Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το Σουφλί για τα ολομέταξα κεντήματα και τους παραδοσιακούς τσεβρέδες του. Ίσως είναι κι ένας από τους λόγους που η πρωτεύουσα του ελληνικού μεταξιού έχασε σταδιακά την παλιά του αίγλη και την παραγωγική του δύναμη. Αρκεί να σημειωθεί πως ενώ στις αρχές του 20ού αι. παρήγαγε ετησίως 800.000 κουκούλια, το 1993 καταγράφηκαν μόλις 5.000.

Με μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στα χρόνια του Βυζαντίου και ενώ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του νήματος από το κουκούλι του, το Σουφλί σήμερα διατηρεί μετά βίας τρία εργοστάσια παραγωγής μεταξιού.

Ένα από αυτά είναι και η Μεταξουργία Τσιακίρη (από το 1954), η οποία εξαγοράστηκε πριν από 10 χρόνια από την οικογένεια Κουρούδη. Πρόκειται για την μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μεταξουργία στην Ελλάδα, η οποία αποτελείται από ένα υφαντουργείο μεταξωτών υφασμάτων, το μεγαλύτερο από τα 2-3 που υπάρχουν (όλα στο Σουφλί), καθώς και από σύγχρονο βαφείο-φινιριστήριο μεταξωτών υφασμάτων και τυποβαφείο.

Το νεότερο μέλος της οικογένειας, η Εμμανουέλλα Κουρούδη, αποφασίζει πριν από 3 χρόνια να μας επανασυστήσει το ελληνικό μετάξι, προσθέτοντας στα παραδοσιακά προϊόντα της μεταξουργίας Τσιακίρη τα Emmanuelle Silk: υπέροχα ολομέταξα μαντίλια προορισμένα για τις σύγχρονες γυναίκες που λατρεύουν τα stylish αξεσουάρ.

Η Εμμανουέλλα επιστρατεύει μια ομάδα από γραφίστες και illustrators, οι οποίοι κάτω από την επίβλεψή της, δημιουργούν εντυπωσιακά σχέδια που ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις της μόδας: από animal prints μέχρι φυτικά και γραμμικά μοτίβα.

Όσο για την πρώτη ύλη, ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ευγενική καταγωγή της; Και ακόμη καλύτερα, ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ποιότητα του ελληνικού μεταξιού, που «σαφέστατα υπερτερεί έναντι του κινέζικου», όπως δηλώνει και η ίδια.

Επιπλέον, μιλάμε για ένα πολυτελές αξεσουάρ σε πολύ λογική τιμή (70€-90€), καθώς η δημιουργός τους έχει τον πλήρη έλεγχο όλης της διαδικασίας, από την παραγωγή της πρώτης ύλης μέχρι και το τελευταίο στάδιο της κατασκευής ενός μαντιλιού.

Τα μαντίλια Emmanuelle Silk, προς το παρόν, δεν κυκλοφορούν ευρέως, γιατί όπως μου εξηγεί η Εμμανουέλλα, «λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών και δεδομένου ότι η Ελληνίδα δεν είναι ακόμη απόλυτα εξοικειωμένη με τα μαντίλια, δεν θέλουμε να βιαστούμε. Ακολουθούμε ένα βήμα τη φορά».

Θα τα βρείτε:

  • «Μετάξι», (το κατάστημα της οικογένειας Κουρούδη), Ερμού 32, Κομοτηνή.
  • metaxishop.gr
  • fashionnoiz.com

Info
Emmanuelle Silk,  τηλ.: 25310 25035
Fb page

 

 

 

 

TAGS