ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής

Η Ιωάννα Παυλάκη & η Εύα Μονοχάρη μας προτείνουν 65 συνταγές της «πράσινης» πλευράς της κουζίνας του τόπου μας μέσα από το βιβλίο μαγειρικής «Μy Greek Vegan Food»

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής

Η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε στο μυαλό της Ιωάννας Παυλάκη όταν κλήθηκε να δώσει μια απάντηση σε μια τυχαία ερώτηση, στην οδό Μητροπόλεως, δύο Αγγλίδων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και αναζητούσαν «ένα καλό vegan εστιατόριο». Η Ιωάννα αιφνιδιάστηκε, αλλά έχοντας μεγαλώσει με τα γεμιστά της μαμάς της, όπως όλοι οι Έλληνες, απάντησε με ικανοίηση για την εγγυρότητα της πληροφορίας: «Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά».

Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση.

Το «My Greek Vegan Food» είναι ένα βιβλίο που μας ξεναγεί στην «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας μέσα από μια πληθώρα παραδοσιακών και μοντέρνων vegan συνταγών με την υπογραφή της food blogger Εύας Μονοχάρη, γνωστής ως Funky Cook.

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής
Το My Greek Vegan Food είναι το 2ο βιβλίο της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς

-Γιατί ποντάρετε στη vegan διατροφή αυτή τη φορά;

I.Π.: Το «Μy Greek Vegan Food» είναι το δεύτερο βιβλίο της ξενόγλωσσης σειράς «ΜY GREEK» που είναι αφιερωμένη στην ελληνική γαστρονομία. Το πρώτο βιβλίο ήταν το «Μy Greek Taverna» που κυκλοφορεί αποκλειστικά στα αγγλικά και στα γαλλικά. Πάλι λοιπόν ποντάρω στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, απλά αυτή την φορά αναδεικνύω αποκλειστικά την πράσινη πλευρά της. Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Το «Μy Greek Vegan Food» βέβαια πρωτοτυπεί γιατί κυκλοφόρησε πρώτα στα Ελληνικά, ενώ η αγγλική έκδοση αναμένεται τον Μάρτιο με το καλό.

Ε.Μ.: Δεν ποντάρουμε εμείς μόνο αλλά όλος ο πλανήτης, μέσα από το «Μy Greek Vegan Food» θέλουμε να τιμήσουμε και να αναδείξουμε την ανέκαθεν «πράσινη πλευρά» της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας, οι 65 υπέροχες συνταγές βιβλίου το αποδεικνύουν.

Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος.

-Γιατί η vegan ελληνική διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί με άνεση και από ανθρώπους που δε δηλώνουν χορτοφάγοι;

I.Π.: Γιατί το συνταγολόγιο της διατροφής αυτής συστήνει την μαγειρική όπως την ονειρευόμαστε όλοι, λιτή, κατανοητή, πρωτότυπη, νόστιμη. Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές με αγνά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί να βρει κανείς παντού. Συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητα του. Πεντανόστιμα λαδερά, αφράτες πίτες, δυναμωτικά όσπρια, υγιεινές σαλάτες, λαχταριστά ορεκτικά, σπιτικές ζύμες, αρωματικά αλείμματα, «διάσημα» ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους και παραδοσιακά γλυκά συνθέτουν το «πράσινο» ανθολόγιο της ελληνικής κουζίνας.

Ε.Μ.: Γιατί υπάρχουν αμέτρητες νόστιμες και θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να «βάλουμε» στο καθημερινό μας πιάτο, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η Σαρακοστή έχει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές με αγνά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί να βρει κανείς παντού.

-Στο πρώτο σας βιβλίο είχατε ασχοληθεί με τη ελληνική κουζίνας της ταβέρνας. Πόσο κοντά είναι η vegan ελληνική κουζίνα με αυτήν;

I.Π.: Θα σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με μια ιστορία που έγινε αφορμή να γεννηθεί και το ««Μy Greek Vegan Food», ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συστήσει στο παγκόσμιο vegan κοινό την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή και ταυτόχρονα να ξανασυστήσει σε εμάς τους Έλληνες την ίδια μας την κουζίνα και ως vegan. Αρχές Μαΐου του 2019 περπατάω στη Μητροπόλεως, που σφύζει από ζωή καθώς η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά, και με σταματούν δύο κοπέλες από την Αγγλία να με ρωτήσουν άμα έχω να τους προτείνω κάποιο vegan εστιατόριο στην περιοχή. Κοντοστέκομαι στην αρχή λίγο αμήχανα, καθώς δεν έχω να κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια του είδους στο κέντρο της Αθήνας. Όμως σαν από μηχανής θεός έρχεται στο μυαλό μου η γεύση των γεμιστών της μαμάς μου! Αμέσως τους χαμογελάω και τους λέω «κορίτσια, σε όποια ταβέρνα ή εστιατόριο με ελληνική κουζίνα κι αν πάτε, θα βρείτε πολλά vegan πιάτα, από πίτες, σαλάτες, όσπρια, λαδερά… Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά.

Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας.

-Γιατί η ελληνική κουζίνα αποτελεί έμπνευση για πολλές κουζίνες του κόσμου αυτή τη στιγμή;

I.Π.: Μπορεί να μην παράγουμε βαριά βιομηχανία, παράγουμε και εξάγουμε σε μόνιμη βάση πολιτισμό. Και μεταξύ άλλων και γαστρονομικό πολιτισμό. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και η οποία, επιπλέον μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία. Χαρακτηριστικά που σήμερα πιο πολύ από ποτέ την τοποθετούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας διατροφικής συζήτησης και πηγή έμπνευσης για όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Ε.M. : Η ελληνική κουζίνα, είναι «χτισμένη» στην εποχικότητα, την εντοπιότητα και την παραγωγή κάθε τόπου, όλα αυτά, μαζί με το ελαιόλαδο, συνθέτουν τον ιδανικό τρόπο διατροφής. Η μεσογειακή κουζίνα, όπου ανήκει και η ελληνική, έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο γιατί είναι αποδεδειγμένα, η πιο υγιεινή.

-Τι θα λέγατε σε κάποιον που είναι καχύποπτος με τη vegan κουζίνα;

Ι.Π.: Νομίζω ότι στην αρχή πολλές φορές είμαστε καχύποπτοι για πράγματα που δεν γνωρίζουμε ή είναι νέα, θα πρότεινα λοιπόν να είμαστε ανοιχτοί να δοκιμάσουμε και στη συνέχεια να αποφασίσουμε πιο δρόμο θα πάρουμε. Και δεν σας κρύβω ότι μου προκαλεί μεγάλη χαρά και ικανοποίηση η πρώτη αντίδραση πολλών που ξεφυλλίζουν το «Μy Greek Vegan Food» και δεν είναι vegan που λένε «και εγώ τα τρώω αυτά, είναι ωραίες συνταγές, μήπως να γίνω vegan;». Αυτή θεωρώ ότι είναι και η καινοτομία του βιβλίου, ότι σου συστήνει την ελληνική κουζίνα ως vegan συγκεντρώνοντας μια πληθώρα μαμαδίστικων συνταγών, και έτσι ξαφνικά το άγνωστο γίνεται οικείο με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς και έτσι να κάνεις το πρώτο βήμα σε μια άλλη φιλοσοφία ζωής.

Ε.M.: Να ξεφυλλίσει το Μy Greek Vegan Food.

Καθημερινές συνταγές που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία.

-Πώς κάνατε τη επιλογή των συνταγών; Με ποιο κριτήριο;

Ι.Π.: Η επιλογή των συνταγών πάντα γίνεται με γνώμονα ότι είναι μια ξενόγλωσση σειρά μαγειρικής που απευθύνεται πρωτίστως στους επισκέπτες της χώρας μας που θέλουν να γευτούν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και όταν είναι πίσω στην χώρα τους. Άρα καθημερινές συνταγές που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία. Όλα τα βιβλία της σειράς αποσκοπούν να προσφέρουν στον αναγνώστη ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι στο θέμα που πραγματεύονται.

-Ποιο είναι το αγαπημένο δικό σας πιάτο από το βιβλίο;

Ι.Π.: Το αγαπημένο πιάτο είναι οι ρεβυθοκεφτέδες με την χρυσαφένια επικάλυψη από σουσάμι. Απλά απίστευτοι, η Εύα μας έχει χαρίσει μια μοναδική συνταγή πρόκληση στον ουρανίσκο.

Ε.Μ.: Το στιφάδο με τα δαμάσκηνα, ένα φαγητό που αποδεικνύει πως το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής! Νόστιμο, λιτό και με θρεπτικά υλικά που έχουμε «δίπλα» μας.

-Γιατί ο πλανήτης έχει ανάγκη να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να στραφούμε στην «πράσινη» πλευρά της κουζίνας;

Ι.Π.: Η ανασκόπηση του 2020 απαντά με το πιο καθηλωτικό τρόπο στο γιατί, ότι βιώνουμε αποτελεί αντίκτυπο των πράξεων μας απέναντι στο σπίτι μας, τον πλανήτη μας. Θεωρώ σημαδιακό ότι το «Μy Greek Vegan Food» κυκλοφορεί σε αυτή την χρονική στιγμή. Με τον τρόπο του προσπαθεί να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πλανήτη μας για τα μαθήματα ζωής που μας δίνει και για τους θησαυρούς που απλόχερα μας χαρίζει. Νιώθω την ανάγκη να του δώσω μία υπόσχεση ότι «θα προσπαθήσω να σε προσέχω περισσότερο, όπως με προσέχεις και εσύ!

Ε.Π.: Με τις διατροφικές μας επιλογές και την υπερκατανάλωση όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε το «πρόβλημα», τώρα καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αλλάξουμε φιλοσοφία βάζοντας το δικό μας λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον.

*Ακολουθήστε το My Greek Vegan Food στα social media και μοιραστείτε τις δικές σας καθημερινές «πράσινες» μαγειρικές εμπειρίες. Καλά μαγειρέματα!

Facebook
mygreekrecipes.gr, / funkycookgr

Instagram

@mygreekrecipesgr / @funkycookgr

Η μεσογειακή κουζίνα, όπου ανήκει και η ελληνική, έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο γιατί είναι αποδεδειγμένα, η πιο υγιεινή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

30 Ιουν 2022

Η Χαμένη κόρη και οι ταινίες που θα δούμε στο σινεμά σε Α' προβολή

Μία ανάσα πριν τον ερχομό του Ιουλίου κι ενώ τα θερινά σινεμά έχουν αρχίσει να τραβάνε κόσμο, έξι ακόμη ταινίες προβάλλονται από σήμερα -τέσσερις πρεμιέρες και δυο επανεκδόσεις.

29 Ιουν 2022

Matzenta kuzina del sol: Ένα tropical γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό μέσα από τα μάτια της Κρήτης

Στα Χανιά, η Κρητική και η Μεξικανική κουζίνα γίνονται μια.

Περισσότερα από

Life

29 Ιουν 2022

Tελικά, πόσα γνωρίζουμε για το mezcal;

Το πολυβραβευμένο premium mezcal The Lost Explorer κατέφθασε στη χώρα μας και μας συστήνει στα μυστικά του και στη φιλοσοφία "Slow down & Sip curiously".

29 Ιουν 2022

5+1 σκέψεις μπροστά από ένα έξυπνο πλυντήριο

Δεν βρήκαμε το νόημα της ζωής αλλά σίγουρα καλύψαμε τις έγνοιες της καθημερινότητας.

28 Ιουν 2022

Τα τρία Μ που αδυνατίζουν

Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες.

28 Ιουν 2022

Women who dare: The Change Makers

Τρεις γυναίκες που διαπρέπουν με την τεχνογνωσία και το ταλέντο τους αποτελούν έμπνευση για όλες όσες θέλουν να τολμήσουν.

28 Ιουν 2022

Το Jayont Mykonos αναβιώνει ένα ζωντανό μύθο του νησιού

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να τον επισκεφτείς.

28 Ιουν 2022

3 νέα πάρκα τσέπης από την P&G σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες" η P&G συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τη δημιουργία 10 πάρκων τσέπης μέχρι σήμερα!

23 Ιουν 2022

Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση η Huawei παρουσίασε τα νέα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της εταιρίας

Tο νέο απόλυτα φορητό laptop 16 ιντσών HUAWEI Matebook D16, το ελαφρύτερο αναδιπλούμενο smartphone HUAWEI Mate Xs 2 και άλλα προϊόντα με τεχνολογία αιχμής ήταν οι πρωταγωνιστές!

23 Ιουν 2022

Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του κρέμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

23 Ιουν 2022

Pet Shop Boys: Οι μάστορες της Pop Art

Η περιοδεία "Dreamworld" φέρνει το βρετανικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα (Πλατεία Νερού, 30/6), για μια βραδιά με τα πιο λατρεμένα τραγούδια της μακροχρόνιας πορείας τους.