ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φοβίες στην covid εποχή: Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου όταν οι γύρω σου βγάζουν τη μάσκα τους;

Όταν το άγχος για τη μη χρήση μάσκας γίνεται φοβία.

Φοβίες στην covid εποχή: Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου όταν οι γύρω σου βγάζουν τη μάσκα τους;

Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ήμασταν έτοιμοι ψυχολογικά; Οι περισσότεροι ναι. Ο καύσωνας βοήθησε και τους πιο δύσπιστους να βγάλουν την προστευτική μάσκα όταν περπατούν και σπάνια να την φορούν όταν στο πεζοδρόμιο έχει πολύ κόσμο ή όταν περιμένουν σε μια ουρά έξω από ένα κατάστημα. Μετά άρχισαν τα άγχη. Οι ειδικοί δεν ήθελαν να αποσυρθεί το μέτρο για τις μάσκες με κάποιους να λένε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να σε βρει στο πεζοδρόμιο την ώρα που περνάς χωρίς μάσκα κάποιον που επίσης δεν φοράει μάσκα. Και το άγχος έγινε φοβία.

Οι ειδικοί δεν ήθελαν να αποσυρθεί το μέτρο για τις μάσκες με κάποιους να λένε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να σε βρει στο πεζοδρόμιο την ώρα που περνάς χωρίς μάσκα κάποιον που επίσης δεν φοράει μάσκα. Και το άγχος έγινε φοβία.

Ο φόβος που νιώθει κανείς όταν συναντά ανθρώπους που δεν φορούν μάσκα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στη Μεγάλη Βρετανία μια έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των πολιτών της χώρας θέλουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα παρά την απόσυρση του μέτρου, ενώ και στα social media άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί να μην μας άρεσε, με λίγα λόγια, αλλά νιώθαμε ασφαλείς.

Οι πιθανότητες να συναντήσεις πλέον κάποιον που δεν φοράει μάσκα είναι πολλές, για αυτό -σύμφωνα με την κλινικό ψυχολόγο Sally Austen που μίλησε στην εφημερίδα The Independent- το μυστικό για καλή ψυχική υγεία είναι το πώς θα αντιμετωπίσεις τη φοβία σου πριν συμβεί κάτι τέτοιο.

Το άγχος συχνά μας προειδοποιεί

Το άγχος δεν είναι πάντα κάτι κακό. Κάποιες φορές μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να παραμείνουμε ασφαλείς. Άσχετα με τα μέτρα, εάν βρεθείς σε κατάσταση που νιώσεις ότι πρέπει να φορέσεις μάσκα ή να απομακρυνθείς τότε πράξε ανάλογα. Σύμφωνα με την Austen,πρέπει να σκεφτόμαστε αν το άγχος μας εκείνη τη στιγμή είναι κάτι λογικό. Αν είμαστε εμβολιασμένοι σε ένα χώρο με εμβολιασμένους, τότε ίσως είμαστε υπερβολικοί. Εάν όμως είμαστε σε μια ουρά με πολλούς ανθρώπους και δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο, τότε το άγχος είναι ανάλογο της κατάστασης.

Αν είμαστε εμβολιασμένοι σε ένα χώρο με εμβολιασμένους, τότε ίσως είμαστε υπερβολικοί. Εάν όμως είμαστε σε μια ουρά με πολλούς ανθρώπους και δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο, τότε το άγχος είναι ανάλογο της κατάστασης.

Αντιμετώπισε το άγχος

Η φυσική αντίδραση του ανθρώπου στο άγχος είναι να το αποφύγει, λένε οι ειδικοί και συνιστούν να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Στις περιπτώσεις που το άγχος δεν συνεπάγεται ενός αληθινού κινδύνου, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας. Εάν τους αγνοήσουμε τότε θα διογκωθούν.

Απόφυγε τις αρνητικές ή τις παράλογες σκέψεις

Εάν κάποιος φταρνίστηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς μάσκα κι εσύ μισή ώρα μετά σκέφτεσαι ότι θα διασωληνωθείς, ενώ έχεις κάνει το εμβόλιο, τότε αυτές οι σκέψεις είναι επακόλουθο άγχους. Ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με την Austen, όταν αγχώνεται έχει την τάση να μπαίνει σε λογική 'όλα ή τίποτα'. Προσπάθησε να φύγεις από τα άκρα και βρες πιο λογικές εξηγήσεις και μεταφράσεις των καθημερινών καταστάσεων που αντιμετωπίζεις.

Ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με την Austen, όταν αγχώνεται έχει την τάση να μπαίνει σε λογική 'όλα ή τίποτα'.

Είναι άγχος ή θυμός;

Μερικές φορές ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να εκφραστεί ως άγχος. Υπάρχει η περίπτωση να μην φοβάσαι όσους δεν φορούν μάσκα, εφόσον εσύ ο ίδιος προστατεύεσαι όσο μπορείς (π.χ. φοράς μάσκα και έχεις κάνει εμβόλιο) αλλά ο εκνευρισμός σου για όσους δεν φορούν μάσκα σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο της προσωπικής σου προστασίας. Βρες τρόπους για να τον ξανακερδίσεις, όπως το να σταματήσεις να κατηγορείς τους άλλους και να νιώσεις καλύτερα εστιάζοντας στο τι μπορείς να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου και την ασφάλειά σου.

Κεντρική Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.