Τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής σεζόν και μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα ασφαλείας κατά του νέου κορονοϊού, έχει φουντώσει η διαμάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους της χρήσης μάσκας από τους μαθητές. Μήπως όμως τελικά δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί; Ένας Έλληνας παιδίατρος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Νικολάου, επιχειρεί μέσα από μια ανάρτησή του να εστιάσει στα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία:

«Η μάσκα των μαθητών είναι το δένδρο... η κατάσταση της εκπαίδευσης είναι το δάσος

»Παρακολουθώ τη διαδικτυακή μάχη "Μασκολατρών" και "Μασκοκλαστών", ένα ανούσιο σημείο σύγκρουσης καθώς η επιστήμη έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της χρήσης μάσκας στα παιδιά. Παραμένουν βέβαια ορισμένα ερωτηματικά για τη σωστή χρήση της από τα παιδιά αλλά αυτά θα φανούν και θα βελτιωθούν στην πράξη.

»Αναλώνουμε όμως το χρόνο μας στο θέμα της μάσκας και ξεχνάμε την ουσία.

»Αρχίζω να πιστεύω ότι η κα. Κεραμέως και οι σύμβουλοί της δεν έχουν περάσει ούτε μια βόλτα τα τελευταία χρόνια από σχολική τάξη.

»Πώς μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις όταν σε μία τάξη θα συνυπάρχουν 25+ παιδιά;

»Έγινε πρόβλεψη να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών; Λήφθηκε μέριμνα για προσλήψεις καθηγητών ή για αγορά θρανίων;

»Έχουν αναζητήσει επιπλέον χώρους ανά Δήμο που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αίθουσες; Έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο εναλλάξ λειτουργίας πρωί-απόγευμα; Έχουν προετοιμάσει υλικό τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά που δε θα μπορούν να πάνε στην τάξη;

»Δεν έχουν κάνει τίποτα, γιατί δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό. Οι αποφάσεις επηρεάζονται μόνο από τα λόμπι των ιδιωτικών σχολείων και από το πολιτικό κόστος. Φταίμε όμως και οι γονείς, γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Πολλοί αντιμετωπίζουμε το σχολείο ως πάρκινγκ παιδιών για να πάμε στη δουλειά μας. Πολλοί δε σεβόμαστε το ρόλο του εκπαιδευτικού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αφήνουμε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα στριμωγμένα σε ακατάλληλες και ορισμένες φορές επικίνδυνες αίθουσες και σιωπούμε.

»Αλλά δεν πειράζει... Η διαμάχη για τις μάσκες φέρνει περισσότερα likes και shares... μας κάνει να γελάμε με τις γραφικές "αυθεντίες της ιατρικής" και τους "γνώστες της παγκόσμιας συνομωσίας". Αλλά όσο αφήνουμε την παιδεία μας να ερειπώνει τόσο περισσότεροι "ψεκασμένοι" θα εκκολάπτονται και θα μας κυβερνούν. Και όσο ασχολούμαστε με τις μάσκες η κάθε Κεραμέως θα μιλάει για τις μάσκες και όχι για την ανικανότητά της να βελτιώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Δείτε την ανάρτηση:


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS