Πέρυσι έκλεισε 100 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2019) και μέσα στον έναν αιώνα της ιστορίας του αναβίωσε ακόμα και μετά τη δοκιμασία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Τώρα όμως το θρυλικό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company απειλείται, όπως πολλές ακόμα επιχειρήσεις, από την πανδημία, καθώς από τον Μάρτιο οι πωλήσεις του έχουν πέσει κατά 80%.

Ενόψει του νέου γαλλικού lockdown, η εταιρεία έστειλε ένα mail στους πελάτες της, απευθύνοντας έκκληση για διαδικτυακές παραγγελίες. «Όπως πολλές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, αγωνιζόμαστε, προσπαθώντας να βρούμε μια διέξοδο σε αυτή την περίοδο που λειτουργούμε με οικονομικές απώλειες» έγραφε, προσθέτοντας ότι «θα ήμασταν ιδιαίτερα ευγνώμονες αν προχωρούσατε σε νέες διαδικτυακές παραγγελίες, όσοι έχετε τα μέσα και το ενδιαφέρον να το κάνετε».

«Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευγνώμονες αν προχωρούσατε σε νέες διαδικτυακές παραγγελίες, όσοι έχετε τα μέσα και το ενδιαφέρον να το κάνετε»

Όταν πρωτοάνοιξε το βιβλιοπωλείο από την Αμερικανίδα Σίλβια Μπιτς, έγινε στέκι για συγγραφείς όπως οι Σκοτ Φιτζέραλντ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τ. Σ. Έλιοτ και Τζέιμς Τζόις. Η σύγχρονη εκδοχή του καταστήματος, που λειτουργεί από το 1951, επίσης υποδέχθηκε επώνυμους και διανοούμενους όπως οι Λόρενς Ντάρελ, Αναΐς Νιν και Άλλεν Γκίνσμπεργκ. Όπως μάς υπενθυμίζει ο Guardian, ο νέος του ιδιοκτήτης, Τζορτζ Γουίτμαν, το οραματιζόταν σαν μια «σοσιαλιστική ουτοπία μασκαρεμένη σε βιβλιοπωλείο», προσκαλώντας τους συγγραφείς να διανυκτερεύουν δωρεάν ανάμεσα στα ράφια του, με αντάλλαγμα μια χείρα βοηθείας για λίγες ώρες. Με αυτό τον τρόπο υποδέχτηκε πάνω από 30.000 φιλοξενούμενους.

«Δεν κλείνουμε, αλλά έχουμε ξοδέψει όλες τις οικονομίες μας» είπε η κόρη του Γούιτμαν, Σίλβια, στον Guardian. «Από το πρώτο κύμα, οι πωλήσεις μας είναι 80% κάτω. Έχουμε εξαντλήσει όλες τις αποταμιεύσεις που είχαμε την τύχη να συγκεντρώσουμε ως βιβλιοπωλείο, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε την υποστήριξη της κυβέρνησης. Αλλά δεν καλύπτουν τα πάντα και έχουμε καθυστερήσει να καταβάλουμε το νοίκι».

«Από το πρώτο κύμα, οι πωλήσεις μας είναι 80% κάτω. Έχουμε εξαντλήσει όλες τις αποταμιεύσεις που είχαμε την τύχη να συγκεντρώσουμε»

Την περίοδο του πρώτου γαλλικού lockdown το βιβλιοπωλείο δεν είχε προχωρήσει σε διαδικτυακές πωλήσεις. Αυτή τη φορά, τουλάχιστον, σκοπεύει να συνεχίσει τις εμπορικές δραστηριότητές του online. Ας ελπίσουμε να υποστηριχθεί από βιβλιόφιλους αυτό το παριζιάνικο πολιτιστικό έμβλημα. Ήδη υπήρξαν κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: για παράδειγμα ένας παλιός φιλοξενούμενός τους προχώρησε σε παραγγελίες ύψους 1.000 ευρώ.

Μια παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει πρόσφατα και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand, που ανακοίνωσε, αναφορικά με τις επιπτώσεις της COVID-19, πως «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε από την τεράστια μείωση της φυσικής κίνησης της πελατείας, τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια του τουρισμού και τις μηδενικές εκδηλώσεις στο κατάστημα». Η 93χρονη ιδιοκτήτριά του, Νάνσι Μπέις-Γουάιντεν παραδέχτηκε πως δεδομένου πως τα έσοδα έχουν πέσει κατά 70% από το 2019, «βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο καμπής όπου η επιχείρησή μας είναι μη βιώσιμη». Ό,τι ακολούθησε, πάντως, είναι ελπιδοφόρο για τους Παριζιάνους συναδέλφους της: Μετά την έκκληση, το Strand δέχτηκε μέσα σε μία εβδομάδα 25.000 παραγγελίες, ύψους σχεδόν 200.000 δολαρίων.

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company μέσα από το παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS