Μπορεί να φαίνεται παράδοξο γιατί ζούμε σε μία εξαιρετικά ηλιόλουστη χώρα, όμως πάρα πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D. Ειδικά το χειμώνα, όπου δεν έχουν τόσες ευκαιρίες να εκτεθούν στο φως του ήλιου. Δυστυχώς λίγες τροφές περιέχουν πολλή βιταμίνη D, εκτός και αν έχει προστεθεί τεχνητά σε αυτές. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα είναι φτιαγμένο ώστε να απορροφά βιταμίνη D μέσω του δέρματος χάρη στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και όχι μέσω της διατροφής.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών. Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους ώστε να πάρουν την απαραίτητη βιταμίνη D. Για αυτόν τον λόγο, οι επιστήμονες συμβουλεύουν την έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά ημερησίως.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα με τα οποία μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή της βιταμίνης D, σε συνδυασμό φυσικά με την τακτική έκθεση στον ήλιο. Ακολουθούν λοιπόν έξι υγιεινές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνη D.

Σολομός

Ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το 165% και το 42% της ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.

Ρέγγες και σαρδέλες

Η ρέγγα περιέχει 1.628 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, είναι επίσης καλές πηγές.

Τόνος σε κονσέρβα

Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Επιλέξτε ελαφρύ τόνο και καταναλώστε 170 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μεθυλ-υδραργύρου.

Γαρίδες

Οι γαρίδες παρέχουν 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλές σε λιπαρά. Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Κρόκοι αυγών

Τα αυγά από κότες εκτροφής περιέχουν μόνο περίπου 30 IU βιταμίνης D ανά κρόκο. Ωστόσο, τα αυγά από όρνιθες που εκτρέφονται έξω ή ταΐζονται με τροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη D, περιέχουν πολύ περισσότερη.

Άγρια Μανιτάρια

Τα μανιτάρια μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη D2 όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Μόνο τα άγρια μανιτάρια ή μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδες φως είναι καλές πηγές βιταμίνης D.

ΦΩΤΟ: David B Townsend

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS