Από το 2012 η ταλαντούχα Ελευθερία Τυράκη άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργία μιας συλλογής με χειροποίητα σανδάλια που σχεδιαστικά, αλλά κυρίως ποιοτικά, θα διέφεραν κατά πολύ από τα λεγόμενα «τουριστικά». Και τα κατάφερε! Σήμερα το brand της Greek Chic Handmades προτείνει μια πλούσια συλλογή από διαχρονικά σανδάλια που μπορεί να φορέσει το ίδιο άνετα μία νύφη για να μείνει αξέχαστη, μία γυναίκα στην εργασία της με σικ ντύσιμο και μία φοιτήτρια με casual look. Μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες σειρές με τα περιζήτητα χειροποίητα σανδάλια καθώς και τα αξεσουάρ στο e-shop, στο Facebook και στο Instagram.

 

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με τον σχεδιασμό σανδαλιών και αξεσουάρ; Και γιατί σανδάλια;

Όλα ξεκίνησαν το 2012 από την προσωπική μου ανάγκη μου να βρω στην αγορά κομψά σανδάλια. Θηλυκά, σικ και ποιοτικά. Είμαι άνθρωπος που ζει για το καλοκαίρι, το σανδάλι είναι το λατρεμένο μου παπούτσι και εκείνη την περίοδο δεν συναντούσες άλλα σανδάλια στην αγορά, πέρα από τα «τουριστικά». Η ενασχόλησή μου με το χειροποίητο σανδάλι, λοιπόν, ξεκίνησε από μια δική μου ανάγκη και μια προσωπική αναζήτηση. Δεν μπορούσα να βρω κάτι που να μου αρέσει, να ανταποκρίνεται στην αισθητική μου, στο στυλ μου επομένως πειραματίστηκα και δούλεψα για να το φτιάξω και να παρουσιάσω έχεις δικές μου προτάσεις.

 

Ποια είναι η γυναίκα που έχεις στο μυαλό σου όταν σχεδιάζεις; Από που εμπνέεσαι;

Πάντα σκέφτομαι την σύγχρονη γυναίκα που θέλει να αφήνει το στίγμα της και αναζητά την αυθεντικότητα, την κομψότητα και την άνεση για να ολοκληρώσει ή και «απογειώσει» ένα καλοκαιρινό outfit. Στο σχεδιασμό των σανδαλιών μας, δίνω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην άνεση. Τι να το κάνεις ένα κομψό και ποιοτικό παπούτσι αν σε κουράζει; Αν δεν μπορείς να το φοράς από την πόλη στο νησί και από το γραφείο στη βραδινή βόλτα; Πηγή της έμπνευσης μου είναι το ελληνικό καλοκαίρι, τα χρώματά του, οι ήχοι του, τα βιώματά μου. Η συγκλονιστική minimal ομορφιά των αγαπημένων μου Κυκλάδων που δεν φεύγει από τα όνειρά μου, τα παιδικά μου χρόνια με τις «διακοπές μηνών» στην Κρήτη, αυτό το μοναδικό νησί των χρωμάτων, των υφαντών, της μουσικής. Είναι μεγάλη η πρόκληση να σχεδιάζεις ένα σανδάλι, επιδιώκοντας –όσο είναι δυνατόν- να φανεί αντάξιο της ελληνικής ομορφιάς και να περπατήσει με στυλ και άνεση τα σοκάκια των νησιών μας. Και τον κόσμο όλο.

Τα Greek Chic Handmades δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να παρέμβουν ώστε να δημιουργηθούν custom made προϊόντα. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση και ποιο είναι το πιο συχνό πράγμα που ζητάνε;

Για το δικό μας brand, η ζήτηση είναι αυξημένη στη λιανική πώληση, και όπως πάντα κυρίως στο εξωτερικό, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που βεβαίως και είναι σοβαρές. Αυτό που ζητούν πιο συχνά οι πελάτισσές μας, είναι το custom color. Έχουμε μεγάλη παλέτα χρωμάτων και τις «βασανίζουμε» ευχάριστα. Πολύ συχνά, επίσης, μας ζητείται και προσφέρουμε custom size, σύμφωνα με το φάρδος του πέλματος. Παράξενα δεν θα έλεγα ότι μας ζητούνται. Πολλές φορές με έχουν εκπλήξει ευχάριστα χρωματικοί συνδυασμοί που επιλέγουν πελάτισσες, τους οποίους εγώ δεν έχω στους προτεινόμενους. Για παράδειγμα, Γαλλίδα πελάτισσα επέλεξε το σχέδιο «Νεφέλη» με ασημί δέρμα και ιβουάρ μεταξωτή κορδέλα. Στην αρχή δεν θεώρησα ότι θα είναι κολακευτικό κι όμως, προέκυψε ένας τέλειος συνδυασμός.

Και φέτος, ένα αέρινο υλικό όπως η μεταξένια κορδέλα συναντά τα δερμάτινα σανδάλια. Πως σκέφτηκες αυτή την συνύπαρξη και τι ξεχωρίζει στη νέα σου συλλογή;

Η μεταξένια κορδέλα στο δερμάτινο σανδάλι, αποτελεί το signature του Greek Chic Handmades από το 2012 και ουσιαστικά, αυτή η συνύπαρξη μάς εισήγαγε στη διεθνή αγορά. Ήθελα να δημιουργήσω ένα θηλυκό και σικ Gladiator style σανδάλι που να ξεφεύγει από όσα υπήρχαν στο εμπόριο εκείνη την εποχή. Άλλωστε η ραπτική ήταν το μεγάλο μου πάθος και με τον πειραματισμό προέκυψε η πρώτη σειρά με τα boho luxe Gladiators που αγαπήθηκε πολύ και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται. Στη νέα μας συλλογή για το καλοκαίρι 2020 εμπλουτίστηκε και η «chain collection», το δεύτερο –αν θέλεις- signature του brand από το 2018. Η ομορφιά του ελληνικού μινιμαλισμού όπως τουλάχιστον τη μεταφέρω εγώ μετουσιώνεται σε διαχρονικά σανδάλια που μπορεί να φορέσει το ίδιο άνετα μία νύφη για να μείνει αξέχαστη, μία γυναίκα στην εργασία της με σικ ντύσιμο και μία φοιτήτρια με casual look. Για τα σχέδια της «chain collection», φέραμε ξανά στο φως παραδοσιακές τεχνοτροπίες που πλέον υπηρετούν την κατασκευή ενός σύγχρονου, σικ χειροποίητου παπουτσιού και προσφέρουμε μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κάποιος δημιουργός που προσπαθεί να είναι συνεπής στο Made in Greece, σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, εύρεσης πρώτων υλών, κόστους;

Είμαστε made in Greece, handmade για την ακρίβεια και είμαστε υπερήφανοι για το premium προϊόν που προσφέρουμε. Τα Greek Chic Handmades σχεδιάζονται στην Αθήνα από εμένα και κατασκευάζονται σε συνεργασία με εξαιρετικούς επαγγελματίες, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος. Οι δυσκολίες για κάθε επιχείρηση που φορολογείται στην Ελλάδα, όπως η δική μας, είναι δεδομένες, αλλά ανταποκρινόμαστε σ’ αυτές, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε προϊόντα αυθεντικά, κομψά και ποιοτικά που να αντέχουν στο χρόνο.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS