Πολλοί παρομοίασαν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου με παραμονή Χριστουγέννων, με τη μισή Ελλάδα να σπεύδει στα καταστήματα για τις αγορές της τελευταίας στιγμής πριν από το κλείσιμο της λιανικής και την άλλη μισή να δραπετεύει στα χωριά της. Υπήρξε, ωστόσο, μια εικόνα από το κέντρο της Αθήνας που ξεχώρισε, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους βιβλιόφιλους: Ανάμεσα στις επιχειρήσεις όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ήταν και ένα βιβλιοπωλείο, όπως επιβεβαιώνει φωτογραφία που ανέβασε η Marilou Fou στο Facebook, την οποία στη συνέχεια αναπαρήγαγαν, μεταξύ άλλων, η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη και η συγγραφέα και δημοσιογράφος Ελένη Γκίκα.

Η τελευταία έγραψε στο προφίλ της, χαρακτηριστικά: «Δόξα τω Θεώ, συμβαίνει κι εδώ, συμβαίνει και σε μας! Ουρά σε βιβλιοπωλείο και όχι σε κομμωτήριο! Αυτά για όσους εξακολουθούν να θεωρούν "το βιβλίο περιττή πολυτέλεια" (όσο για σας, ας αγαπούσατε το διάβασμα, σας βλέπω "να τρώτε τα λυσσακά σας μαζί με την κυρά σας", όπως λέει μια φωτισμένη γειτόνισσα. ανάσανα τώρα μ' αυτή την εικόνα, να είστε καλά...).

»Υ.Γ. Το όνειρο της ζωής μου: να βρεθώ μήνες- χρόνια, το υπόλοιπο της ζωής μου σε ένα καλύβι σε ένα βουνό ή άκρη στη θάλασσα μ' ένα βουνό βιβλία κι ένα τσουβάλι αλεύρι (για τηγανόψωμα)».

Γράφοντας «συμβαίνει κι εδώ», η συγγραφέας αναφέρεται σε παρόμοιες εικόνες που παρατηρήθηκαν έξω από βιβλιοπωλεία του εξωτερικού. Κάποια από αυτά, μάλιστα, απόλαυσαν την υποστήριξη του κόσμου και με πρωτοφανείς διαδικτυακές παραγγελίες, όταν βρέθηκαν στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως το ιστορικό παριζιάνικο Shakespeare & Company και το νεοϋρκέζικο Strand.

Δείτε τη φωτογραφία από την ουρά έξω από το αθηναϊκό βιβλιοπωλείο:

δόξα τω Θεώ, συμβαίνει κι εδώ, συμβαίνει και σε μας! Ουρά σε βιβλιοπωλείο και όχι σε κομμωτήριο! Αυτά για όσους...

Posted by Ελένη Γκίκα on Friday, November 6, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Michelle Ziling Ou on Unsplash
 

TAGS