ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Αθηνά Καρατζογιάννη θα σε ντύσει με «πειραγμένες» παραδοσιακές φορεσιές

«Παίρνω έμπνευση από τις παραδοσιακές φορεσιές, έχοντας κάνει μεγάλη έρευνα και μελέτη πάνω σε αυτό» λέει η πρωτοεμφανιζόμενη σχεδιάστρια και ράβει μια ακόμα φούντα.

Η Αθηνά Καρατζογιάννη θα σε ντύσει με «πειραγμένες» παραδοσιακές φορεσιές

Η Αθηνά Καρατζογιάννη, την οποία γνώρισα μέσα από το 20th Axdw με το brand Athena, μου κέντρισε το ενδιαφέρον από το βίντεο αρχικά που άνοιξε την πασαρέλα της και κατόπιν από τη συλλογή ρούχων της, που «μύριζαν» στην κυριολεξία Ελλάδα. Έντονο ελληνικό στοιχείο, πρωτοπορία, μοναδικότητα και ξεχωριστή ταυτότητα. Χάρηκα τόσο που συγκινήθηκα, είχα καιρό να δω κάτι τόσο ολοκληρωμένο από ένα φρέσκο μυαλό. Αμέσως μετά την επίδειξη έτρεξα και τη βρήκα, προέβλεψα το βραβείο που πήρε και της ζήτησα να μου δώσει συνέντευξη. Έτσι λοιπόν βρέθηκα στο ατελιέ της, Ακαδημίας 28, με σκοπό να τη γνωρίσω καλύτερα και να μου δώσει την πρώτη συνέντευξη της καριέρας της.

Η Αθηνά Καρατζογιάννη θα σε ντύσει με «πειραγμένες» παραδοσιακές φορεσιές
Ήδη από πολύ μικρή στο Μεσολόγγι είχα μία επαφή με την ραπτική, τα πατρόν, τα υφάσματα, λόγο της θείας μου η οποία ήταν μοδίστρα.
Στην τελευταία μου κολεξιόν που είχε να κάνει με τον Θεόφιλο, ήταν μια έρευνα που έκανα για τις φορεσιές μέσα από τα σχέδια του Θεόφιλου, αλλά μου κίνησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον, ξέφυγα λίγο από το θέμα και επικεντρώθηκα ολοκληρωτικά στο έργο αυτού του μέγιστου ζωγράφου.

-Πότε και πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον χώρο της μόδας;

Ήδη από πολύ μικρή στο Μεσολόγγι είχα μία επαφή με την ραπτική, τα πατρόν, τα υφάσματα, λόγο της θείας μου η οποία ήταν μοδίστρα. Μεγαλώνοντας πάντα ήθελα να δίνω την δική μου ταυτότητα στα ρούχα μου και τελειώνοντας το σχολείο έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα (κάτι το οποίο ήθελα πάντα) να κάνω σπουδές πάνω στην μόδα και να γίνω σχεδιάστρια μόδας.

-Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης για εσένα;

Είναι η Ελληνική παράδοση σε διάφορες εκφάνσεις. Παίρνω έμπνευση από τις παραδοσιακές φορεσιές, έχοντας κάνει μεγάλη έρευνα και μελέτη πάνω σε αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση, στην τελευταία μου κολεξιόν που είχε να κάνει με τον Θεόφιλο, ήταν μια έρευνα που έκανα για τις φορεσιές μέσα από τα σχέδια του Θεόφιλου, αλλά μου κίνησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον, ξέφυγα λίγο από το θέμα και επικεντρώθηκα ολοκληρωτικά στο έργο αυτού του μέγιστου ζωγράφου.

Πήρα στοιχεία από τον τρόπο που ντυνόταν (μην ξεχνάμε ότι τότε είχαν αρχίσει ήδη οι Έλληνες να ντύνονται με πιο ευρωπαϊκά πρότυπα) ενώ εκείνος ντυνόταν σε καθημερινή βάση με την παραδοσιακή μας φουστανέλα.
Είχε πάθος με τους ήρωες του 1821 και τον Μέγα Αλέξανδρο, γι΄ αυτό και πολλά ρούχα μου έχουν το σχήμα της περικεφαλαίας, διότι ο Θεόφιλος φορούσε μία περικεφαλαία για να έρθει πιο κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο, τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μεταξωτά, ιδιαίτερα κεντήματα εμπνευσμένα από τα έργα του, τα αξεσουάρ είχε επίσης έντονο Ελληνικό στοιχείο, το τσαρούχι και το Αρχαίο Ελληνικό σανδάλι.

-Η κολεξιόν που αναφέρθηκες προηγουμένως ήταν στην τελευταία επετειακή Axdw που έγινε στο Ζάππειο. Θα ήθελα να μου πεις περισσότερα πράγματα γι΄ αυτή τη συλλογή.

Ήταν όπως σου είπα από τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, πήρα πολλά στοιχεία από τους πίνακες του, οι οποίοι αποτυπώθηκαν πάνω στα ρούχα μου, αλλά κυρίως πήρα στοιχεία από τον ίδιο που ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, πέρασε μία πολύ δύσκολη ζωή, βίωσε την έννοια bulling που είναι και της μόδας. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται καθόλου η θλίψη και η δυσκολία στα έργα του, είναι πάρα πολύ φωτεινά, χαρούμενα χρώματα, κάτι το οποίο με ενθουσίασε και με ενέπνευσε. Επίσης πήρα στοιχεία από τον τρόπο που ντυνόταν (μην ξεχνάμε ότι τότε είχαν αρχίσει ήδη οι Έλληνες να ντύνονται με πιο ευρωπαϊκά πρότυπα) ενώ εκείνος ντυνόταν σε καθημερινή βάση με την παραδοσιακή μας φουστανέλα. Είχε πάθος με τους ήρωες του 1821 και τον Μέγα Αλέξανδρο, γι΄ αυτό και πολλά ρούχα μου έχουν το σχήμα της περικεφαλαίας, διότι ο Θεόφιλος φορούσε μία περικεφαλαία για να έρθει πιο κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο, τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μεταξωτά, ιδιαίτερα κεντήματα εμπνευσμένα από τα έργα του, τα αξεσουάρ είχε επίσης έντονο Ελληνικό στοιχείο, το τσαρούχι και το Αρχαίο Ελληνικό σανδάλι. Κάποια τα δούλεψα εγώ ενώ τα υπόλοιπα ήταν κάποια από διάφορες σειρές παπουτσιών της Μαριέττας Χρουσαλά. Γενικά έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές ιδιαίτερες τεχνικές για να βγει αυτή η συλλογή.

Το βραβείο ήταν για εμένα μεγάλη αναγνώριση, αλλά για εμένα εξίσου σημαντικό, με σεμνότητα, ταπεινότητα, αγάπη και σεβασμό να προχωρήσω με πολύ σκληρή δουλειά στα επόμενα προσεγμένα επαγγελματικά βήματα που θα κάνω.

-Μάλιστα κέρδισες και το βραβείο Best Catwalk. Πες μας πως ένιωσες όταν άκουσες το όνομα σου;

Φυσικά ήταν μεγάλη χαρά για εμένα όταν άκουσα πως κέρδισα το συγκεκριμένο βραβείο και το έπαθλο που κέρδισα είναι σημαντικό, γιατί το βραβείο αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα σπουδών πάνω σε θέματα μόδας που το προσφέρει η σχολή Athens Fashion Club, με ιδιοκτήτρια αυτής την Μαρία Βυτινίδου. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να βραβεύεται η πρώτη οργανωμένη μου κολεξιόν, είναι ένα πάρα πολύ όμορφο ξεκίνημα και ελπίζω στα καλύτερα. Το βραβείο ήταν για εμένα μεγάλη αναγνώριση, αλλά για εμένα εξίσου σημαντικό, με σεμνότητα, ταπεινότητα, αγάπη και σεβασμό να προχωρήσω με πολύ σκληρή δουλειά στα επόμενα προσεγμένα επαγγελματικά βήματα που θα κάνω.

Η Αθηνά είναι ανιψιά του Φωκά Ευαγγελινού και έχει λάβει αρκετές συμβουλές από αυτόν.

-Είσαι ανιψιά του Φωκά Ευαγγελινού που έχει προσφέρει σπουδαίο έργο στον καλλιτεχνικό χώρο. Ποιες είναι οι συμβουλές που σου έχει δώσει;

Αυτό που πάντα τον ένοιαζε και τον ενδιέφερε ήταν να είμαι προσγειωμένη και να δουλεύω σκληρά. Αυτό που μου έλεγε επίσης είναι ότι το ταλέντο ναι μεν χρειάζεται αλλά χωρίς σοβαρότητα, σεμνότητα, προσήλωση και αγάπη δεν γίνεται τίποτα, όλα τα υπόλοιπα (προβολή κτλ) δεν λένε τίποτα, γιατί πάνε και έρχονται.

-Θα δούμε να κάνετε κάτι μαζί στο άμεσο μέλλον;

Ελπίζω στο μέλλον να συνεργαστούμε, βέβαια θεωρώ ότι ακόμα είναι νωρίς. Φυσικά όμως πάντα είναι δίπλα μου και πάντα ακούω με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές του.

-Το brand σου είναι Athena και το όνομα σου είναι Αθηνά. Εάν χρειαζόταν να ντύσεις την θεά Αθηνά πως θα την έντυνες;

Ένα καθαρό ανοιχτό ραφ (μιας και είναι και τα αγαπημένα μου χρώματα και είναι και χαρακτηριστικό χρώμα σε αυτή την συλλογή) σίγουρα θα έπαιζα με πιο απλές γραμμές, όχι αυτό με τα πολλά ντραπέ που είναι πιο κλασικό, όταν σκεφτόμαστε Αρχαία Ελλάδα, Αρχαίες Θεές κτλ, θα διάλεγα πολύ μίνιμαλ ίσια γραμμή, χωρίς πολλά διακοσμητικά, θα έβαζα ένα ανοικτό σιέλ ραφ, ένα μάξι φόρεμα. Την έχω πολύ μίνιμαλ στο μυαλό μου, το όνομα Αθηνά έχει μία σοβαρότητα, μία βαρύτητα που νομίζω δεν χρειάζεται πολλά, θέλει μία απλότητα, έναν μινιμαλισμό.

Τη Θεά Αθηνά την έχω πολύ μίνιμαλ στο μυαλό μου, το όνομα Αθηνά έχει μία σοβαρότητα, μία βαρύτητα που νομίζω δεν χρειάζεται πολλά, θέλει μία απλότητα, έναν μινιμαλισμό.
Έχω πολύ ωραία εικόνα της Αθήνας στο μυαλό μου και νομίζω ότι τα χρώματα που θα διάλεγα είναι ένα φωτεινό, ανοικτό μπεζ, αποχρώσεις τις βανίλιας, τέτοιες αποχρώσεις συναντάμε στα στενά και τα σπίτια της πλάκας, γενικά θα έπαιζα με φωτεινές αποχρώσεις.

-Με τι χρώματα θα έντυνες την πόλη της Αθήνας;

Παρόλο που γενικά σαν αίσθηση η Αθήνα μας βγάζει γκρίζο και μία μουντάδα. Έχω πολύ ωραία εικόνα της Αθήνας στο μυαλό μου και νομίζω ότι τα χρώματα που θα διάλεγα είναι ένα φωτεινό, ανοικτό μπεζ, αποχρώσεις τις βανίλιας, τέτοιες αποχρώσεις συναντάμε στα στενά και τα σπίτια της πλάκας, γενικά θα έπαιζα με φωτεινές αποχρώσεις.

-Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα και όνειρα;

Οι επόμενοι στόχοι είναι αφού δείξαμε την συλλογή στην 20th Axdw και πήγε πάρα πολύ καλά να ετοιμάσουμε την επόμενη συλλογή με νυφικά για την Bridal Expo, που θα παρουσιαστεί στο Ζάππειο τον Ιανουάριο. Επίσης τα όνειρα μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω και να δημιουργώ ωραία πράγματα και να βγάλω το brand μου και εκτός συνόρων.

-Τι θέλεις να πεις κλείνοντας αυτή την συνέντευξη;

Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για τα πολύ καλά σου λόγια εκείνη την μαγική βραδιά στο Ζάππειο μετά την επίδειξη μου, μάλιστα είχες προβλέψει ότι θα έπαιρνα το συγκεκριμένο βραβείο. Επίσης να σε ευχαριστήσω που ήρθες εδώ και μου πήρες αυτή την συνέντευξη. Επίσης θέλω να αφιερώσω το βραβείο σε όλα εκείνα τα παιδιά που κόντρα στις κακές προβλέψεις κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και χαράζουν τον δρόμο τους -είμαι και εγώ ένα τέτοιο παιδί. Θέλω να πω καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που κάνουμε σχεδόν τα πάντα μόνοι μας και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουμε αυτή την δουλειά στην Ελλάδα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Επίσης θέλω να πω ολόψυχα καλή συνέχεια στα παιδιά του 20th Axdw που ζήσαμε μαζί αυτή την πολύ ωραία εμπειρία και μοιραστήκαμε υπέροχες στιγμές.

Facebook Athena Atelier

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.