Μια σημαιοφόρος με καταγωγή από την Αφρική, η 17χρονη Μέρσι, ήταν ένα από τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν σε πρόσφατη αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν σας κρύβω πως όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έτσι καμάρωσα στην παρέλαση της εθνικής επετείου και τη μαθήτρια σημαιοφόρο από την Αφρική. Το κορίτσι που τόσο υπερήφανα κρατούσε την ελληνική σημαία» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, με τον πολιτικό του αντίπαλο να λέει ότι «όλοι οι βουλευτές σας που ανέβηκαν σε αυτό το βήμα είχαν διαφορετική γραμμή από την γραμμή που εκπέμψατε σε ό,τι αφορά την δήλωσή σας στον Αντετοκούνμπο και στην μαθήτρια με την ελληνική σημαία».

Αυτή η πολιτική διαφωνία έγινε ωστόσο η αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα το κορίτσι που αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό στην ίδια φράση με τον Αντετοκούνμπο. Η ιστορία της είναι ένα ζωντανό επιχείρημα εναντίον του ρατσισμού. Όπως είπε η ίδια η Μέρσι στον ΣΚΑΙ: «Νιώθω σαν να είμαι μία Ελληνίδα επειδή έχω μεγαλώσει εδώ. Γεννήθηκα εδώ. Πάω σχολείο εδώ. Ό,τι κάνουν οι Έλληνες κάνω και εγώ. Σήμερα το πρωί είδα αυτή την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αλήθεια είναι ότι χάρηκα πάρα πολύ. Δεν το περίμενα. Βλέπουν ότι δεν είναι μόνο Έλληνας, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε σημαιοφόρος».

Η οικογένεια της Μέρσι ζει στα Πατήσια. Κατάγεται από τη Νιγηρία, από όπου ήρθαν οι γονείς της για οικονομικούς λόγους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το κορίτσι γίνεται σημαιοφόρος αλλά η τρίτη – οι δύο προηγούμενες ήταν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Ευτυχώς, όπως δήλωσε, δεν έχει βιώσει διακρίσεις, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι. «Δεν έχω δει να μου πουν "γιατί είσαι σημαιοφόρος". Όλοι ήταν πολύ υποστηρικτικοί και δεν ένιωσα κανένα αίσθημα υποτίμησης και απορίας γιατί είμαι σημαιοφόρος».

Η Μέρσι συνέχισε λέγοντας στη συνέντευξή της: «Οι συμμαθητές μου είναι όλοι πολύ χαρούμενοι και πιο χαρούμενοι από μένα επειδή τα κατάφερα. Συνεχώς μου λένε μπράβο Μέρσι, σου αξίζει». Όνειρό της, από μικρή, είναι να γίνει καρδιολόγος, και για να το πετύχει διαβάζει πολλές ώρες καθημερινά. Ας ελπίσουμε να κατακτήσει το καλύτερο μέλλον για το οποίο οι γονείς της τα άφησαν όλα πίσω τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

TAGS