Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη υποδέχεται τη φετινή επέτειο 200 χρόνων από τον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία ως μια πρόκληση για επανεκκίνηση της ελληνικότητας στη χειρωνακτική πρακτική, παραδοσιακή ή σύγχρονη. 

Με σημείο αναφοράς την εμβληματική έκθεση του Μουσείου «1821 Πριν και Μετά», οι συνεργάτες του Benaki Shop - παραδοσιακοί τεχνίτες, σχεδιαστές, κεραμίστες και καλλιτέχνες  - βυθίστηκαν επί μήνες στην εικονογραφία του 1821, για να βρουν τρόπους να θυμηθούν και να γιορτάσουν την περίοδο που καθόρισε την Ελλάδα όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Γεννήθηκε, έτσι, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές που έχει παρουσιάσει ποτέ το Benaki Shop, εντυπωσιακή σε βάθος και ποιότητα, που ετοιμάζεται να ταξιδέψει την δυναμική του ελληνικού craftsmanship στον κόσμο.

Οι συνεργάτες του Benaki Shop - παραδοσιακοί τεχνίτες, σχεδιαστές, κεραμίστες και καλλιτέχνες  - βυθίστηκαν επί μήνες στην εικονογραφία του 1821, για να βρουν τρόπους να θυμηθούν και να γιορτάσουν την περίοδο που καθόρισε την Ελλάδα

Μια ευρύτατη παραγωγή αντιγράφων έρχεται, καταρχήν, να ζωντανέψει την εποχή και τους πρωταγωνιστές της. Όπλα, σφραγίδες και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών και ηγετών του πρώτου ελληνικού κράτους, γίνονται πρωτότυπα αναμνηστικά, ενώ πίνακες σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων της εποχής αποδίδονται σε ποιοτικές φωτογραφικές εκτυπώσεις και μεταξοτυπίες. Για πρώτη φορά, επίσης, δημιουργείται μια αριθμημένη σειρά αντιγράφων από έργα του σημαντικού γλύπτη Γιάννη Παππά, ανάμεσά τους αγαλματίδια σε μπρούντζο και σχέδια με προσωπογραφίες ηρώων. 

Παράλληλα, επετειακές συλλογές κοσμημάτων, μεταξωτών μαντηλιών, χαρτικών και διακοσμητικών για το σπίτι ή το γραφείο, δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Benaki Shop από γνωστούς σχεδιαστές και design studios, ενώ εικαστικοί και κεραμίστες προτείνουν μικρές αποκλειστικές συλλογές κεραμικών με συλλεκτική αξία.

Ξεχωριστή θέση στις προτάσεις του Πωλητηρίου για το 1821 θα έχει το «Βιβλιοπωλείο της Επετείου» με επιλεγμένους τίτλους έγκυρων εκδοτικών οίκων οι οποίοι αναφέρονται στις συγκυρίες, τα γεγονότα και τις προβεβλημένες προσωπικότητες της ιστορικής περιόδου που καλύπτει η έκθεση.

Δείτε δέκα αντικείμενα που μπορείτε να αγοράσετε:

Δείτε το εδώ

Σημειωματάριο του design studio Parachute με επιλεγμένα κείμενα και μοτίβα από τα Ιστορικά Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη.

Δείτε το εδώ

Πορσελάνινα κύπελλα της Βανέσσας Αναστασοπούλου σε φόρμα εμπνευσμένη από καπέλα Οθωμανών αξιωματούχων και ζωγραφική παράσταση που αποδίδει χιουμοριστικά ένα εστεμμένο λιοντάρι από το πρώτο εθνόσημο του Ελληνικού κράτους, επί Βασιλείας Όθωνα.

Δείτε το εδώ 

Κοσμήματα εμπνευσμένα από σημαία που άνηκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με παράσταση της Ελλάδας και την επιγραφή Ή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Δείτε το εδώ 

Χειροποίητες δημιουργίες της κεραμίστριας Ελένης Κανελλοπούλου, ζωγραφισμένες με μοτίβα εμπνευσμένα από εκθέματα της εμβληματικής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη 1821 Πριν και Μετά.

Δείτε το εδώ 

Μενταγιόν της Αλίκης Στρουμπούλη που αναπαράγει σε μινιατούρα το τηλεσκόπιο του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Δείτε το εδώ 

Αναμνηστικά αντικείμενα της Έλενας Βότση από πορσελάνη με φράσεις και σύμβολα που ταυτίστηκαν με τον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία και τα πρώτα βήματα του νέου ελληνικού κράτους.

Δείτε το εδώ 

Καρφίτσες «Τσολιάς», χειροποίητες κούκλες της Άννας Μανουσοπούλου.

Δείτε το εδώ 

Σάκος πολλαπλών χρήσεων "Toy bin" διακοσμημένος με μοτίβα εμπνευσμένα από την επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη 1821 Πριν και Μετά.

Δείτε το εδώ 

Μεταξωτό μαντήλι που αναπαράγει τμήμα του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της πόλεως των Αθηνών που εκπονήθηκε από τους πολιτικούς αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Eduard Schaubert και εγκρίθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 7ης/19ης Οκτωβρίου 1833.

Δείτε το εδώ 

Αφίσα που αναπαράγει τμήμα από χαλκογραφία με πανοραμική άποψη της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα της Άκρας του Σεραγιού.

Δείτε όλη την σειρά στο benakishop.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS