Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι γιατροί ίσως συνταγογραφούν λιγότερα φάρμακα και περισσότερες απολαυστικές δραστηριότητες για προβλήματα ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Στον Καναδά το μέλλον είναι ήδη εδώ. Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με γιατρούς ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους στο πλαίσιο του οποίου οι ειδικοί συνταγογραφούν επισκέψεις στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ίδρυμα (η συνταγή καλύπτει το κόστος των εισιτηρίων για δύο ενήλικες και δύο παιδιά).

Η ιδέα προέκυψε από τα αποτελέσματα των μελετών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τέχνης και Υγείας που συστάθηκε από το MMFA. Μερικά μόνο από αυτά τα αποτελέσματα; Οι επισκέψεις σε μουσεία ωφελούν νεαρές γυναίκες που πάσχουν από νευρική ανορεξία και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε επιζήσαντες από καρδιακά επεισόδια. Ιδιαίτερα όταν οι τελευταίοι δεν συμμετέχουν μόνο σε ξεναγήσεις αλλά και σε καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μια επίσκεψη στο μουσείο λειτουργεί βοηθητικά σε ένα πλήθος καταστάσεων, από τη δύσπνοια μέχρι την άνοια.

Ότι η τέχνη, όπως και μια δυνατή προπόνηση στο γυμναστήριο, ενισχύει την υγεία μας με διαφορετικούς τρόπους από τη συμβατική ιατρική.

Οι ασθενείς, μέσα από τις λεγόμενες «μη κλινικές παρεμβάσεις», όπου ανήκουν και οι επισκέψεις σε γκαλερί και μουσεία, ωφελούνται σε σωματικό, ψυχολογικό και γνωσιακό επίπεδο. Το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί ωστόσο είναι η μη εξοικείωση ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων με την τέχνη. Στην περίπτωσή τους, μια επίσκεψη σε μουσείο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς όπως έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί, η επαφή μας με έργα τέχνης που αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να απολαύσουμε ανεβάζει, αντί να μειώνει, τα επίπεδα άγχους.

Αν υπερβούμε αυτή τη δυσκολία, τότε θα έρθουμε πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου ασθενείς και γιατροί θα πιστεύουν ακράδαντα στη θεραπευτική δύναμη της τέχνης. Τότε, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διευθύντριας του MMFA, Nathalie Bondil, «τα μουσεία θα αποτελούν πλατφόρμες ευεξίας».

Ξεναγηθείτε στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ μέσα από ένα βίντεο.

Φωτό: Από τη Γλυπτοθήκη στην Κοπεγχάγη, Lizzie George / Unsplash

TAGS