0
SHARES

Πέρσι, τέτοιον καιρό, λίγο πριν, λίγο μετά, έλαβα ένα κατάμαυρο υπερστιλάτο κουτί, με ανάγλυφα βινύλ, μαύρα γράμματα. Από μέσα ξεπρόβαλλαν δελφίνια. Δελφίνια τυπωμένα πάνω σε ένα κομμάτι μεταξιού. Ευχές για το 2016 από την Λούλα Λεβέντη και το ακαταμάχητο brand της, Α Totem für Elita. Φέτος, σε μια διαγώνια ματιά στο φουμπού έπεσα πάλι πάνω σε μια εικόνα που έκανε την κομψότητα της καρδιάς μου να σκιρτήσει. «Το μεταξωτό γούρι του Α Totem für Elita 2017 είναι εμπνευσμένο από τον αιγυπτιακό μύθο της Nut, θεάς του Ουρανού και από τον Geb, τον θεό της γης. Οι δυο αυτοί θεοί ήταν αληθινά ερωτευμένοι, κλειδωμένοι σε μια ατέρμονη αγκαλιά. Κάθε βράδυ συναντιούνται και όπως τα αστέρια στον ουρανό πληθαίνουν, το ίδιο συμβαίνει και με την αγάπη τους».

Οι δυο αυτοί θεοί ήταν αληθινά ερωτευμένοι, κλειδωμένοι σε μια ατέρμονη αγκαλιά, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αλίκης.

»Δίπλα σε όλα αυτά υπάρχει ένα κορίτσι και το ξεχωριστό της ταξίδι στο κέντρο της γης. Και αυτό ακριβώς συνδέει την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων με τους δυο Αιγύπτιους θεούς, το γεγονός πως εκείνη πρέπει να ταξιδέψει στο βάθος της γης και της ύπαρξης της, να εξερευνήσει τα δικά της σύνορα και την δική της διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε τι είναι αληθινό και τι δεν είναι, για να ανακαλύψει το δικό της ουρανό και κατά κάποιο τρόπο να τα ενώσει, γη και ουρανό, όπως συμβαίνει στον αιγυπτιακό μύθο. Έτσι λοιπόν η ιδέα ήταν να προσθέσω λίγη wonderland στο συγκεκριμένο αιγυπτιακό μύθο, ίσως και κάτω από μια ασυνείδητη καθοδήγηση, ώστε να ενώσω αυτήν την ιδιαίτερη, υπόγεια διαδρομή της με την Αλίκη, που την φέρνει, όμως, στο φως των πιο απίθανων συναντήσεων» εξηγεί η Λούλα σαν να αφηγείται ένα παραμύθι που ο Τιμ Μπάρτον και οι λάτρεις του θα χειροκροτούσαν με μανία.

Το μαντήλι-γούρι του 2016 με τα δελφίνια.

«Πως πήγε το γούρι με τα δελφίνια;» τη ρωτάω. Στο σημείο αυτό και πριν παραθέσω την απάντηση της Λούλας να προσθέσω τη δική μου ιστορία με αυτό το υπέροχο μαντήλι. Λίγο καιρό μετά την παραλαβή του κι αφού το φόρεσα σαν μπαντάνα στο κεφάλι ξεσηκώνοντας κύμα θαυμασμού από τους γύρω μου, το μαντήλι χάθηκε. Το είχα απλώσει ένα βράδυ στην απλώστρα της βεράντας κι αυτό πέταξε. Στεναχώρια. Δέκα μέρες μετά, βγαίνοντας από το σπίτι, σηκώνω τα μάτια ψηλά στον ουρανό και μέσα στα κλαριά του γειτονικού δέντρου βλέπω το μαντήλι να ανεμίζει υπομονετικά. Η στεναχώρια έγινε χαρά μεμιάς. Και κάπως έτσι πίστεψα στην αξία αυτού του αλλιώτικου γουριού. «Κολύμπησε σε αρκετές θάλασσες ανθρώπων που το αγάπησαν. Εύχομαι να τους κράτησε-κρατάει καλή συντροφιά και να έφερε στη ζωή τους ό,τι επιθυμούσαν» απαντάει η Λούλα στην παραπάνω ερώτησή μου σαν να γνώριζε από πριν την ιστορία που θα διηγούμουν.

-Ποιος ο συμβολισμός του μαντηλιού για σένα;

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μπορείς να ονειρεύεσαι και αυτό να γίνεται αφορμή για να ανακαλύπτεις ή ακόμα και να επαναπροσδιορίζεσαι, όπως συμβαίνει με την Αλίκη. Ήθελα να φτιάξω ένα μαντήλι που να μοιάζει με πρόταση-πρόσκληση σε ένα ιδιαίτερο πάρτι που ο κάθε καλεσμένος να συμβάλλει ως υπενθύμιση και μόνο, στο πόσο σημαντικό είναι να πατάς γερά, συγχρόνως να πετάς, να κοιτάς ψηλά την ίδια στιγμή που κοιτάς και μέσα σου». 

Στη σελίδα Facebook Α Totem für Elita μπορείτε να μάθετε περισσότερα ή να κάνετε τις παραγγελίες σας. 

Ένα ακόμα μαντήλι-έργο τέχνης της Λούλας Λεβέντη.
TAGS