Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των γυμναστών ή των fitness junkies, το πιθανότερο είναι ότι η γυμναστική είναι για σένα κάτι σαν αναγκαίο κακό- ή έστω μια διαδικασία που θέλεις να καταλαμβάνει όσο λιγότερο χρόνο γίνεται στο πρόγραμμά σου. 

Αλλά τι να κάνεις όταν το νούμερο στη ζυγαριά δεν είναι αυτό που θέλεις και το σώμα σου ξεσυνηθίζει αμέσως, αν αναβάλεις το γυμναστήριο για μερικές μέρες; Το να θέλεις ένα υγιές και αποδοτικό σώμα είναι από μόνο του υγιές, αλλά θέλει θυσίες. Ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε, κατέληξε στο ότι μόνο 13 λεπτά άσκησης την ημέρα αρκούν για να δίνεις στο σώμα σου την τόνωση που χρειάζεται. Κάθε λεπτό παραπάνω από αυτό είναι δυνάμει περιττό. Φοβερό;

Το πόρισμα προέκυψε από τη συγκριτική μελέτη τριών ομάδων ατόμων, οι οποίες ακολούθησαν διαφορετικά προγράμματα εκγύμνασης για ένα σύντομο διάστημα. Η πρώτη ομάδα έκανε ένα σετ ασκήσεων για όλο το σώμα σε 5 επαναλήψεις, η δεύτερη έκανε επιλεγμένες ασκήσεις επί 3 φορές και η τρίτη έκανε μόνο ασκήσεις ενός τύπου (για παράδειγμα, μόνο χέρια). Φυσικά, η διάρκεια της προπόνησης ήταν αισθητά μικρότερη από την πρώτη στην τρίτη ομάδα (από 70, σε 40 και τέλος σε μόλις 13 λεπτά). 

Το αποτέλεσμα εξέπληξε ακόμα και τους ερευνητές. Η ομάδα που αθλούταν για 13 λετπά είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με την ομάδα που αθλούταν 70, με μοναδική διαφορά τη συγκέντρωση μυϊκής μάζας. 

Συμπέρασμα: Αν δεν θέλεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, «χτίζοντας» ορισμένα σημεία του σώματος σου και θέλεις απλώς να διατηρείς το σώμα σου υγιές και αθλητικό, δε χρειάζεται να αθλείσαι περισσότερο από 13 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα.

 

TAGS