ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλάτι στον καφέ; Εάν είναι Αφρίνα Nostimo, ναι!

Η Βίβιαν Καραβία μετέτρεψε το ακατέργαστο αλάτι των ελληνικών θαλασσών σε γκουρμέ απόλαυση για εκλεκτούς ουρανίσκους, αποκαθιστώντας τη φήμη του αλατιού.

Αλάτι στον καφέ; Εάν είναι Αφρίνα Nostimo, ναι!
Αλάτι στον καφέ; Εάν είναι Αφρίνα Nostimo, ναι!
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία.

«Το επεξεργασμένο χημικό αλάτι είναι ένα προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας, που μπορεί να περιέχει πρόσθετα, αντισυσσωματικά, και είναι επιβλαβές για την υγεία. Καλό είναι να το αποφεύγουμε» εξηγεί η Βίβιαν Καραβία και ορίζει αυτόματα την διατροφική περιοχή στην οποία κινούνται τα δικά της αλάτια, τα Nostimo. «Σε αντίθεση, το φυσικό θαλασσινό αλάτι δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία, συλλέγεται με το χέρι, στεγνώνει στον ήλιο και έτσι είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών, αλλά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με το νερό. Ακόμα, εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, διευκολύνει την πέψη και δυναμώνει τα οστά. Η μεγάλη καμπάνια των προηγούμενων ετών κατά του αλατιού βασίστηκε σε στοιχεία που προέρχονται από τις βλαβερές επιπτώσεις του επεξεργασμένου αλατιού. Εμείς, στο Νοstimo, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον έρευνες που γίνονται τον τελευταίο καιρό για τα οφέλη του φυσικού αλατιού και επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την μελέτη των ευεργετικών ιδιοτήτων των ελληνικών αλατιών» συμπληρώνει, επανατοποθετώντας τον βασιλιά της κουζίνας, το αλάτι, στο θρόνο του.

Η αλήθεια είναι ότι «φαγητό χωρίς αλάτι, ζωή χωρίς έρωτα» όπως η ίδια λέει. Η Βίβιαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με γονείς νησιώτες, από την Νάξο και την Ιθάκη. «Όλα τα καλοκαίρια, από πολύ μικρή, τα πέρασα στην θάλασσα. Έζησα για δέκα χρόνια στην Αγγλία, όπου σπούδασα Ψυχολογία, έκανα το μεταπτυχιακό μου και εργάστηκα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Πίσω στην Ελλάδα πια και μετά την γέννηση του πρώτου μου γιου, θέλησα να ασχοληθώ με κάτι που πραγματικά να πιστεύω ότι έχει ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Nostimo».

Η Βίβιαν Καραβία κουβαλάει το άλας των θαλασσών.

-Και η ιδέα για το αλάτι πως προέκυψε;

«Ασχολούμαι με το αλάτι τα τελευταία έξι χρόνια. Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι στη Νάξο όταν στην ταβέρνα που τρώγαμε είδα μια κασέλα με αλάτι να στεγνώνει στον ήλιο. Ήταν ένα αλάτι που δεν είχα ξαναδεί όμοιό του. Αφράτο, κατάλευκο και λαμπερό. Όταν το δοκίμασα τρελάθηκα. Δεν έμοιαζε με τίποτα που είχα δοκιμάσει μέχρι τότε. Ήταν σαν όλη τη γεύση της θάλασσας συμπυκνωμένη. Από τότε άρχισα να ψάχνω τέτοια αλάτια που τα μαζεύουν συνήθως ψαράδες με το χέρι. Άρχισα να ταξιδεύω σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να γνωρίζω τα αλάτια μας και εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την ομορφιά τους. Τα ελληνικά φυσικά αλάτια θεωρώ ότι είναι από τα πιο εξαιρετικά, αλλά καθόλου αξιοποιημένα, προϊόντα της χώρας μας. Το Nostimo είναι η προσπάθειά μας να τα γνωρίσει ο κόσμος και να κάνουμε το ελληνικό φυσικό αλάτι παγκοσμίως γνωστό».

Η Βίβιαν επί τω έργω.
Από τη συγκομιδή στην κατανάλωση.

H Bίβιαν τα λέει πολύ νόστιμα. Σαν το όνομα των αλατιών της. «Η λέξη Νostimo, προέρχεται από το ομηρικό “Νόστιμον Ήμαρ”, δηλαδή την μέρα που ο ξενιτεμένος επιστρέφει στην παρτίδα. Γι' αυτό και την επιλέξαμε, γιατί συμβολίζει το ταξίδι που μας επιτρέπει η γεύση να κάνουμε επιστρέφοντας στην αυθεντική μας ρίζα. Και για εμάς τους Έλληνες, αυτή η ρίζα είναι θεωρώ θαλασσινή, άρα αλμυρή».

Η αλμυρή, άρα νόστιμη, ιδέα της, αποδείχθηκε εξόχως επιτυχημένη κερδίζοντας το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία «Blue Growth Pireus». Η ομάδα του Νostimo προσδοκά να αναζωπυρώσει την αρχαία τέχνη της συγκομιδής φυσικού αλατιού και παράλληλα να διασφαλίσει, μέσα από την εμπορική επιτυχία της, τους πολλούς μικρο-παραγωγούς αλατιού ανά την Ελλάδα.

Την ρωτάω ποιος είναι ο ρόλος του πακεταρίσμος, της αναβαθμισμένης συσκευασίας. «Πρώτα από όλα μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο να είναι άριστης ποιότητας. Αλλά και η συσκευασία που σε πολλές περιπτώσεις καθορίζει και τον τρόπο χρήσης είναι πολύ σημαντική, τόσο για να χτίσεις ένα brand όσο και για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Εμείς επιλέξαμε να συσκευάσουμε τα αλάτια μας σε κομψά κουτιά για δύο λόγους. Πρώτον, τα αλάτια μας είναι “finishing salts” δηλαδή τα χρησιμοποιούμε κυρίως για να αλατίσουμε στο πιάτο και το σερβίρισμα. Άρα θέλαμε να μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι του φαγητού και να μην μένουν κλεισμένα στο ντουλάπι της κουζίνας. Δεύτερον, αλάτια σαν το αλάτι Κυθήρων Nοstimo π.χ. που ουσιαστικά είναι τραγανές νιφάδες αλατιού και πρέπει να το πιάσεις με το χέρι για να το βάλεις στο πιάτο σου, επιβάλει μια συσκευασία ανάλογη. Αυτό, το τελευταίο, το να βάλεις δηλαδή το αλάτι με το χέρι, μπορεί κάποιους να τους ξενίζει στην Ελλάδα, αλλά στην Γαλλία για παράδειγμα, είναι κοινή πρακτική και απόλυτα ασφαλής από πλευρά υγιεινής, συν ότι σου επιτρέπει να ελέγχεις καλύτερα πως αλατίζεις το φαγητό σου».

-Πόσα είδη αλατιού έχετε;

«Τα αλάτια μας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Φυσικά θαλασσινά αλάτια, όπως ο “Ανθός αλατιού” από τα Κύθηρα και το “Αφρίνα” από το Μεσολόγγι. Έχουμε δημιουργήσει και μια σειρά με μείγματα αλατιού και γεύσεις της Ελλάδας. Αλάτι με ρόδι, με κόκκινο κρασί, με ούζο και με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο. Ετοιμάζουμε και δυο νέες γεύσεις που θα κυκλοφορήσουν σύντομα»

Κλείνοντας την κουβέντα μας η Βίβιαν μου δίνει ένα συγκλονιστικό tip: «Τολμήστε να βάλετε λίγους κόκκους “Αφρίνα Nostimo” στον καφέ σας. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να ενισχύει την γλυκιά γεύση και να μειώνει την πικρή».


Τα αλάτια Nostimo μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα (δείτε την λίστα καταστημάτων στο σαιτ nostimosalt.com) και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.fava.gr/shop/nostimo.html

Τηλεφωνικές παραγγελίες στο 211.1840366

Facebook Nostimo

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.