«Το επεξεργασμένο χημικό αλάτι είναι ένα προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας, που μπορεί να περιέχει πρόσθετα, αντισυσσωματικά, και είναι επιβλαβές για την υγεία. Καλό είναι να το αποφεύγουμε» εξηγεί η Βίβιαν Καραβία και ορίζει αυτόματα την διατροφική περιοχή στην οποία κινούνται τα δικά της αλάτια, τα Nostimo. «Σε αντίθεση, το φυσικό θαλασσινό αλάτι δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία, συλλέγεται με το χέρι, στεγνώνει στον ήλιο και έτσι είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών, αλλά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με το νερό. Ακόμα, εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, διευκολύνει την πέψη και δυναμώνει τα οστά. Η μεγάλη καμπάνια των προηγούμενων ετών κατά του αλατιού βασίστηκε σε στοιχεία που προέρχονται από τις βλαβερές επιπτώσεις του επεξεργασμένου αλατιού. Εμείς, στο Νοstimo, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον έρευνες που γίνονται τον τελευταίο καιρό για τα οφέλη του φυσικού αλατιού και επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την μελέτη των ευεργετικών ιδιοτήτων των ελληνικών αλατιών» συμπληρώνει, επανατοποθετώντας τον βασιλιά της κουζίνας, το αλάτι, στο θρόνο του.
Η αλήθεια είναι ότι «φαγητό χωρίς αλάτι, ζωή χωρίς έρωτα» όπως η ίδια λέει. Η Βίβιαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με γονείς νησιώτες, από την Νάξο και την Ιθάκη. «Όλα τα καλοκαίρια, από πολύ μικρή, τα πέρασα στην θάλασσα. Έζησα για δέκα χρόνια στην Αγγλία, όπου σπούδασα Ψυχολογία, έκανα το μεταπτυχιακό μου και εργάστηκα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Πίσω στην Ελλάδα πια και μετά την γέννηση του πρώτου μου γιου, θέλησα να ασχοληθώ με κάτι που πραγματικά να πιστεύω ότι έχει ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Nostimo».
-Και η ιδέα για το αλάτι πως προέκυψε;
«Ασχολούμαι με το αλάτι τα τελευταία έξι χρόνια. Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι στη Νάξο όταν στην ταβέρνα που τρώγαμε είδα μια κασέλα με αλάτι να στεγνώνει στον ήλιο. Ήταν ένα αλάτι που δεν είχα ξαναδεί όμοιό του. Αφράτο, κατάλευκο και λαμπερό. Όταν το δοκίμασα τρελάθηκα. Δεν έμοιαζε με τίποτα που είχα δοκιμάσει μέχρι τότε. Ήταν σαν όλη τη γεύση της θάλασσας συμπυκνωμένη. Από τότε άρχισα να ψάχνω τέτοια αλάτια που τα μαζεύουν συνήθως ψαράδες με το χέρι. Άρχισα να ταξιδεύω σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να γνωρίζω τα αλάτια μας και εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την ομορφιά τους. Τα ελληνικά φυσικά αλάτια θεωρώ ότι είναι από τα πιο εξαιρετικά, αλλά καθόλου αξιοποιημένα, προϊόντα της χώρας μας. Το Nostimo είναι η προσπάθειά μας να τα γνωρίσει ο κόσμος και να κάνουμε το ελληνικό φυσικό αλάτι παγκοσμίως γνωστό».
H Bίβιαν τα λέει πολύ νόστιμα. Σαν το όνομα των αλατιών της. «Η λέξη Νostimo, προέρχεται από το ομηρικό “Νόστιμον Ήμαρ”, δηλαδή την μέρα που ο ξενιτεμένος επιστρέφει στην παρτίδα. Γι' αυτό και την επιλέξαμε, γιατί συμβολίζει το ταξίδι που μας επιτρέπει η γεύση να κάνουμε επιστρέφοντας στην αυθεντική μας ρίζα. Και για εμάς τους Έλληνες, αυτή η ρίζα είναι θεωρώ θαλασσινή, άρα αλμυρή».
Η αλμυρή, άρα νόστιμη, ιδέα της, αποδείχθηκε εξόχως επιτυχημένη κερδίζοντας το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία «Blue Growth Pireus». Η ομάδα του Νostimo προσδοκά να αναζωπυρώσει την αρχαία τέχνη της συγκομιδής φυσικού αλατιού και παράλληλα να διασφαλίσει, μέσα από την εμπορική επιτυχία της, τους πολλούς μικρο-παραγωγούς αλατιού ανά την Ελλάδα.
Την ρωτάω ποιος είναι ο ρόλος του πακεταρίσμος, της αναβαθμισμένης συσκευασίας. «Πρώτα από όλα μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο να είναι άριστης ποιότητας. Αλλά και η συσκευασία που σε πολλές περιπτώσεις καθορίζει και τον τρόπο χρήσης είναι πολύ σημαντική, τόσο για να χτίσεις ένα brand όσο και για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Εμείς επιλέξαμε να συσκευάσουμε τα αλάτια μας σε κομψά κουτιά για δύο λόγους. Πρώτον, τα αλάτια μας είναι “finishing salts” δηλαδή τα χρησιμοποιούμε κυρίως για να αλατίσουμε στο πιάτο και το σερβίρισμα. Άρα θέλαμε να μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι του φαγητού και να μην μένουν κλεισμένα στο ντουλάπι της κουζίνας. Δεύτερον, αλάτια σαν το αλάτι Κυθήρων Nοstimo π.χ. που ουσιαστικά είναι τραγανές νιφάδες αλατιού και πρέπει να το πιάσεις με το χέρι για να το βάλεις στο πιάτο σου, επιβάλει μια συσκευασία ανάλογη. Αυτό, το τελευταίο, το να βάλεις δηλαδή το αλάτι με το χέρι, μπορεί κάποιους να τους ξενίζει στην Ελλάδα, αλλά στην Γαλλία για παράδειγμα, είναι κοινή πρακτική και απόλυτα ασφαλής από πλευρά υγιεινής, συν ότι σου επιτρέπει να ελέγχεις καλύτερα πως αλατίζεις το φαγητό σου».
-Πόσα είδη αλατιού έχετε;
«Τα αλάτια μας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Φυσικά θαλασσινά αλάτια, όπως ο “Ανθός αλατιού” από τα Κύθηρα και το “Αφρίνα” από το Μεσολόγγι. Έχουμε δημιουργήσει και μια σειρά με μείγματα αλατιού και γεύσεις της Ελλάδας. Αλάτι με ρόδι, με κόκκινο κρασί, με ούζο και με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο. Ετοιμάζουμε και δυο νέες γεύσεις που θα κυκλοφορήσουν σύντομα»
Κλείνοντας την κουβέντα μας η Βίβιαν μου δίνει ένα συγκλονιστικό tip: «Τολμήστε να βάλετε λίγους κόκκους “Αφρίνα Nostimo” στον καφέ σας. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να ενισχύει την γλυκιά γεύση και να μειώνει την πικρή».
Τα αλάτια Nostimo μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα (δείτε την λίστα καταστημάτων στο σαιτ nostimosalt.com) και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.fava.gr/shop/nostimo.html
Τηλεφωνικές παραγγελίες στο 211.1840366