ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

"Οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα. Αποτυγχάνουν συνεχώς", λέει η Carla Heiser, διαιτολόγος, ειδικευμένη στη διατροφή και τη μεταβολική ιατρική στο Σικάγο.

Ωραία όλα αυτά αλλά εσύ τι μπορείς να κάνεις; Πώς να χάσω κιλά; Μιλάμε για εσένα που είσαι με ένα πρόγραμμα διατροφής στο χέρι ή που έχεις βαρεθεί να επισκέπτεσαι διαιτολόγους- διατροφολόγους και να απογοητεύεσαι από το νούμερο της ζυγαριάς που δεν λέει να ξεκολλήσει και να πέσει εκεί που εσύ το επιθυμείς. Μην σκάς. Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν γυναίκες που δεν κάνουν δίαιτα αλλά κρύβουν μυστικά θαυματουργά. Αυτοί είναι οι 10 κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ζουν οι γυναίκες που δεν κάνουν δίαιτα – και που τους εφαρμόζουν πιστά χωρίς να τους πολυσκέφτονται. Αναρωτιέσαι "Πώς να χάσω κιλά". Εμείς σου προτείνουμε κι εσύ επιλέγεις αν θα τα ακολουθήσεις.

1. Δεν είναι κάθε μέρα μια ξεχωριστή περίσταση

Τα ντόνατ στο γραφείο, ένα γεύμα σε εστιατόριο, η τούρτα στα γενέθλια μιας φίλης. Αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν τόσο τακτικά που είναι εύκολο να δικαιολογήσεις κάθε μέρα σαν να αξίζει να κάνεις την παρασπονδία σου. Παρότι που και που πρέπει να ξεφεύγεις, η διατροφή σου στο σύνολό της είναι αυτό που κρατά το βάρος σου σταθερό, λέει η Heiser. Οπότε διάλεξε με σύνεση τις παρασπονδίες σου και κόψε τις υπόλοιπες. Μπορεί να μοιραστείς μια creme brulee με τον σύντροφό σου σε μια έξοδό σας, αντιστάσου όμως στα μπισκότα στις συσκέψεις στη διάρκεια της ημέρας. Ή γιόρτασε τα γενέθλιά σου με ένα μεγάλο κομμάτι τούρτα, μην κάνεις το ίδιο όμως σε όλα τα γενέθλια.

Μπορεί να μοιραστείς μια creme brulee με τον σύντροφό σου σε μια έξοδό σας, αντιστάσου όμως στα μπισκότα στις συσκέψεις στη διάρκεια της ημέρας.

2. Μίλα –πολύ- στη διάρκεια του δείπνου

Ναι, κάθεσαι στο τραπέζι για να φας, αλλά είσαι επίσης εκεί για να μάθεις τα νέα των φίλων σου, οπότε στρέψε σε εκείνους τους προβολείς. Η πολυλογία μπορεί να ρίξει φυσικά το ρυθμό σου και να φας λιγότερο. Σε μία μελέτη στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φάνε ένα μπολ παγωτού σε πέντε ή 30 λεπτά. Εκείνοι που το απόλαυσαν αργά έκριναν περισσότερη από την ορμόνη "που σταματάει το φαγητό", το πεπτίδιο ΥΥ και ανέφεραν ότι ένιωσαν πιο χορτάτοι. Οπότε απόλαυσε τα λαζάνια, αλλά δώσε μεγαλύτερη σημασία στην παρέα.

Ναι, κάθεσαι στο τραπέζι για να φας, αλλά είσαι επίσης εκεί για να μάθεις τα νέα των φίλων σου, οπότε στρέψε σε εκείνους τους προβολείς. Η πολυλογία μπορεί να ρίξει φυσικά το ρυθμό σου και να φας λιγότερο.

3. Μη χάνεις χρόνο με διαιτητικές τροφές

Οι τροφές που αναφέρονται ότι έχουν λίγα λιπαρά ή θερμίδες ακούγονται καλά στη θεωρία. Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι τροφές είναι συνήθως πολύ επεξεργασμένες και έχουν πολλούς υδατάνθρακες. "Αυτές θα μετατραπούν σε ζάχαρη στο σώμα σου, συμβάλλοντας δυνητικά στην αύξηση του βάρους σου", λέει η Heiser. Επιπλέον, μετά την αφαίρεση των λιπαρών οι εταιρίες ενισχύουν αυτά τα προϊόντα με ζάχαρη, αλάτι και άλλα πρόσθετα. "Οι γυναίκες που δεν κάνουν δίαιτα διαβάζουν και εκείνες τις ετικέτες των τροφίμων", λέει η Lori Shemek, PhD, συγγραφέας του βιβλίου Fight FATflammation. Το κάνουν όμως για να ανακαλύψουν την πραγματική περιεκτικότητα των τροφίμων ανεξάρτητα απ’ το τι ισχυρίζονται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Οι τροφές που αναφέρονται ότι έχουν λίγα λιπαρά ή θερμίδες ακούγονται καλά στη θεωρία. Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι τροφές είναι συνήθως πολύ επεξεργασμένες και έχουν πολλούς υδατάνθρακες.

4. Κανένα φαγητό δεν είναι "κακό"

Δεν έχει καμία σημασία να λέμε ότι τα μπράουνις είναι "κακά" και το λάχανο "καλό". Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο, γυναίκες που στερήθηκαν για μερικές φορές τη σοκολάτα βίωσαν περισσότερες λιγούρες και ήταν πιο πιθανό να φάνε περισσότερη σοκολάτα. Μεταγενέστερη μελέτη του 2000 επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα: Αν πεις στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να φας σοκολάτα και προσπαθήσεις να μη σκέφτεσαι τη σοκολάτα, έχεις συνέχεια στο μυαλό σου... τη σοκολάτα. Και πιάνεις τον εαυτό σου να τσακίζει μία. Και αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι ότι έχεις αποτύχει με τη δίαιτά σου, και μετά νιώθεις ένοχη και σαν αποτέλεσμα, παρατρώς. Για μια πιο καλή σχέση με το φαγητό, σβήσε τη λέξη "κακή τροφή" από το λεξιλόγιό σου.

Αν πεις στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να φας σοκολάτα και προσπαθήσεις να μη σκέφτεσαι τη σοκολάτα, έχεις συνέχεια στο μυαλό σου... τη σοκολάτα.

5. Ξεκουράσου

Όταν είσαι πολυάσχολη, το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κοιμηθείς. Αν όμως θέλεις να διατηρήσεις έναν υγιή ΔΜΣ, έρευνα δείχνει πως ο ύπνος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Για την ακρίβεια, τις μέρες που δεν κοιμάσαι αρκετά και χρειάζεται να επιλέξεις ανάμεσα σε μια επιπλέον ωρίτσα ύπνου ή να ξυπνήσεις νωρίς για να πας γυμναστήριο, η Dr. Shemek ψηφίζει τον ύπνο. "Η έλλειψη ύπνου έχει ορμονική επίδραση που προκαλεί αύξηση του βάρους και διαφοροποιεί την όρεξή σου ώστε να προτιμάς τροφές με πολλές θερμίδες. Εξάλλου, δεν θα έχεις την ενέργεια να ασκείσαι αποτελεσματικά", λέει.

Όταν είσαι πολυάσχολη, το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κοιμηθείς. Αν όμως θέλεις να διατηρήσεις έναν υγιή ΔΜΣ, έρευνα δείχνει πως ο ύπνος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

6. Μη σε τρώνε οι ενοχές

Μόλις έφαγες ένα τσίζμπεργκερ και όλες τις πατάτες. Ακόμη κι αν αυτό δεν αντανακλά τους στόχους σου περί υγιεινής διατροφής, συγχώρησε τον εαυτό σου και προχώρα μπροστά με την υπόσχεση να φας καλύτερα στο επόμενο γεύμα. Η "ανοχή" που δείχνουμε στον εαυτό μας μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό και έναν πιο υγιή ΔΜΣ, αποκαλύπτει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά. Η χαμηλότερη αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη διατροφή (π.χ. να τσιμπολογείς συνεχώς) η οποία οδηγεί σε αύξηση του βάρους. "Συμπεριφέρσου στον εαυτό σου όπως θα φερόσουν σε κάποιον που αγαπάς: με ενθάρρυνση και θετικά", λέει η Dr. Shemek.

Η "ανοχή" που δείχνουμε στον εαυτό μας μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό και έναν πιο υγιή ΔΜΣ, αποκαλύπτει νέα έρευνα

7. Απόφυγε τα αναψυκτικά διαίτης

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι αμφιλεγόμενα. Παρότι ορισμένες μελέτες δείχνουν πως δεν επηρεάζουν το βάρος, άλλες έρευνες υποδεικνύουν πως τα χωρίς θερμίδες αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους διεγείροντας την πείνα. Η Dr. Shemek συμβουλεύει να τα αποφεύγουμε εντελώς."Τα αναψυκτικά διαίτης οδηγούν τον εγκέφαλο να θέλει περισσότερη ζάχαρη και πολλοί άνθρωποι εθίζονται σε αυτά", λέει. Επιπλέον, όταν παραγγέλνεις ένα αναψυκτικό διαίτης μπορεί να σκεφτείς ότι γλιτώνεις θερμίδες, οπότε μπορείς να φας ένα χάμπουργκερ αντί για μια σαλάτα.

Παρότι ορισμένες μελέτες δείχνουν πως δεν επηρεάζουν το βάρος, άλλες έρευνες υποδεικνύουν πως τα χωρίς θερμίδες αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους διεγείροντας την πείνα.

8. Πειραματίσου στην κουζίνα

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι ποτέ βαρετή αν ζωντανεύεις τα γεύματά σου με μυρωδικά και μπαχαρικά. Αυτά ενισχύουν τη γεύση και τα αρώματα σε κάθε πιάτο και με τη βοήθειά τους μπορείς να αντικαταστήσεις τα λιπαρά χωρίς να σου λείψουν, λέει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.Και η προσθήκη μπαχαρικών όπως νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και πιπέρι καγιέν έχει αποδειχτεί πως ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθώντας σε να κάψεις περισσότερες θερμίδες από το γεύμα σου. Οπότε πρόσθεσε μια πρέζα καπνιστής πάπρικας στη θέση του βούτυρου επάνω στο αχνιστό μπρόκολο. Αντί για σκέτο ψητό στήθος κοτόπουλου, πασπάλισε από πάνω μια ποικιλία από αποξηραμένα μυρωδικά, σκόνη σκόρδου και νιφάδες τσίλι. Bon appetit!

Η προσθήκη μπαχαρικών όπως νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και πιπέρι καγιέν έχει αποδειχτεί πως ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθώντας σε να κάψεις περισσότερες θερμίδες από το γεύμα σου.

9. Μη μετράς θερμίδες

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πώς χρησιμοποιεί το σώμα σου 1.000 θερμίδες από πρόχειρο φαγητό και 1.000 θερμίδες από υγιεινό σπιτικό φαγητό, λέει η Heiser. Αν μπλεχτείς με τις θερμίδες μπορεί να καταλήξεις να αρνηθείς στον εαυτό σου τροφές υγιεινές αλλά με πολλές θερμίδες, όπως τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τη μαύρη σοκολάτα. Εστιάσου στο να γεμίζεις το πιάτο σου με αληθινές τροφές με έμφαση στις πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, τόφου), τα λαχανικά και μία πηγή υγιεινών λιπαρών. Τα ισορροπημένα γεύματα συνδυασμένα που λαμβάνουν υπόψη τις γευστικές σου ανάγκες μπορεί να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ένα υγιεινό βάρος, λέει.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πώς χρησιμοποιεί το σώμα σου 1.000 θερμίδες από πρόχειρο φαγητό και 1.000 θερμίδες από υγιεινό σπιτικό φαγητό

10. Φάε ζάχαρη έξυπνα

Η ζάχαρη απλά δεν σου κάνει καλό. "Το σώμα σου μπορεί να χειριστεί μια συγκεκριμένη ποσότητα κάθε φορά. Αν το παρακάνεις, αποθηκεύεται ως λίπος", λέει η Heiser. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να την κόψεις εντελώς. "Σκέψου τι μπορεί να χειριστεί το σώμα σου", λέει. Νιώθεις κουρασμένη ή φουσκωμένη μετά από μερικά κουλουράκια; Με βάση την αντίδρασή σου θα ξέρεις αν θα πρέπει να τη μειώσεις.Εξάλλου, το φαγητό υποτίθεται πως πρέπει να σε κάνει να νιώθεις εξαιρετικά – και κάθε γυναίκα που δεν κάνει δίαιτα το γνωρίζει αυτό.

Πηγή: www.shape.gr

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash

Read Next

02 Οκτ 2023

10 Χρόνια Wise Greece – 10 Χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Η πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση έκλεισε τα 10 χρόνια δράσης και κοινωνικής προσφοράς και τα γιόρτασε αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα της Κοινωνίας των Πολιτών, της τελευταίας δεκαετίας!

02 Οκτ 2023

Η ZARA γιόρτασε 30 χρόνια στην Ελλάδα- Οι λαμπερές παρουσίες

Το εορταστικό δείπνο στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα από

Life

02 Οκτ 2023

Τα κολοκυθάκια γεμιστά αλλιώς: Μια νόστιμη και ελαφριά πρόταση για μεσημεριανό

Ένας εναλλακτικός τρόπος να προσθέσεις τα κολοκύθια στο διατροφικό σου πλάνο.

01 Οκτ 2023

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

01 Οκτ 2023

Μια σούπερ συνταγή του Άκη: Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στον φούρνο (+ ένα μυστικό tip)

O Άκης Πετρετζίκης μας δίνει μια καταπληκτική συνταγή για ένα "κλασικό" πιάπο.

29 Σεπ 2023

Koyaniskaatsi: Υπερθέαμα μουσικής και κινηματογράφου, με φόντο την Ακρόπολη

Ένα πολυθέαμα με διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα παρουσιάζεται το Σάββατο στο Ηρώδειο

28 Σεπ 2023

Ντακότα Τζόνσον: Στο υπέροχο καταφύγιο της στο Λος Άντζελες είναι σα να βρίσκεσαι μόνιμα σε διακοπές

Το σπίτι της διάσημης ηθοποιού στο Χόλιγουντ απέχει πάρα πολύ από αυτό ενός τυπικού σταρ της δικής της εμβέλειας.

26 Σεπ 2023

Κατερίνα Βουρλάκη: "Θέλω να αλλάξει το "τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα".

Η Κατερίνα Βουρλάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό "Το Μαρούσι Ψηλά" μιλά στο Womatoc για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Με όσες δυσκολίες κι αν αυτό συνεπάγεται.

25 Σεπ 2023

6 λόγοι που εξηγούν γιατί η περίοδός σου αργεί (εκτός από την εγκυμοσύνη)

Μήπως να ψάξεις τις αιτίες μακριά από τα τεστ εγκυμοσύνης;