0
SHARES

Σύννεφα, ψάρια, αερόστατα, κατακόκκινα καρπούζια, ερωτευμένα πουλιά ή λουλούδια; Ποιες εικόνες περιέχει ο κόσμος των δικών σου ονείρων; Η Βάλια Νούσια αναλαμβάνει να τον δημιουργήσει, από χαρτί, ύφασμα ή όποιο άλλο υλικό επιλέξεις, για τη σημαντικότερη γιορτή της ζωής σου. Η εταιρεία της, Beaucoup, σχεδιάζει και οργανώνει κάθε εκδήλωση, όπως γάμους, βαφτίσεις και παιδικά γενέθλια. Τα προσκλητήρια, οι μπομπονιέρες, τα στέφανα, τα βαφτιστικά, όλα φτιάχνονται στο εργαστήριό της, στο χέρι. Η Βάλια επιμελείται ολόκληρο το ταξίδι ενός event, από τη σύλληψη της ιδέας στην οποία θα βασιστεί μέχρι την ολοκλήρωσή του. Εξίσου συναρπαστικό και το δικό της ταξίδι, που ξεκίνησε από μια αναπάντεχη αφετηρία.

«Για αλλού ξεκίνησα και αλλού βρέθηκα... Σπούδασα γαλλική φιλολογία και μετάφραση, ήμουν αποφασισμένη να γίνω διερμηνέας και βρέθηκα να αρθρογραφώ σε γυναικεία περιοδικά για σχεδόν τα πάντα» λέει η Βάλια. Το κομβικό σημείο, που την έστρεψε από την αρθρογραφία στις χειροτεχνίες, ήταν ο ερχομός του πρώτου της παιδιού πριν από λίγα χρόνια. «Η Beaucoup άρχισε να σχηματίζεται σαν ιδέα σε μια περίοδο που μια άλλη αγάπη της ζωής μου, το γράψιμο και η αρθρογραφία, περνούσε κρίση. Είχαν αλλάξει οι προτεραιότητές μου, μόλις είχα αποκτήσει τον πρώτο μου γιο, και ξαφνικά ένιωθα ξένη απέναντι σε ό,τι αποτελούσε την πραγματικότητά μου ώς τότε».

Τα προσκλητήρια, οι μπομπονιέρες, τα στέφανα, τα βαφτιστικά, όλα φτιάχνονται στο χέρι.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Βάλια δεν είχε φανταστεί πως θα μπορούσε να έχει κάποιο άλλο ταλέντο πέρα από την αρθρογραφία, αφού δεν είχε δοκιμάσει να φτιάξει απολύτως τίποτα. «Ένα καδράκι, δώρο σε μια φίλη που γέννησε, ήταν το πρώτο μου πόνημα, που μου έβαλε το “σποράκι”. Μέσα σε έξι μήνες είχα αποφασίσει να αλλάξω πορεία και μέχρι την ημέρα που τελικά παραιτήθηκα, είχα σκεφτεί τα πρώτα βήματα που θα έκανα την επόμενη».

Το όνομα που έδωσε στις χειροτεχνίες της ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει: «beaucoup» σημαίνει «πολύ» στα γαλλικά, για μια διαδρομή γεμάτη εμπειρίες και συναισθήματα. Με το ματάκι να κρατάει μακριά το κακό, αφού στις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής μας μια αρχέγονη ανασφάλεια μάς κάνει όλους λίγο-πολύ προληπτικούς. Αν και η αγαπημένη κατασκευή της Βάλιας είναι ένα συννεφάκι, με αισθητική και συμβολική αξία. «Το έφτιαξα κάποια στιγμή για μια βάφτιση. Το σύννεφο, συνώνυμο του γκρίζου βροχερού καιρού, έγινε το πιο φωτεινό σύμβολο γεμάτο αισιοδοξία, και χωρίς να υπάρχει κάπου το ουράνιο τόξο».

Το ματάκι κρατάει μακριά το κακό, αφού στις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής μας μια αρχέγονη ανασφάλεια μάς κάνει όλους λίγο-πολύ προληπτικούς

Με ποια υλικά απολαμβάνεις περισσότερο να δουλεύεις;

«Μου αρέσει πολύ το χαρτί. Μοιάζει απλό και ίσως όχι τόσο πολυτελές, αλλά μπορεί να δουλευτεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους και κυριολεκτικά να μεταμορφωθεί».

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. «Από μια απόχρωση που θα δω κάπου, ένα υλικό που θα συναντήσω στο κέντρο της Αθήνας... Αγαπώ πολύ τις δημιουργίες μου που ξεκινούν από μια ιδέα, μια ιστορία ή μια ανάμνηση των ανθρώπων που έρχονται στον χώρο μου για έναν γάμο ή μια βάφτιση».

Από την άλλη, η Βάλια δεν πιστεύει στις τάσεις. «Για τους γάμους μού αρέσει πολύ η επιστροφή στην απλότητα, ειδικά στους στολισμούς, με τη χρήση πιο “ταπεινών” λουλουδιών και πιο απλών σε φόρμα, κάποιες φορές καθημερινών αντικειμένων. Η έλλειψη επιτήδευσης δηλαδή, χωρίς όμως να απουσιάζει η κομψότητα. Η βάφτιση είναι μια γιορτή παιδική και πρέπει να μπορεί αυτός ο ανέμελος, παιδικός χαρακτήρας της να αποτυπώνεται τόσο στη διακόσμηση όσο και στα επιμέρους στοιχεία, χωρίς ωστόσο να μετατρέπεται σε παιδικό πάρτι».

«Αγαπώ πολύ τις δημιουργίες μου που ξεκινούν από μια ιδέα, μια ιστορία ή μια ανάμνηση των ανθρώπων που έρχονται στον χώρο μου για έναν γάμο ή μια βάφτιση» λέει η Βάλια Νούσια.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να κυνηγήσει το όνειρό του και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση;

Καθένας μας θεωρώ πως οφείλει να κυνηγήσει το όνειρό του. Είναι επιπόλαιο να πεις σε κάποιον παράτησέ τα όλα και ξεκίνησέ το. Όμως όταν κάποιες συγκυρίες οδηγούν κάποιον να το σκεφτεί, θα πρότεινα κυρίως στους οικείους του να τον βοηθήσουν να κάνει αυτό το μισό βήμα μπροστά που απαιτείται για να κάνει την αρχή. Τα υπόλοιπα βήματα ακολουθούν».

Info

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας στο www.beaucoup.gr

Δες περισσότερες δημιουργίες Beaucoup.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.

TAGS