Το βίντεο που κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του κόσμου μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία, αλλά είναι αληθινό: Μια γυναίκα που κάποτε υπήρξε πρίμα μπαλαρίνα, η Μάρτα Γκονζάλες, καθηλωμένη πλέον σε αναπηρικό αμαξίδιο, σε προχωρημένη ηλικία και με Αλτσχάιμερ, είναι λες και ξαναγεννιέται στο άκουσμα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι από τη «Λίμνη των Κύκνων» και αρχίζει να εκτελεί μια χορογραφία με τα χέρια της, με απίστευτη αρμονία και χάρη.

«Αν η μουσική και ο χορός μπορούν να αποκαταστήσουν ή να συντηρήσουν τη μνήμη, πόσο πολύτιμοι είναι» σχολιάζει μια από τους χρήστες που κοινοποίησε το βίντεο στο Twitter, η χορογράφος Arlene Phillips, η οποία επίσης γράφει: «Αυτό ράγισε την καρδιά μου σήμερα το πρωί. Οι αναλαμπές της μνήμης, η θλίψη για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ».

Το στιγμιότυπο θυμίζει επίσης ένα μυθιστόρημα του Fabio Stassi, το «Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή» (εκδ. Ίκαρος), όπου ένας βιβλιοθεραπευτής αναλαμβάνει να εξιχνιάσει από πού προέρχονται οι σκόρπιες φράσεις που επαναλαμβάνει εμμονικά ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ. Το βιβλίο μεταξύ άλλων πραγματεύεται τη δύναμη της λογοτεχνίας και θέτει το ερώτημα: αν χάναμε τα πάντα και μπορούσαμε να διασώσουμε μόνο μία ανάμνηση, ποια θα ήταν αυτή; Στην περίπτωση της πρίμα μπαλαρίνα, η οποία δεν βρίσκεται πια εν ζωή, θα ήταν, αναμφίβολα, γεμάτη από μελωδίες και χορευτικές κινήσεις.

Δείτε το βίντεο με τη Μάρτα Γκονζάλες:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS