα το τηλεσκόπιο του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Δείτε το εδώ

Αναμνηστικά αντικείμενα της Έλενας Βότση από πορσελάνη με φράσεις και σύμβολα που ταυτίστηκαν με τον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία και τα πρώτα βήματα του νέου ελληνικού κράτους.

Δείτε το εδώ

Καρφίτσες «Τσολιάς», χειροποίητες κούκλες της Άννας Μανουσοπούλου.

Δείτε το εδώ

Σάκος πολλαπλών χρήσεων "Toy bin" διακοσμημένος με μοτίβα εμπνευσμένα από την επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη 1821 Πριν και Μετά.

Δείτε το εδώ

Μεταξωτό μαντήλι που αναπαράγει τμήμα του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της πόλεως των Αθηνών που εκπονήθηκε από τους πολιτικούς αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Eduard Schaubert και εγκρίθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 7ης/19ης Οκτωβρίου 1833.

Δείτε το εδώ

Αφίσα που αναπαράγει τμήμα από χαλκογραφία με πανοραμική άποψη της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα της Άκρας του Σεραγιού.

Δείτε όλη την σειρά στο benakishop.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.