Τα προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι προϊόντα αμιγώς πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια επιστημονική κατάκτηση που δίνει λύση στην απορρύπανση περιοχών όπου λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα δευτερογενές επισιτιστικό προϊόν στο οποίο περιέχονται όλες οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.
Αναλυτικότερα: Μετά από έρευνα ετών η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα (τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κατάφερε να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος». «Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η λύση του προβλήματος αφορά στην περιοχή της Λάρισας και ειδικά στην Ελασσόνα την πιο σημαντική περιοχή στην τυροκομία στη χώρα» συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουρέτας.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σύσταση του υποπροϊόντος και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες του με μια παγκόσμια πατέντα, τη δημιουργία ενός μπισκότου που παράγεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την επεξεργασία του τυρόγαλου και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό: Συγκεντρώνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, καθώς και απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός στη διάρκεια μιας ημέρας. Επίσης σε κλινική μελέτη στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology (2013) , απεδείχθη ότι μαραθωνοδρόμοι που κατανάλωσαν για 15 ημέρες το προϊόν παρουσίασαν μειωμένο οξειδωτικό στρες κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού έτσι συμπληρώνεται η θετική επίδραση του προϊόντος στην κλινική μελέτη που έχει ήδη δημοσιευτεί σε ποδηλάτες με τα ίδια αποτελέσματα (Food and Chemical Toxicology 2012).
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απορρύπανση των περιοχών που αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που δημιουργείται ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας.
Έτσι με την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επιτυγχάνεται ταυτόχρονα:
-
Απορρύπανση περιοχών με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα
-
Τόνωση της «πράσινης επιχειρηματικότητας»
-
Ενίσχυση της καινοτομίας και προσθήκη επιπλέον «προστιθέμενης αξίας» στα ελληνικά προϊόντα
-
Τα προϊόντα αυτά μπορούν σε συνεργασία Υπουργείου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να κατασκευάζονται και να δίδονται σε περιπτώσεις επισιτιστικής κρίσης (πρόσφυγες , κλπ), καθόσον αποτελούν πλήρες γεύμα, με μικρό κόστος (περίπου 1 ευρώ την ημέρα).
Η έρευνα στο εργαστήριο του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχίζεται για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Το Feedback Cake έχει ακολουθήσει το Feta Bar και το Cocao Protein Cookie