ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δύο Ελληνίδες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με διαβατήριο την αρχιτεκτονική και το industrial design

«Two Is Company». Όντως, αφού η Νταϊάννα Καρβούνη και η Βίβιαν Φίλιππα ένωσαν το industrial design και την αρχιτεκτονική σε ένα brand με διεθνή προσανατολισμό.

Δύο Ελληνίδες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με διαβατήριο την αρχιτεκτονική και το industrial design

Η Νταϊάννα Καρβούνη και η Βίβιαν Φίλιππα δεν είναι παιδικές φίλες όπως «απαιτούν» οι περισσότερες ιστορίες συνεργασίας. Γνωρίστηκαν το 2009 από μια κοινή τους φίλη, αλλά από την πρώτη στιγμή ανακάλυψαν ότι είχαν έναν κοινό αισθητικό κώδικα με συμπληρωματικές επαγγελματικές δραστηριότητες: η Νταϊάννα στο industrial design και η Βίβιαν στην αρχιτεκτονική. Η καθεμία είχε ήδη τη δική της πορεία, αλλά η αρχή της συνεργασίας ήρθε πολύ φυσικά, καθώς εξαρχής είχαν πολυεπίπεδη επικοινωνία και μια αισθητική αλληλοσυμπληρωματική. Έτσι οικοδομήθηκε ένας δημιουργικός, συναρπαστικός διάλογος, που εδώ και έξι χρόνια παραμένει η κινητήριος δύναμη της Two Is Company.

Δύο Ελληνίδες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με διαβατήριο την αρχιτεκτονική και το industrial design
Έπιπλα και φωτιστικά για καλοκαιρινή κατοικία στις Σπέτσες. Photo: Παύλος Τσοκούνογλου.

Ξεκινήσατε το 2009, σε μια δύσκολη εποχή για νέα ξεκινήματα, και πέντε χρόνια μετά, το brand σας έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα. Θεωρείτε πως είστε αυτό που λέμε «success story»;
To brand από το ξεκίνημά του είχε διεθνή προσανατολισμό, καθώς οικοδομήσαμε πάνω στις εμπειρίες και τις συνεργασίες που είχαμε από την ατομική πορεία της καθεμιάς. Το design είναι μια παγκόσμια γλώσσα και το κριτήριο της επιτυχίας είναι η ποιότητα, όχι η αφετηρία ή η καταγωγή. Πέρα από τον σχεδιασμό που μιλάει στο υποκειμενικό αισθητήριο του καθενός, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποιότητα της κατασκευής του κάθε προϊόντος μας και στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία μας ξεχώρισαν και έφεραν την επιτυχία σε απαιτητικά projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, που μας επηρεάζει, καθώς τα υλικά, τα εργαστήρια και η βάση μας είναι ελληνικά, μπορεί να δοκιμάστηκε η υπομονή και η αντοχή μας, αλλά δεν επηρεάστηκε ποτέ το τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα της κάθε δημιουργίας μας.

Το design είναι μια παγκόσμια γλώσσα και το κριτήριο της επιτυχίας είναι η ποιότητα, όχι η αφετηρία ή η καταγωγή.

Ποιες είναι αυτήν τη στιγμή οι συλλογές σας καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρετε;
Μόλις παρουσιάσαμε τρεις νέες συλλογές: την «Lychnos», αφιερωμένη στην έννοια του φωτός, με φωτιστικά και κηροπήγια, την «Anaktai», με χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι -με έμπνευση από την έννοια του αρχαίου Ανακτόρου- και την «Krios», που είναι πιο προσωπική και περιλαμβάνει ιδιαίτερα σχέδια σε καθρέπτες χειρός που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σαν φυλακτά ή σαν κοσμήματα. Το 2015 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά, καθώς εμπλουτίσαμε και την best selling συλλογή μας «Althaea» με διακοσμητικά αντικείμενα από μάρμαρο και μπρούντζο και αποφασίσαμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας και σε σημεία πέραν του δικού μας showroom. Παράλληλα, έχουμε έπιπλα, φωτιστικά και statement objects σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, διατηρώντας τον εκλεκτικό χαρακτήρα του brand. Πάντα όμως ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίβλεψη design projects που περιλαμβάνουν custom δημιουργίες σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.

Πλατό από μάρμαρο «Loxsias», Anaktai Collection. Photo: Βαγγέλης Κύρης.

Πώς και πού κατασκευάζονται οι συλλογές σας;
Όλη μας η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας και μεταλλοτεχνίας, επιπλοποιεία και χυτήρια. Έχουμε την τύχη να δουλεύουμε με ανθρώπους με πάθος για την κατασκευή και ανακαλύπτουμε συχνά νέους που πάνε ένα βήμα παραπέρα τις αυστηρές μας απαιτήσεις.

Παρατηρώντας το αισθητικό ύφος σας, βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι πανταχού παρούσα. Εστιάζετε όμως περισσότερο στα προϊστορικά χρόνια παρά στην κλασική περίοδο. Ίσως γιατί εκεί βρίσκεται η πηγή του σύγχρονου design και του κινήματος μοντερνισμού, γενικότερα;
Η αισθητική μας ταυτότητα συμπυκνώνει διαφορετικές επιρροές, συνδυάζει δομές και σύμβολα από τον ελληνικό πολιτισμό με στοιχεία από τον πρώιμο μοντερνισμό του '40 και την art deco, εντάσσοντας και επαναπροσδιορίζοντάς τα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Η δωρικότητα της αρχαϊκής φόρμας ταιριάζει απόλυτα στο στίγμα που επιδιώκουμε να αφήνουν οι δημιουργίες της Two Is Company.

Κατοικία στην Ακρόπολη. Aπλίκα «Parnes». Photo: Γιώργος Κορδάκης

Τι απήχηση έχει η δουλειά σας στο εξωτερικό; Ως προς τις αισθητικές απαιτήσεις, έχετε εντοπίσει κάποιες ιδιαιτερότητες στους Έλληνες;
Κορμός της δουλειάς μας είναι η ευελιξία στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προτιμήσεις των πελατών μας. Δεν υπάρχει ομοιομορφία στην αισθητική των πελατών μας, όμως είναι ξεκάθαρο ότι απευθυνόμαστε πλέον σε ένα ενημερωμένο και απαιτητικό κοινό, που επιθυμεί την πολυτέλεια στο επίπεδο της αισθητικής του, και όχι στην χρηματική αξία των όσων αποκτά. Οι Έλληνες πλέον δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην σχέση ποιότητας-τιμής και δεν θαμπώνονται από πομπώδεις τάσεις, κάτι που συνάδει με τη φιλοσοφία μας.

Η διακριτική πολυτέλεια είναι εμφανής τόσο στις συλλογές σας όσο και στα projects που έχετε υλοποιήσει. Αυτό μήπως καθιστά απαγορευτικό το brand Two is Company για τον μέσο Έλληνα;
Η πολυτέλεια στο design δεν συναρτάται από το budget. Εξαρτάται από το πώς επιθυμεί κανείς να διαμορφώσει το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται. Οι νέες μας συλλογές έχουν ένα μεγάλο εύρος ειδών και τιμών, ακριβώς για να προσεγγίσουμε ένα κοινό που αναζητά ιδιαίτερα αντικείμενα που θα κάνουν τη διαφορά στον χώρο του. Καθώς τις σχεδιάζαμε, θελήσαμε να δημιουργήσουμε και μια αυτόνομη σειρά, την «2 by Two Is Company», που αποτελεί την πρότασή μας για αντικείμενα που μπορεί να αποκτήσει κανείς εύκολα, σε προσιτές τιμές, βασισμένη πάντα στις αισθητικές και ποιοτικές προδιαγραφές του brand. Σε αυτήν τη σειρά, λειτουργούμε χωρίς στεγανά και σταδιακά θα εντάσσουμε αντικείμενα με οδηγό το πώς απαντάμε σε καθημερινές αισθητικές ανάγκες, αυθόρμητα και απλά.

Κατοικία στον Λυκαβηττό, επιτραπέζιο φωτιστικό «Tethys». Photo: Παύλος Τσοκούνογλου.

Υπάρχει κάποιο ελληνικό project του οποίου την υλοποίηση θα θέλατε να έχετε αναλάβει;
Την ανακαίνιση του δικτύου των ξενοδοχείων «Ξενία» ανά την Ελλάδα. Dream project!

Μια συνεργασία που έχετε αρνηθεί και γιατί; Πόσο δύσκολο είναι να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες του πελάτη χωρίς να προδώσετε τις βασικές αρχές σας;
Έχουμε αρνηθεί συνεργασίες όταν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε τον ίδιο αισθητικό κώδικα με τους πελάτες. Είμαστε επιλεκτικές γιατί ξέρουμε ότι μόνο αν έχουμε καλή επικοινωνία με τους πελάτες θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Σας έχει τύχει να δείτε κάποια δική σας δημιουργία σε έναν χώρο που θεωρείτε ότι την αδικεί;
‘Ίσως, αλλά νοιώθουμε ότι τα έπιπλα και τα αντικείμενά μας δημιουργούν στον χώρο όπου βρίσκονται ένα αισθητικό δίκτυο που αποπνέει θετική ενέργεια και εξισορροπεί τις τυχόν παραφωνίες.

Έπιπλα και φωτιστικά για κατοικία στο Καπανδρίτι. Photo: Γιώργος Κορδάκης.

Δυο γυναίκες συνέταιροι. Όχι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια δύσκολη στιγμή στη συνεργασία σας;
Δύσκολες στιγμές υπάρχουν σε κάθε είδος συνεργασίας, όμως δεν πιστεύουμε πως το γεγονός πως είμαστε γυναίκες συνέταιροι είναι οιωνός προβλημάτων. Καταφέρνουμε να λύνουμε τις συγκρούσεις με έντονο αλλά εποικοδομητικό διάλογο.

Οι συλλογές φωτιστικών/επίπλων/αντικειμένων ακολούθησαν τις custom made δημιουργίες. Για ποιον γνωστό interior designer/αρχιτέκτονα, θα θέλατε να φτιάξετε κάτι και τι θα ήταν αυτό;
Θα θέλαμε να είχαμε γνωρίσει και συνεργαστεί με τον T.H. Robsjohn-Gibbings.

Το πρωθυπουργικό γραφείο λειτουργεί και ως πρέσβης της ελληνικής αισθητικής. Αν σας το ανέθεταν, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε;
Χρειάζεται extreme makeover, θα θέταμε μια νέα κεντρική ιδέα, δωρική, θετική και σύγχρονη.

Λόγω της δουλειάς σας, υποθέτω ταξιδεύετε αρκετά. Ποια πόλη θεωρείτε πως θα μπορούσε να γίνει η έδρα σας στο μέλλον;
Το San Francisco. Η δυτική ακτή της Αμερικής έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αισθητική και το design και ταιριάζει στο ρυθμό και στην κουλτούρα μας.

Σε ποιον Έλληνα αρχιτέκτονα θα δίνατε το βραβείο Pritzker;
Στον Ιάνη Ξενάκη. Πολυδιάστατο, λαμπρό μυαλό και σπάνια τολμηρές δημιουργίες.

Με τι μουσικό χαλί θα ντύνατε τους χώρους που δημιουργείτε;
Με ησυχία.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας spots στο κέντρο της Αθήνας; Είναι πάντα σύμφωνα με την υψηλή αισθητική σας ή κάνετε υποχωρήσεις χάριν της διασκέδασης;
Τα αγαπημένα μας σημεία ταυτίζονται με διαλείμματα από τη δουλειά και τις επισκέψεις μας στα εργαστήρια των κατασκευαστών μας, που συνήθως βρίσκονται σε απόκεντρα, πολύ ιδιαίτερα και αυθεντικά μέρη της Αθήνας, που δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και να μας γοητεύουν.

Περιγράψτε μας μια αγαπημένη διαδρομή στην Αθήνα.
Η διαδρομή από το σπίτι μας στους πρόποδες του λόφου του Λυκαβηττού μέχρι την κορυφή του στον Άγιο Γεώργιο. Μας εμπνέει η διαφορετική θέα της πόλης από τα ξέφωτα που συναντάμε. Βλέπεις τη φύση και την πόλη μαζί, τα τέσσερα ιδιαίτερα βουνά γύρω από την Αθήνα, τη θάλασσα, τους απαλούς λόφους, την Ακρόπολη, εικόνες ενός viewmaster που συνθέτουν μια πόλη που αγαπάμε.

Info

Two Is Company, Λουκιανού 36, Αθήνα, 210 7254844, www.twoiscompany.eu

Read Next

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.