Μια από τις πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε Ινδία είναι, συνήθως, σκηνές από ταινίες Μπόλιγουντ, με τους πρωταγωνιστές σε τραγουδιστικό ντουέτο και άπειρους κομπάρσους να λικνίζονται με χρυσοποίκιλτα κοστούμια. Κι όμως ένα βίντεο κλιπ για το νέο τραγούδι των Wild Beasts, Alpha Female, σε σκηνοθεσία Sasha Rainbow, δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο του. Κι αυτό γιατί καταρρίπτει στερεότυπα όχι μόνο γύρω από την Ινδία αλλά και για τους ρόλους των φύλων.

Κορίτσια, κάποια με παραδοσιακές φορεσιές, κάνουν σκέιτ σαρώνοντας τους δρόμους της πόλης. «Σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η Καμπότζη και η Ινδία, το σκέιτ δεν έχει παγιωθεί ως ανδρικό σπορ και, επομένως, έχει τεράστια επίδραση στην κουλτούρα, διδάσκοντας την ενδυνάμωση» σχολιάζει η σκηνοθέτιδα.

Επικεφαλής της συμμορίας με τις σανίδες η Atita Verghese, η πρώτη επαγγελματίας αθλήτρια στην Ινδία και συνιδρύτρια της Girl Skate India. Της πρώτης και μεγαλύτερης πλατφόρμας για γυναίκες που ασχολούνται με το σπορ. Μάλιστα το 2016 δώδεκα σκέιτερ γένους θηλυκού ταξίδεψαν στην Ινδία για να διδάξουν και να ενθαρρύνουν τις νεαρές Ινδές να συμμετάσχουν στο κίνημα.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για να τα κορίτσια να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να σπρώξουν τα όριά τους στις άκρες του εφικτού» είπε η Verghese. «Θεωρώ το σκέιτ εξαιρετικό εργαλείο ενδυνάμωσης για πολλές γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας».

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων παραμένουν τεράστιο πρόβλημα στην Ινδία σήμερα, τοποθετώντας τη χώρα (σύμφωνα με στοιχεία του 2014) στη 136η θέση από τις 186 χώρες της παγκόσμιας κατάταξης των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, μια μελέτη του ιδρύματος Foundation for Sustainable Development κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και σήμερα μόλις το 54% των γυναικών στην Ινδία είναι εγγράμματες- με το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες να φτάνει το 76%.

Η εμπειρία των γυρισμάτων του βίντεο κλιπ υπήρξε αποκαλυπτική για τη Rainbow, που σκοπεύει τώρα να επιστρέψει στην Ινδία για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας. «Λόγω του σύγχρονου πολιτικού κλίματος στη Δύση, της μη ανεκτικότητας και του σεξισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, θέλησα να δημιουργήσω ένα βίντεο που τιμά όλους όσοι παίρνουν το ρίσκο να είναι ο εαυτός τους» δήλωσε. «Η ομάδα των κοριτσιών σκέιτερ με την οποία συνεργάστηκα είναι μια έμπνευση που υπερβαίνει ηλικίες, φύλα και ταξικούς διαχωρισμούς».

Δείτε το βίντεο κλιπ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS