Ως μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την Εμινέ Ερντογάν, σύζυγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έφτασε σήμερα στην Ελλάδα φορώντας τη μαντίλα της, την οποία όταν ήταν μικρή σιχαινόταν, όμως σήμερα την έχει αναδείξει σε σήμα κατατεθέν της.

Αν και θέλει να βγάζει προς τα έξω μια ταπεινή ζωή, δημοσιεύματα τη φέρουν να είναι μανιακή με τα ψώνια, τα επώνυμα ρούχα αλλά και άλλες ακριβές συνήθειες.

Η ίδια ισχυρίζεται πως ζει μια «ταπεινή και σεμνή» ζωή υπό τις μουσουλμανικές αξίες μέσα στο παλάτι, το ένα από τα τρία της οικογένειας. Ωστόσο, οι φήμες όμως και τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου κάνουν λόγο για τη μανία της με τα ψώνια και την αγάπη της για τα ταξίδια αλλά και  το σπέσιαλ άσπρο τσάι που πίνει, που κοστίζει κάτι λιγότερο από 1.700 ευρώ το κιλό. Όλα αυτά, ενώ το 1/4 του τουρκικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε μία χώρα που είναι διαρκώς αντιμέτωπη με συγκρούσεις και εσωτερικές αντιφάσεις. 

Από τη στιγμή που άντρας της ανέβηκε στην εξουσία, θεωρείται από τις πιο σικ μουσουλμάνα σύζυγος ηγέτη παρά την ηλικία της. Τα δαχτυλίδια της και οι μαντήλες της που είναι πάντα μεγάλων γνωστών οίκων είναι αυτά που τραβούν πάντα την προσοχή των φωτογραφιών.

Σύμφωνα, με την Daily Mail, κάποτε έκλεισε ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο στις Βρυξέλλες, εμποδίζοντας άλλους αγοραστές να εισέλθουν σε αυτό, για να ψωνίσει επώνυμα ρούχα και τσάντες, την ώρα που ο σύζυγός της βρισκόταν στην πόλη για να μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό.

Λέγεται, ακόμη, πως όταν συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο σε ταξίδι στην Βαρσοβία ξόδεψε περίπου 44.000 ευρώ σε παζάρι αντικών. Τα αντικείμενα που αγοράζει πιθανότατα διακοσμούν το παλάτι, που έχουν λίγο έξω από την Αγκυρα, του οποίου η κατασκευή άγγιξε τα 600 εκατ. ευρώ.  

Οι περισσότερες αντίκες κατέληξαν στο «Λευκό Σεράι», όπως είναι γνωστό το προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται σε μια έκταση 300.000 τ.μ., έχοντας κήπους, λίμνες και 1.000 δωμάτια. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μοναδική χλιδή, με μεταξένιες ταπετσαρίες και πανάκριβους πολυελαίους.

Η Εμινέ Ερντογάν δεν είναι «διακοσμητική» πρώτη κυρία αλλά διαθέτει επικοινωνιακή στρατηγική και πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελιγμούς για να χτίσει ένα άρτιο προφίλ στον σύζυγό της. Για αρκετά χρόνια συντόνιζε και προεκλογικές εκστρατείες και εμφανίσεις του, το προφίλ του συζύγου της, τα κρίσιμα δείπνα, τις σημαντικές συναντήσεις.

Με διπλωματία και πολύ δυναμισμό περιγράφεται ως μία ικανότατη γυναίκα, πάντοτε λίγο πίσω από το σύζυγο της, ποτέ όμως αόρατη.

TAGS