Aυτό που εσύ καταλαβαίνεις όταν ακούς «μουσακά» ή «παστίτσιο» συμβαίνει και σε άλλους λαούς στο άκουσμα διαφορετικών φαγητών, πολύ πιο …εξωτικών από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Και μπορεί ένας Γιαπωνέζος τουρίστας που επισκέπτεται την Αθήνα να κάνει οπωσδήποτε στάση για ένα σουβλάκι στα όρθια όμως η κουζίνα αυτού του μακρινού, νησιωτικού κράτους της Άπω Ανατολή έχει εισβάλει δυναμικά στον κόσμο της Δύσης και στις γευστικές της απολαύσεις.

Το σούσι έχει «προσγειωθεί» για τα καλά και στον δικό μας γαστρονομικό χάρτη και κερδίζει σταθερά έδαφος και φανατικούς θαυμαστές, με το ένα εστιατόριο να διαδέχεται το άλλο σε όλα τα προάστια της πόλης. Και κάπου εδώ ξεκινάει το μπέρδεμα: που να πρωτοπάς και που θα βρεις την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής; Mην ψάχνεις για πυξίδα, απλώς διάβασε τις 5 παρακάτω προτάσεις που θα σε καθοδηγήσουν σωστά και θα κάνουν οικονομία στο πορτοφόλι σου…

 

Eiyo Sushi Bar (Aναξαγόρα 7, Νέα Ερυθραία)

Τα εντυπωσιακά πιάτα του Eiyo

Στην βόρεια πλευρά της πόλης ένας απλός, μινιμαλιστικός χώρος μένει πιστός στην κλασική έννοια του «sushi bar». Oπότε να περιμένεις ψηλά σκαμπό, μεγάλη ξύλινη μπάρα και έντονο φωτισμό. Εκτός όμως από την καλοστημένη διαρρύθμιση εδώ θα βρεις και κάτι ακόμα που αξίζει την προσοχή σου: το σερβίρισμα του φαγητού είναι πραγματικά μία ιδιαίτερη υπόθεση όταν μιλάμε για το Eiyo, αφού στο πιάτο σου θα φτάσουν μέχρι και maki rolls σε σχήμα καρδιάς.

 

Ηokyo (Φανερωμένης 8, Χολαργός)

Το Hokyo στον Χολαργό έχει την πιο απλή, λευκή σάλα σουσάδικου που θα συναντήσεις στην πόλη.

Ο σεφ Λάμπρος Βακιάρος παίζει την κουζίνα της Ιαπωνίας στα δάκτυλα και προσθέτει με τον πιο έντεχνο τρόπο τις δικές του γευστικές πινελιές. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο το Hokyo στο Χολαργό, που το καλοκαίρι σε βγάζει έξω, στην χαριτωμένη του αυλίτσα, ενώ τον χειμώνα σου συστήνει τον λευκό και άνετο εσωτερικό χώρο του. Δύσκολα θα βρεις κάτι που δεν θα σου αρέσει εδώ, αλλά εμείς σου προτείνουμε σίγουρα να αρχίσεις το γεύμα σου με υπέροχο tartar σολομού και να το κλείσεις με την πιο υπέροχη μους λεμονιού που έχεις δοκιμάσει στη ζωή σου.

 

Nakama (Μασσαλίας 5, Κολωνάκι)

To Nakama στον Κολωνάκι είναι εδώ και λίγα χρόνια σταθερή αξία στον κόσμο του σούσι

Είναι αλήθεια πως το Κολωνάκι πήρε «χαμπάρι» το σούσι πολύ πριν οι καταπληκτικές, θαλασσινές μυρωδιές του κατακλύσουν την υπόλοιπη πόλη. Κι έτσι θα είναι κρίμα να μην κάνεις κι εσύ μία στάση σε ένα από τα πιο κλασσικά στέκια του κέντρου, το αγαπημένο Nakama. Ο πλούσιος κατάλογος όπου θα συναντήσεις τεράστια ποικιλία από πιάτα, οι πραγματικά χαμηλές τιμές (με 10 ευρώ θα σκάσεις στο φαγητό), το γρήγορο delivery στην πόρτα σου και το γεγονός ότι μένει ανοιχτό μέχρι τη 1 το βράδυ, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που έκαναν, σε μικρό χρονικό διάστημα, το Nakama «από στόμα σε στόμα» σταθερή αξία στον κόσμο του σούσι.

 

Κoi (Νίκης 15, Σύνταγμα)

Koi, όπως λέμε κλασικό και αγαπημένο

Όσες βόλτες και να κάνεις, αν αγαπάς το σούσι, αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις στα ίδια, λατρεμένα μέρη. Ένα από αυτά είναι και το Koi, που έχει στο τσεπάκι του το αβαντάζ της τοποθεσίας, με λίγα λόγια, πιο κεντρικά δύσκολα θα βρεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αιτία που έχει κάνει το συγκεκριμένο μαγαζί το πιο αναγνωρίσιμο όνομα της γιαπωνέζικης κουζίνας στην Αθήνα. Γιατί εδώ μπορεί να μην βρεις το πιο μακροσκελές μενού που υπάρχει εκεί έξω (ναι, οι επιλογές είναι αρκετές περιορισμένες), όμως με τιμές που κυμαίνονται από 3 έως 4 ευρώ το πιάτο και με μία προσφορά combo να αγγίζει μόλις τα 8 ευρώ καταλαβαίνεις ότι αυτή παραμένει με τα χίλια η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις αν σε ενδιαφέρει η οικονομία τόσο όσο και το καλό φαγητό.

 

Ηomu (Λ. Γούναρη 35, Άνω Γλυφάδα)

Το Homu στα νότια προάστια συνδυάζει τέλεια την πολυτέλεια με το χαμηλό budget

Σχετικά πρόσφατη άφιξη που έκλεψε αρχικά τις καρδιές των κατοίκων στα νότια προάστια, αλλά η φήμη της σύντομα ξεπέρασε αρκετά τα στενά όρια στης Γλυφάδας όπου βρίσκεται. Στο πολύ ζεστό και φιλόξενο σκηνικό κυριαρχεί το ξύλο και το μέταλλο, ενώ στον κατάλογο συναντάμε όλα τα αγαπημένα σούσι πιάτα συν κάποιες σπέσιαλ γεύσεις με την υπογραφή του Homu. Έτσι, λοιπόν, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα rolls με γαρίδα και σιρόπι καραμέλας και καβουρόψιχα με χρυσό αυγοτάραχο. Αν πάλι προτιμάς τις πιο συνηθισμένες επιλογές, είτε ψάχνεις maki rolls, είτε nigiri, είτε wakame, είτε edamame, οι ταλαντούχοι και πεπειραμένοι σεφ του μαγαζιού θα σε δικαιώσουν χωρίς αμφιβολία.

Από εμάς, καλή σου όρεξη!

 

TAGS