Η Βίβιαν Μάιερ, η φωτογράφος-γκουβερνάντα που ανακαλύφθηκε μετά θάνατον όταν κάποιος έτυχε να ξετρυπώσει εκατοντάδες φωτογραφίες της, κυκλοφορούσε με την κάμερά της στους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Σικάγο καταγράφοντας, στα κρυφά, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Τρυφερά, αστεία, αμήχανα, αλλά πάντα αυθεντικά, αφού τα μοντέλα της πόζαραν εν αγνοία τους.

Κάποιες από αυτές τις εικόνες λειτουργούν σήμερα ως ντοκουμέντα της αγάπης όπως είναι αληθινά. Έχουν παγώσει στον χρόνο στιγμές ζευγαριών που ταξιδεύουν ακουμπώντας απαλά ο ένας στον ώμο του άλλου, που ξεκαρδίζονται στα γέλια, που περπατούν χέρι χέρι, ή που απλά ρεμβάζουν σε μια γωνιά του δρόμου καπνίζοντας. Πειστήρια της παρατηρητικότητας και της ευρηματικότητας της Μάιερ, που όταν κάποιος τη ρωτούσε τι κάνει, εκείνη απαντούσε αινιγματικά: «είμαι κάποιου είδους κατάσκοπος».

Το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε άνετα με κάποια από εκείνες τις γυναίκες, παρόλο που έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που φωτογραφήθηκαν, επιβεβαιώνει τη διαχρονική δύναμη των εικόνων της Μάιερ. Μια δύναμη αντιστρόφως ανάλογη προς το μέγεθος μιας χειρονομίας όπως είναι το άγγιγμα ανάμεσα στα ακροδάχτυλα δυο συντρόφων.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες ζευγαριών από τη Μάιερ.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.


 

TAGS