Μια νέα καλλιτέχνης από τη Θεσσαλονίκη, η Μυρτώ Δημητρίου, είναι η πρώτη Ελληνίδα με δίπλωμα διδασκαλίας οριγκάμι (όπως ονομάζεται η ιαπωνική τέχνη των χάρτινων κατασκευών) που κατέκτησε δύο ρεκόρ Γκίνες: ένα με τον Λευκό Πύργο που έφτιαξε από χαρτί κι ένα για μια τεράστια χάρτινη κουκουβάγια. Οι δημιουργίες της είναι όχι μόνο πρωτότυπες αλλά και οικολογικές, καθώς μέσα από αυτές θέλει να περάσει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της ανάγκης να χρησιμοποιούμε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε το πώς γεννήθηκε η επιθυμία της να φτιάξει μέχρι και τσάντες από χαρτί. «Όταν μιλάμε για χαρτί, η φαντασία δεν σταματάει πουθενά. Είναι μοναδικό το τι μπορεί να κάνει κάποιος διπλώνοντας εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμη και εγώ ανακαλύπτω κάθε φορά καινούρια πράγματα. Είχα ξεκινήσει παλαιότερα φτιάχνοντας σκουλαρίκια και κοσμήματα και τώρα ολοκλήρωσα ένα χάρτινο φόρεμα» λέει, προσθέτοντας ότι οι δημιουργίες της είναι φορέσιμες, αρκεί να μην είναι βροχερός ο καιρός.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Κάθε χάρτινο έργο έχει διαφορετικό χρόνο προετοιμασίας», προσθέτει. «Αρχικά ξεκινά ο σχεδιασμός και μετά το δίπλωμα. Επειδή, δε, έχουμε να κάνουμε με χαρτί μπορεί να μην γίνουν σωστά οι τσακίσεις, οπότε πρέπει να ξαναδιπλωθεί και να ξαναδημιουργηθεί. Μπορεί να χρειαστεί από μία εβδομάδα μέχρι ένας μήνας, ειδικά όταν μιλάμε για ένα φόρεμα με λεπτομέρειες», εξηγεί η καλλιτέχνης, για την οποία όλα ξεκίνησαν όταν κέρδισε μια υποτροφία στην Αμερική για σεμινάρια οριγκάμι.

«Το πρώτο μου χάρτινο φόρεμα», προσθέτει, «είναι λευκό, έχει παντού τις ίδιες πτυχώσεις και το μήκος του φτάνει μέχρι το γόνατο. Χρειάστηκαν είκοσι μέρες διπλώματος, εκατοντάδες διπλώσεις και τσακίσεις για να αποκτήσει την τελική του μορφή και να φορεθεί».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Για τη Μυρτώ Δημητρίου το οριγκάμι είναι μια ιεροτελεστία, που αγαπά και το κάνει με πάθος. Χαρακτηρίζει σχεδόν μαγική την τέχνη του να διπλώνεις ώστε να δημιουργήσεις από κάτι μονοδιάστατο, όπως είναι το χαρτί, κάτι τρισδιάστατο, όπως είναι ένα φόρεμα. Μάλιστα η ίδια έχει σχεδιάσει ήδη δέκα φορέματα, από τα οποία τα τρία είναι σχεδόν ολοκληρωμένα. Χωρίς ραπτομηχανές και κλωστές, η νεαρή καλλιτέχνης έχει φτιάξει επίσης με τη μέθοδο της δίπλωσης αξεσουάρ και τσάντες, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις δημιουργίες της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στόχος της είναι, μέσα από τη δουλειά της, να προκύψει κάτι που θα είναι χρηστικό και τα υλικά που νομίζαμε πως είναι άχρηστα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας. Για τη διάκρισή της στα ρεκόρ Γκίνες, για τον χάρτινο Λευκό Πύργο και την κουκουβάγια, είπε: «Είναι δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που έκαναν ακόμη περισσότερο γνωστό το οριγκάμι στη χώρα μας, αφού στην πρώτη περίπτωση συμμετείχαν 10.000 άτομα και στη δεύτερη, το 2014, 20.000 διαφόρων ηλικιών. Είχαν, μάλιστα, προηγηθεί και ειδικά μαθήματα δίπλωσης και προετοιμασίας για τους συμμετέχοντες».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Δείτε περισσότερες δημιουργίες της:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Info

myrtodimitriou-origami.gr

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

κεντρική φωτό:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS