Για κάθε δερματολογικό πρόβλημα και ανάγκη της επιδερμίδας, υπάρχει και μια διαφορετική ιδανική άσκηση που το αντιμετωπίζει. Αυτό μάς διαβεβαιώνει η δερματολόγος Anita Sturnham, που πιστεύει ότι συγκεκριμένες μορφές φυσικής δραστηριότητας προσφέρουν διαφορετικά οφέλη – για παράδειγμα επιβραδύνουν την κυτταρική γήρανση, δίνουν λάμψη ή περιορίζουν την ακμή.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η συστηματική άσκηση για την υγεία μας, αλλά η δράση της στην επιδερμίδα είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα, μέχρι τώρα» σχολιάζει η Sturnham. Το επίπεδο έντασης μιας άσκησης, η διάρκειά της, το είδος της, ακόμα και η ώρα της ημέρας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται, όλα αυτά παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνει το πρόσωπό μας.

Ποια άσκηση ταιριάζει στη δική σου επιδερμίδα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της;

Για σύσφιγξη-ανόρθωση: Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Μελέτες δείχνουν ότι είναι η καλύτερη στον περιορισμό της δράσης των ελεύθερων ριζών, που συνδέονται με τη γήρανση, και την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Για λάμψη: Η προπόνηση αντίστασης (με βάρη) σε συνδυασμό με γιόγκα είναι ο καλύτερος συνδυασμός για μια θαμπή επιδερμίδα.

Για αντιμετώπιση της ακμής: Οι ασκήσεις μέτριας έντασης όπως το ποδήλατο είναι μια τέλεια επιλογή για επιδερμίδες επιρρεπείς σε σπυράκια αλλά και κοκκινίλες.

«Όπως κι αν ασκείστε», καταλήγει η δερματολόγος, «η εφίδρωση είναι αναπόφευκτη, και δεδομένου ότι πρόκειται για μια σημαντική σωματική λειτουργία για αποβολή των τοξινών και των ρύπων, σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα που έχουμε είναι φραγμένοι πόροι και αφυδάτωση».

Δείτε παρακάτω τα οφέλη της άσκησης στο δέρμα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

κεντρική φωτό: Backstage σε σόου του Giorgio Armani. EPA/FRANCK ROBICHON

TAGS