0
SHARES

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Athens Jewelry Week, μια ετήσια διοργάνωση για το σύγχρονο καλλιτεχνικό κόσμημα στην Ελλάδα, που “γεννήθηκε” τον Ιούνιο του 2016 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για δημιουργούς κοσμημάτων απ’ όλον τον κόσμο.

Το ετήσιο ραντεβού για φέτος έλαβε χώρα, από τις 23 έως τις 30 Μαΐου, με την κεντρική έκθεση Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι να φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Μουσείο Μπενάκη. Μέσα από 9 εκθέσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και performance στο κέντρο της Αθήνας, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη σύγχρονη τάση των κοσμημάτων τέχνης μέσα από το έργο 120 δημιουργών απ’ όλο τον πλανήτη.

Για μία ολόκληρο εβδομάδα, η πόλη μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό πεδίο ανταλλαγής ιδεών και σύγχρονης δημιουργίας, συγκεντρώνοντας ένα πλήθος από διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές, γκαλερίστες, συλλέκτες και εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών.

Το Athens Jewelry Week αποσκοπεί να γίνει μια σταθερή πλατφόρμα επικοινωνίας και έμπνευσης για τους καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό τις πολλαπλές διαστάσεις της σύγχρονης κοσμηματοποιίας και να αναδείξει το σύγχρονο καλλιτεχνικό κόσμημα ως μια πτυχή της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Guest Artist και επίτιμη καλεσμένη του AJW 2018 ήταν η κα Μαρία Μηλίτση, μια καλλιτέχνιδα που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, με ενεργή παρουσία σε εικαστικές εκθέσεις από το 1999 σε Ευρώπη και Αμερική.

Δημιουργία της Μαρίας Μηλίτση

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη διοργάνωση, εμείς μιλήσαμε με την κα Πόλυ Νικολοπούλου, τη διευθύντρια της σχολής σύγχρονου κοσμήματος Κράμα. Η σχολή αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μυήσει τους μαθητές στη σύγχρονη άποψη και τάση του κοσμήματος. Με πειραματισμούς, γνώσεις και δημιουργικότητα όλο το προσωπικό της σχολής εστιάζει στη μεθόδευση και καλλιέργεια της σκέψης, την ελεύθερη ατομική έκφραση, τη γνώση και επεξεργασία των υλικών, την αρτιότητα της κατασκευής και την εξέλιξη των τεχνικών.

Νίκη Γιαννοπούλου - καρφίτσα 'Light'

-Τι απήχηση έχει το εικαστικό κόσμημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

"Στο εξωτερικό το σύγχρονο κόσμημα έχει εμφανιστεί αρκετά νωρίτερα, από ότι στην Ελλάδα, στην οποία το συναντάμε τα τελευταία 5 χρόνια πιο δυναμικά, μέσα από διάφορες εκθέσεις και δρώμενα και κυρίως με το Athens Jewelry Week να βοηθάει πολύ στην επικοινωνία του."

Αριάδνη Ευαγγελίου - βραχιόλι από ασήμι και χρυσό

-Ποια υλικά χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή του;

"Το μέταλλο καθώς και οποιοδήποτε υλικό αξίας ή και όχι, είναι αποδεκτά στο σύγχρονο κόσμημα, αρκεί να μετουσιώνονται εντέχνως και να μεταφέρουν το μήνυμα που επιθυμεί ο κάθε καλλιτέχνης στον αποδέκτη."

Στεφανία Σιούφα - Μενταγιόν 'My insect'

-Πώς βλέπουν το σύγχρονο κόσμημα οι νέοι;

"Θα λέγαμε με ενθουσιασμό από τη στιγμή που κατανοούν, ότι ξεφεύγει από τα «κλασσικά» πλαίσια που έχουν μάθει. Το συναντάμε πολύ στους μαθητές μας, καθώς τους ανοίγεται ένας καινούριος κόσμος, όπου μπορούν να επικοινωνήσουν σκέψεις και συναισθήματα."

Θεώνη Παπαδημητρίου - βραχιόλι

-Από πού αντλούν έμπνευση;

"Η έμπνευση μπορεί να αντληθεί από τα πάντα! Κυρίως όμως από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η διαφορετική προσωπικότητα και οπτική είναι αυτό που γεννάει το καινούριο και το ξεχωριστό."

Μαρία Μαντά - δαχτυλίδι, καρφίτσα 'I want to break free'

-Ποιο είναι το σημείο, όπου θεωρείτε, ότι η αργυροχρυσοχοΐα συναντιέται με την υψηλή τέχνη;

"Εκεί όπου σταματάνε όλα τα πρέπει…"

-Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος φοιτώντας στη σχολή σας;

"Απελευθερώνεται από τα πρέπει που αναφέραμε και μέσα από πολύ δημιουργικές διαδικασίες οξύνεται η σκέψη του, η φαντασία του αλλά κυρίως ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο να επικοινωνήσει τις ανησυχίες του."

Κωνσταντίνα Μπενέτου - καρφίτσα 'Opening up'

-Τελικά, μέσα στην κρίση, πόσος χώρος πιστεύετε ότι υπάρχει για την πολυτέλεια του εικαστικού κοσμήματος;

"Ίσως εξαιτίας της κρίσης ο χώρος της τέχνης είναι το καταφύγιο για πολύ κόσμο. Η δημιουργία πάντα είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης."


Σχολή Κράμα

Έβρου 9, Αθήνα,11528

tel. +30 6939080989, 6972840825

email: info@kramainstitute.com

TAGS