Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα, και ενώ έχει "κακή φήμη", βοηθάει στη δημιουργία κυττάρων και την παραγωγή ορμονών. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα είναι ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.
Η χοληστερόλη σου μετράται μέσω εξέτασης αίματος, η οποία συνταγογραφείται από το γιατρό σου. Εάν η χοληστερόλη σου είναι υψηλή, μπορεί να σου συνταγογραφηθούν φάρμακα (όπως στατίνες) ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, καλύτερη διατροφή και περισσότερη άσκηση.
Μια από τις πρώτες αλλαγές είναι η διατροφή. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, θέτοντας τον οργανισμό σου σε κίνδυνο λόγω ανεπιθύμητων επιδράσεων.
Χοληστερόλη: 5 τροφές που πρέπει να αποφύγεις
1. Γαλακτομικά με πλήρη λιπαρά
Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι μεταξύ των 5 τροφών που μπορεί να ανεβάσουν τη χοληστερόλη σου. Αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι καλά για την LDL, η οποία συχνά αναφέρεται ως η "κακή" χοληστερόλη.
Το κορεσμένο λίπος μπορεί πραγματικά να μειώσει την ικανότητα του σώματός σου να απομακρύνει την κακή χοληστερόλη, η οποία πηγαίνει στο συκώτι σου για να καθαριστεί. Αυτό το κορεσμένο λίπος επηρεάζει το συκώτι σου, δυσκολεύει τη διάσπαση της "κακής" χοληστερόλης.
Επίλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά, όπως γιαούρτι και κεφίρ για να μειώσεις την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ παράλληλα λαμβάνεις απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr