Ομάδα φοιτητών από τη Λήμνο δημιούργησε ένα καινοτόμο κριτσίνι με γέμιση, για το οποίο βραβεύτηκε με το ασημένιο ή δεύτερο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων οικολογικών προϊόντων Ecotrophelia Europe 2020. Η καινοτομία του O-live, που παρουσίασε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μύρινα της Λήμνου, έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει αλεύρι από σπόρο-πομάσα ελιάς, παραπροϊόν της βιομηχανίας ελαιολάδου.

«Η εκμετάλλευση ενός παραπροϊόντος με περίπου 200.000 τόνους παραγωγής μόνο στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει το οικολογικό προφίλ του προϊόντος, το οποίο ενισχύεται ιδιαίτερα από τη χάρτινη βιοδιασπώμενη συσκευασία. Το αλεύρι που παράγεται από τα παραπροϊόντα αυτά έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες, με ενδεχόμενες βιολειτουργικές ιδιότητες» εξήγησε ο επιβλέπων-συντονιστής επίκουρος καθηγητής Διατροφής Αντώνιος Κουτελιδάκης.

Όμως η καινοτομία και η μοναδικότητά του δεν σταματάει εδώ: Αποτελεί το πρώτο κριτσίνι με γέμιση, παράγεται με τεχνολογία rolling, αξιοποιεί την τεχνολογία της λυοφιλίωσης και συνδυάζει πέντε γεύσεις από 100% ελληνικής προέλευσης παραδοσιακά προϊόντα, εμπνευσμένες από τη μεσογειακή διατροφή.

Συνδυάζει πέντε γεύσεις από 100% ελληνικής προέλευσης παραδοσιακά προϊόντα, εμπνευσμένες από τη μεσογειακή διατροφή

Συγκεκριμένα, το O-live, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.-Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής», διατίθεται σε πέντε γεύσεις: φράουλα - λωτός - αρώνια, παντζάρι - κολοκυθόσπορος, σπανάκι -κολοκυθάκι, ταχίνι - φουντούκι - χαρουπόμελο και γιαούρτι - πορτοκάλι - κυνόροδο.

Η βραβευμένη ομάδα φοιτητών αποτελείται από τους Τολιόπουλο Χρήστο, Καβανόζη Νικολέτα, Μπουσδούνη Πανωραία, Κοκονόζη Ζαχαρούλα και Ηλία Κωνσταντίνο, με υποστήριξη από την υποψήφια διδάκτορα Κωνσταντινίδη Μελίνα και την απόφοιτη Καπόλου Κατερίνα.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά με συμμετοχή 13 ομάδων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν λάβει το πρώτο βραβείο στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν σε κάθε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων - ΣΕΒΤ, με την συμμετοχή φοιτητικών ομάδων από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ/STR

TAGS