Η σελινόριζα έχει γνωρίσει ιστορική δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη και αναφέρεται στο επικό ποίημα του Ομήρου, "Οδύσσεια", το 800 π.Χ. Οι πρώτοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη σελινόριζα για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, ακόμη και ως αφροδισιακό.
Διατροφική αξία της σελινόριζας
Η σελινόριζα (Apium graveolens var. Rapaceum) είναι μια ποικιλία σέλινου που καλλιεργείται για τη ρίζα του και όχι για τους πράσινα φύλλα του του που μοιάζουν με σέλινο. Μια μερίδα ενός φλιτζάνι σελινόριζα παρέχει 80% ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα), βιταμίνης Κ και 18% ΣΗΠ φωσφόρου, για υγιή οστά και 13% ΣΗΠ καλίου που προστατεύει την καρδιά. Πιο συγκεκριμένα:
-
Θερμίδες: 66
-
Διαιτητικές ίνες: 3 g (11% ΣΗΠ)
-
Βιταμίνη C: 13 mg (21% ΣΗΠ)
-
Βιταμίνη Κ: 64 mcg (80% ΣΗΠ)
-
Βιταμίνη Β6: 0,3 mg (13% ΣΗΠ)
-
Φώσφορος: 179 mg (18% ΣΗΠ)
-
Κάλιο: 468 mg (13% ΣΗΠ)
-
Μαγγάνιο: 0,2 mg (12% ΣΗΠ)
Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τη σελινόριζα
Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ, από τροφές όπως η σελινόριζα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η σελινόριζα παρέχει μια διατροφική δόση βιταμίνης κάνοντας καλό στην καρδιαγγειακή υγεία.Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης από τα συμπληρώματα.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr