ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δύο Ελληνίδες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με διαβατήριο την αρχιτεκτονική και το industrial design

«Two Is Company». Όντως, αφού η Νταϊάννα Καρβούνη και η Βίβιαν Φίλιππα ένωσαν το industrial design και την αρχιτεκτονική σε ένα brand με διεθνή προσανατολισμό.

Δύο Ελληνίδες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με διαβατήριο την αρχιτεκτονική και το industrial design

Η Νταϊάννα Καρβούνη και η Βίβιαν Φίλιππα δεν είναι παιδικές φίλες όπως «απαιτούν» οι περισσότερες ιστορίες συνεργασίας. Γνωρίστηκαν το 2009 από μια κοινή τους φίλη, αλλά από την πρώτη στιγμή ανακάλυψαν ότι είχαν έναν κοινό αισθητικό κώδικα με συμπληρωματικές επαγγελματικές δραστηριότητες: η Νταϊάννα στο industrial design και η Βίβιαν στην αρχιτεκτονική. Η καθεμία είχε ήδη τη δική της πορεία, αλλά η αρχή της συνεργασίας ήρθε πολύ φυσικά, καθώς εξαρχής είχαν πολυεπίπεδη επικοινωνία και μια αισθητική αλληλοσυμπληρωματική. Έτσι οικοδομήθηκε ένας δημιουργικός, συναρπαστικός διάλογος, που εδώ και έξι χρόνια παραμένει η κινητήριος δύναμη της Two Is Company.

Δύο Ελληνίδες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με διαβατήριο την αρχιτεκτονική και το industrial design
Έπιπλα και φωτιστικά για καλοκαιρινή κατοικία στις Σπέτσες. Photo: Παύλος Τσοκούνογλου.

Ξεκινήσατε το 2009, σε μια δύσκολη εποχή για νέα ξεκινήματα, και πέντε χρόνια μετά, το brand σας έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα. Θεωρείτε πως είστε αυτό που λέμε «success story»;
To brand από το ξεκίνημά του είχε διεθνή προσανατολισμό, καθώς οικοδομήσαμε πάνω στις εμπειρίες και τις συνεργασίες που είχαμε από την ατομική πορεία της καθεμιάς. Το design είναι μια παγκόσμια γλώσσα και το κριτήριο της επιτυχίας είναι η ποιότητα, όχι η αφετηρία ή η καταγωγή. Πέρα από τον σχεδιασμό που μιλάει στο υποκειμενικό αισθητήριο του καθενός, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποιότητα της κατασκευής του κάθε προϊόντος μας και στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία μας ξεχώρισαν και έφεραν την επιτυχία σε απαιτητικά projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, που μας επηρεάζει, καθώς τα υλικά, τα εργαστήρια και η βάση μας είναι ελληνικά, μπορεί να δοκιμάστηκε η υπομονή και η αντοχή μας, αλλά δεν επηρεάστηκε ποτέ το τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα της κάθε δημιουργίας μας.

Το design είναι μια παγκόσμια γλώσσα και το κριτήριο της επιτυχίας είναι η ποιότητα, όχι η αφετηρία ή η καταγωγή.

Ποιες είναι αυτήν τη στιγμή οι συλλογές σας καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρετε;
Μόλις παρουσιάσαμε τρεις νέες συλλογές: την «Lychnos», αφιερωμένη στην έννοια του φωτός, με φωτιστικά και κηροπήγια, την «Anaktai», με χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι -με έμπνευση από την έννοια του αρχαίου Ανακτόρου- και την «Krios», που είναι πιο προσωπική και περιλαμβάνει ιδιαίτερα σχέδια σε καθρέπτες χειρός που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σαν φυλακτά ή σαν κοσμήματα. Το 2015 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά, καθώς εμπλουτίσαμε και την best selling συλλογή μας «Althaea» με διακοσμητικά αντικείμενα από μάρμαρο και μπρούντζο και αποφασίσαμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας και σε σημεία πέραν του δικού μας showroom. Παράλληλα, έχουμε έπιπλα, φωτιστικά και statement objects σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, διατηρώντας τον εκλεκτικό χαρακτήρα του brand. Πάντα όμως ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίβλεψη design projects που περιλαμβάνουν custom δημιουργίες σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.

Πλατό από μάρμαρο «Loxsias», Anaktai Collection. Photo: Βαγγέλης Κύρης.

Πώς και πού κατασκευάζονται οι συλλογές σας;
Όλη μας η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας και μεταλλοτεχνίας, επιπλοποιεία και χυτήρια. Έχουμε την τύχη να δουλεύουμε με ανθρώπους με πάθος για την κατασκευή και ανακαλύπτουμε συχνά νέους που πάνε ένα βήμα παραπέρα τις αυστηρές μας απαιτήσεις.

Παρατηρώντας το αισθητικό ύφος σας, βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι πανταχού παρούσα. Εστιάζετε όμως περισσότερο στα προϊστορικά χρόνια παρά στην κλασική περίοδο. Ίσως γιατί εκεί βρίσκεται η πηγή του σύγχρονου design και του κινήματος μοντερνισμού, γενικότερα;
Η αισθητική μας ταυτότητα συμπυκνώνει διαφορετικές επιρροές, συνδυάζει δομές και σύμβολα από τον ελληνικό πολιτισμό με στοιχεία από τον πρώιμο μοντερνισμό του '40 και την art deco, εντάσσοντας και επαναπροσδιορίζοντάς τα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Η δωρικότητα της αρχαϊκής φόρμας ταιριάζει απόλυτα στο στίγμα που επιδιώκουμε να αφήνουν οι δημιουργίες της Two Is Company.

Κατοικία στην Ακρόπολη. Aπλίκα «Parnes». Photo: Γιώργος Κορδάκης

Τι απήχηση έχει η δουλειά σας στο εξωτερικό; Ως προς τις αισθητικές απαιτήσεις, έχετε εντοπίσει κάποιες ιδιαιτερότητες στους Έλληνες;
Κορμός της δουλειάς μας είναι η ευελιξία στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προτιμήσεις των πελατών μας. Δεν υπάρχει ομοιομορφία στην αισθητική των πελατών μας, όμως είναι ξεκάθαρο ότι απευθυνόμαστε πλέον σε ένα ενημερωμένο και απαιτητικό κοινό, που επιθυμεί την πολυτέλεια στο επίπεδο της αισθητικής του, και όχι στην χρηματική αξία των όσων αποκτά. Οι Έλληνες πλέον δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην σχέση ποιότητας-τιμής και δεν θαμπώνονται από πομπώδεις τάσεις, κάτι που συνάδει με τη φιλοσοφία μας.

Η διακριτική πολυτέλεια είναι εμφανής τόσο στις συλλογές σας όσο και στα projects που έχετε υλοποιήσει. Αυτό μήπως καθιστά απαγορευτικό το brand Two is Company για τον μέσο Έλληνα;
Η πολυτέλεια στο design δεν συναρτάται από το budget. Εξαρτάται από το πώς επιθυμεί κανείς να διαμορφώσει το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται. Οι νέες μας συλλογές έχουν ένα μεγάλο εύρος ειδών και τιμών, ακριβώς για να προσεγγίσουμε ένα κοινό που αναζητά ιδιαίτερα αντικείμενα που θα κάνουν τη διαφορά στον χώρο του. Καθώς τις σχεδιάζαμε, θελήσαμε να δημιουργήσουμε και μια αυτόνομη σειρά, την «2 by Two Is Company», που αποτελεί την πρότασή μας για αντικείμενα που μπορεί να αποκτήσει κανείς εύκολα, σε προσιτές τιμές, βασισμένη πάντα στις αισθητικές και ποιοτικές προδιαγραφές του brand. Σε αυτήν τη σειρά, λειτουργούμε χωρίς στεγανά και σταδιακά θα εντάσσουμε αντικείμενα με οδηγό το πώς απαντάμε σε καθημερινές αισθητικές ανάγκες, αυθόρμητα και απλά.

Κατοικία στον Λυκαβηττό, επιτραπέζιο φωτιστικό «Tethys». Photo: Παύλος Τσοκούνογλου.

Υπάρχει κάποιο ελληνικό project του οποίου την υλοποίηση θα θέλατε να έχετε αναλάβει;
Την ανακαίνιση του δικτύου των ξενοδοχείων «Ξενία» ανά την Ελλάδα. Dream project!

Μια συνεργασία που έχετε αρνηθεί και γιατί; Πόσο δύσκολο είναι να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες του πελάτη χωρίς να προδώσετε τις βασικές αρχές σας;
Έχουμε αρνηθεί συνεργασίες όταν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε τον ίδιο αισθητικό κώδικα με τους πελάτες. Είμαστε επιλεκτικές γιατί ξέρουμε ότι μόνο αν έχουμε καλή επικοινωνία με τους πελάτες θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Σας έχει τύχει να δείτε κάποια δική σας δημιουργία σε έναν χώρο που θεωρείτε ότι την αδικεί;
‘Ίσως, αλλά νοιώθουμε ότι τα έπιπλα και τα αντικείμενά μας δημιουργούν στον χώρο όπου βρίσκονται ένα αισθητικό δίκτυο που αποπνέει θετική ενέργεια και εξισορροπεί τις τυχόν παραφωνίες.

Έπιπλα και φωτιστικά για κατοικία στο Καπανδρίτι. Photo: Γιώργος Κορδάκης.

Δυο γυναίκες συνέταιροι. Όχι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια δύσκολη στιγμή στη συνεργασία σας;
Δύσκολες στιγμές υπάρχουν σε κάθε είδος συνεργασίας, όμως δεν πιστεύουμε πως το γεγονός πως είμαστε γυναίκες συνέταιροι είναι οιωνός προβλημάτων. Καταφέρνουμε να λύνουμε τις συγκρούσεις με έντονο αλλά εποικοδομητικό διάλογο.

Οι συλλογές φωτιστικών/επίπλων/αντικειμένων ακολούθησαν τις custom made δημιουργίες. Για ποιον γνωστό interior designer/αρχιτέκτονα, θα θέλατε να φτιάξετε κάτι και τι θα ήταν αυτό;
Θα θέλαμε να είχαμε γνωρίσει και συνεργαστεί με τον T.H. Robsjohn-Gibbings.

Το πρωθυπουργικό γραφείο λειτουργεί και ως πρέσβης της ελληνικής αισθητικής. Αν σας το ανέθεταν, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε;
Χρειάζεται extreme makeover, θα θέταμε μια νέα κεντρική ιδέα, δωρική, θετική και σύγχρονη.

Λόγω της δουλειάς σας, υποθέτω ταξιδεύετε αρκετά. Ποια πόλη θεωρείτε πως θα μπορούσε να γίνει η έδρα σας στο μέλλον;
Το San Francisco. Η δυτική ακτή της Αμερικής έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αισθητική και το design και ταιριάζει στο ρυθμό και στην κουλτούρα μας.

Σε ποιον Έλληνα αρχιτέκτονα θα δίνατε το βραβείο Pritzker;
Στον Ιάνη Ξενάκη. Πολυδιάστατο, λαμπρό μυαλό και σπάνια τολμηρές δημιουργίες.

Με τι μουσικό χαλί θα ντύνατε τους χώρους που δημιουργείτε;
Με ησυχία.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας spots στο κέντρο της Αθήνας; Είναι πάντα σύμφωνα με την υψηλή αισθητική σας ή κάνετε υποχωρήσεις χάριν της διασκέδασης;
Τα αγαπημένα μας σημεία ταυτίζονται με διαλείμματα από τη δουλειά και τις επισκέψεις μας στα εργαστήρια των κατασκευαστών μας, που συνήθως βρίσκονται σε απόκεντρα, πολύ ιδιαίτερα και αυθεντικά μέρη της Αθήνας, που δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και να μας γοητεύουν.

Περιγράψτε μας μια αγαπημένη διαδρομή στην Αθήνα.
Η διαδρομή από το σπίτι μας στους πρόποδες του λόφου του Λυκαβηττού μέχρι την κορυφή του στον Άγιο Γεώργιο. Μας εμπνέει η διαφορετική θέα της πόλης από τα ξέφωτα που συναντάμε. Βλέπεις τη φύση και την πόλη μαζί, τα τέσσερα ιδιαίτερα βουνά γύρω από την Αθήνα, τη θάλασσα, τους απαλούς λόφους, την Ακρόπολη, εικόνες ενός viewmaster που συνθέτουν μια πόλη που αγαπάμε.

Info

Two Is Company, Λουκιανού 36, Αθήνα, 210 7254844, www.twoiscompany.eu

Read Next

09 Σεπ 2023

Οι τσάντες Amphora Collection της Ζήνας Αμπαριώτη είναι σύγχρονα κειμήλια

Εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα οι τσάντες Amphora Collection μοιάζουν με γλυπτά.

04 Σεπ 2023

Ο ασύμμετρος φάκελος της Georgina Skalidi έγινε το σήμα κατατεθέν του brand της

Η Georgina Skalidi σχεδιάζει δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ και θέλει να δημιουργεί τάσεις.

Περισσότερα από

Made in Greece

29 Αυγ 2023

DIOMAS: Μαμά και κόρη βρίσκονται πίσω από το brand που κρατά ζωντανό το χειροποίητο ελληνικό ένδυμα

Η Σμαρώ, η μαμά, και η Αθήνα, η κόρη βρίσκονται πίσω από το DIOMAS που έχει στην ψυχή το καλοκαίρι και παντρεύει τις παραδοσιακές τεχνικές με το σήμερα.

24 Αυγ 2023

KAKURU Jewelry: Για την Ελίνα Κακούρου η Φύση θα είναι πάντα η ανεξάντλητη πηγή έμπνευσής της

Η δημιουργός των KAKURU έχτισε γύρω από τις δημιουργίες της που εμπνέονται από τα σχέδια και τις υφές της φύσης, μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που λατρεύουν τα σχέδιά της.

10 Αυγ 2023

Μπίρα Φιξ: Μια ιστορία παράλληλη με την ιστορία της Ελλάδας

Η άνοδος και η πτώση μιας βαυαρικής δυναστείας στην Ελλάδα.

07 Αυγ 2023

Aiki Diounot: Η Χρυσάνθη Γκούρου φέρνει ανερχόμενους σχεδιαστές στο προσκήνιο

Περισσότερο fashion concept, παρά brand, το Aiki Diounot προσφέρει το έδαφος σε νέους Έλληνες σχεδιαστές να αναδείξουν τη δουλειά τους

05 Αυγ 2023

Evi Grintela: H ζωή της Εύης Γκριντέλα ήταν ένας κύκλος που την οδηγούσε νομοτελειακά στη δημιουργία του δικού της brand

Το brand Evi Grintela δεν έχει γίνει μονάχα συνώνυμο του ιδανικού shirt dress, αλλά και του τέλειου παντρέματος της ανώτερης ποιότητας με την καλαισθησία.

03 Αυγ 2023

Neiromai: Η Πελαγία Χρηστάκη ονειρεύτηκε να φτιάχνει τα κοσμήματα που φορούσε η μαμά της

Το brand κοσμημάτων Neiromai είναι μια ωδή στην αγάπη της δημιουργού τους για τις ρίγες, την κλασική αρχαιότητα και την art deco.

31 Ιουλ 2023

Τόλμησε με πάθος

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ με την καμπάνια της, "Ασίγαστες Φωνές", μας προτρέπει ν’ ακούμε τις "φωνές" που μας οδηγούν μπροστά.

25 Ιουλ 2023

WE ARE: Πώς δύο αδέρφια αποφάσισαν μέσα σε μια νύχτα να φτιάξουν ένα από τα πιο τολμηρά ελληνικά brand

Η WE ARE της Καλλιόπης και του Πέτρου Πετροζέλη ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τα items με τα ευφάνταστα prints και την άνετη εφαρμογή.

20 Ιουλ 2023

Nene: Το ελληνικό brand που εμπνέεται από το νησί της Πάτμου

Η δημιουργός του nene, Ελένη Αναστασιάδη, φτιάχνει ρούχα εμπνευσμένα από την αβίαστη κομψότητα που κρύβει μέσα της η άνεση.

13 Ιουλ 2023

Ino Mei: Πώς δημιουργήθηκε το luxury resort brand που λατρεύουν οι Ελληνίδες

Η σχεδιάστρια Ινώ Μέη έδωσε το όνομά της στην premium resortwear ετικέτα Ino Mei που ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι.