ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Βρίσκουμε διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα»: Μια παρέα νέων από τη Χίο οργανώνει το πρώτο TEDx στο νησί

«Η ναυτοσύνη έδωσε πολύτιμα εφόδια στο Χιώτη» λέει η Ιωάννα Κασαμπά, εκπρόσωπος του TEDxChios, που έρχεται στις 24 Νοεμβρίου.

«Βρίσκουμε διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα»: Μια παρέα νέων από τη Χίο οργανώνει το πρώτο TEDx στο νησί

Η Κέλλυ Λουφάκη, παραολυμπιονίκης ξιφασκίας. Ο Προκόπης Μαγιάτης και η Ελένη Μέλλιου, που εδώ και τριάντα χρόνια αναζητούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Ο Σπύρος Κίζης, συνιδρυτής του Kizis Studio, που δημιούργησε την Artichair, μια καρέκλα από γαϊδουράγκαθο. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους ξεχωριστούς και εμπνευστικούς ανθρώπους από διάφορους τομείς που θα γνωρίσουν όσοι βρεθούν στο πρώτο TEDx της Χίου, το TEDxChios, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Ένα event στο πρότυπο του TED της Αμερικής (από το οποίο έχει πάρει επίσημη άδεια) με συνδιοργανωτές-συντονιστές τους Νικόλα Κουρτζή και Ελβίσα-Φωτεινή Φροκάι και επικεφαλής των πέντε υποομάδων τους Ιωάννα Κασαμπά (Περιεχόμενο), Ζωή Χρυσοχού (Παραγωγή), Ειρήνη Μαστροπαύλου (Επικοινωνία), Ρούλα Μπούρα (Χορηγίες), Δημήτριο Κώσταλο (Δημιουργικό). Μαζί με αυτούς, πάνω από σαράντα εθελοντές, όλοι τους με πολύτιμη συνεισφορά. Μια μεγάλη παρέα νέων ανθρώπων σε διαρκή διαδικασία εξερεύνησης, συνεπή προς τη ναυτική παράδοση του νησιού. Γι’ αυτό άλλωστε και επέλεξαν ως θέμα για το πρώτο TEDx τον «Απόπλου». Η εκπρόσωπός τους, Ιωάννα Κασαμπά, περιγράφει τη διαδρομή και το σκεπτικό τους.

-Πώς προέκυψε η ιδέα του TEDxChios;

«Η ιδέα του TEDxChios ξεκινάει περίπου ένα χρόνο πριν, με τα τρία - τέσσερα πρώτα μέλη. Ο Νικόλας Κουρτζής, έχοντας εμπλακεί ο ίδιος στην διοργάνωση του TEDxLesvos, που μετράει 5 χρόνια και έχει γίνει θεσμός, έδωσε τη σκυτάλη και στη Χίο. Το νησί μας, λόγω της ναυτικής παράδοσης και του πολυταξιδεμένου Χιώτη, είναι τόπος με ανοιχτούς ορίζοντες και πρωτοπόρα μυαλά, επομένως, μία τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει. Στόχος του TEDx είναι να φέρει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν μέσα από το περιεχόμενο των ομιλιών, να προκληθεί διάλογος εντός των κοινοτήτων που φιλοξενούν μια τέτοια διοργάνωση και τελικά να βελτιώσει ή να αλλάξει την καθημερινότητα μας, την οπτική μας προς το καλύτερο. Αυτός είναι και ο στόχος του TEDxChios, δηλαδή, να γίνει η αφετηρία για ένα ραντεβού που θα δίνουμε κάθε χρόνο με το κοινό.

»Η ναυτοσύνη έδωσε πολύτιμα εφόδια στον Χιώτη, του έμαθε να κοιτά μπροστά, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό, να σκαρφίζεται καινοτομίες, να μην φοβάται τη φουρτούνα και τις δυσκολίες, να ξεπερνά τα όρια και να πλέει για νέους ορίζοντες. Αντίστοιχα, το πρώτο TEDxChios φιλοδοξεί να συμπλεύσει με αυτή τη νοοτροπία και να δημιουργήσει τα ανάλογα ερεθίσματα σε μια χρονική στιγμή που το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ».

«Η ναυτοσύνη έδωσε πολύτιμα εφόδια στον Χιώτη, του έμαθε να κοιτά μπροστά, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό, να σκαρφίζεται καινοτομίες, να μην φοβάται τη φουρτούνα και τις δυσκολίες»

-Γιατί επιλέξατε ως θέμα τον «Απόπλου»;

«Ο "απόπλους" μπορεί να δεχθεί πολλαπλές ερμηνείες, αφού για κάποιους είναι το ξεκίνημα, για άλλους είναι ο αποχωρισμός, η ελευθερία, η ευκαιρία που αναζητούσαν, τα δεσμά που αφήνονται πίσω, η ανασφάλεια που συμπεριλαμβάνει το ταξίδι, η ελπίδα, ο κύκλος που ολοκληρώνεται και ανοίγει πάλι ή το τελείωμα ενός ταξιδιού. Όλα αυτά, όμως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκέψεις και συναισθήματα ακούγοντας τους ομιλητές να μοιράζονται μαζί μας τις ιδέες, τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, τις ανησυχίες, τα βιώματα και το όραμά τους. Πώς θα μπορούσε να λείπει ο “απόπλους” από έναν τόπο με τόσο μεγάλη ναυτική παράδοση, που πάντα ήξερε να βρίσκει διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα; Δεν θα ήταν δυνατόν η ομάδα να μην είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη μακρά ναυτική ιστορία αυτού του νησιού».

«Βρίσκουμε διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα»: Μια παρέα νέων από τη Χίο οργανώνει το πρώτο TEDx στο νησί
«Η ιδέα του TEDxChios ξεκινάει περίπου ένα χρόνο πριν, με τα τρία - τέσσερα πρώτα μέλη. Ο Νικόλας Κουρτζής, έχοντας εμπλακεί ο ίδιος στην διοργάνωση του TEDxLesvos, που μετράει 5 χρόνια και έχει γίνει θεσμός, έδωσε τη σκυτάλη και στη Χίο».

-Στα TEDx είναι οι διοργανωτές που προσεγγίζουν τους πιθανούς ομιλητές; Με ποια κριτήρια κάνατε την επιλογή των ομιλητών στο TEDxChios;

«Συνήθως οι διοργανωτές προσεγγίζουν τους υποψήφιους ομιλητές, ανάλογα με τη θεματολογία που έχουν αποφασίσει και την εξασφάλιση της πολυδιάστατης παρουσίασής της. Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν, καθώς άνθρωποι από όλους τους χώρους και τα πεδία που έχουν κάτι ενδιαφέρον, καινοτόμο και εμπνευσμένο να μοιραστούν με το κοινό είναι εν δυνάμει ομιλητές σε ένα TEDx. Στο φετινό TEDxChios με θέμα “απόπλους” επιλέξαμε 12 ομιλητές που μέσα από 11 ομιλίες, - μια ομιλία θα την μοιραστούν δύο ομιλητές επί σκηνής- θα μας μιλήσουν για εμπειρίες, καινοτομίες, ιδέες, επιτυχίες, αποτυχίες που τους ώθησαν να συνεχίσουν το “ταξίδι” τους και να διαγράψουν τελικά μια αξιέπαινη πορεία».

-Πώς στηρίζεται οικονομικά ένα TEDx, ιδιαίτερα στην Ελλάδα;

«Ένα TEDx είναι όντως σύνθετο και έχει έναν προϋπολογισμό υψηλότερο από μια τυπική εκδήλωση τοπικής κλίμακας. Οπτικοακουστική κάλυψη (η βιντεοσκόπηση των ομιλιών είναι απαίτηση από το TED), διαμόρφωση του χώρου και της σκηνής, catering, μετακίνηση και φιλοξενία των ομιλητών, υλικά για τα εργαστήρια, επικοινωνιακό και ενημερωτικό υλικό, είναι τα κυριότερα από τα έξοδα της διοργάνωσης. Όλα αυτά καλύπτονται σε ένα μέρος τους από τα έσοδα των εισιτηρίων και σε μεγαλύτερο μέρος από τους χορηγούς – υποστηρικτές του εγχειρήματος. Άλλοι προσφέρουν σε είδος κι άλλοι σε χρήματα.

»Επίσης, έχουμε ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο (σύλλογο) με την ονομασία “Εξέλιξις”, το οποίο διαχειρίζεται τις νομικές και φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διοργάνωση. Βασικός κανόνας μας είναι να λειτουργούμε με απόλυτη οικονομική διαφάνεια και λογοδοσία σε όλες μας τις συναλλαγές. Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές μας, δηλαδή όλοι εμείς οι οποίοι εδώ και μήνες δουλεύουμε εθελοντικά για αυτό».

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει στη διοργάνωση του TEDxChios;

«Όλα στην αρχή για εμάς ήταν πρωτόγνωρα. Εδώ και έναν περίπου χρόνο η ομάδα δουλεύει εθελοντικά για αυτό το εγχείρημα, πολύ σκληρά. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλές, καθώς είμαστε πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες και προσπαθούμε πολύ να φέρουμε σε πέρας όλη τη διοργάνωση παράλληλα με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Επίσης, είχαμε να κερδίσουμε το δύσκολο στοίχημα της μετάδοσης του τι είναι το TEDx στο κοινό της Χίου, να το συμπαρασύρουμε στην μαγεία του και να μας ακολουθήσει στο εγχείρημα αυτό. Τέλος, έπρεπε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των χορηγών οι οποίοι αποτελούσαν προϋπόθεση για να γίνει όλη αυτή η εκδήλωση πραγματικότητα».

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ζωής σε ένα νησί είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, που δύσκολα αναπτύσσεις σε μια μεγάλη πόλη. Η ζωή στη Χίο έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητας της επαρχίας. Οι ρυθμοί δεν έχουν την ένταση της πρωτεύουσας»

-Έχετε μεγαλώσει στη Χίο; Ποια είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και ποια τα προβλήματα του να ζείτε σε ένα νησί;

«Ένα από τα χαρακτηριστικά της ομάδας μας είναι ότι είναι ένα μείγμα διαφορετικών ανθρώπων. Συνεπώς, εκτός του ότι είναι διαφορετικές προσωπικότητες, τα μέλη προέρχονται και από διαφορετικά μέρη. Πολλά έχουν καταγωγή και έχουν μεγαλώσει στη Χίο, αλλά δεν είναι και λίγα όσα είτε σπουδάζουν στη Χίο, είτε πήραν την απόφαση να αλλάξουν τη ζωή τους και να έρθουν να ζήσουν στο νησί. Αυτό που μοιραζόμαστε, ανεξαιρέτως της καταγωγής μας, είναι η αγάπη μας για τον τόπο όπου ζούμε.

»Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ζωής σε ένα νησί είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, που δύσκολα αναπτύσσεις σε μια μεγάλη πόλη. Η ζωή στη Χίο έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητας της επαρχίας. Οι ρυθμοί δεν έχουν την ένταση της πρωτεύουσας. Υπάρχουν, βέβαια, δυσκολίες, όπως η σύνδεσή μας με το ηπειρωτικό κομμάτι της Ελλάδας, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τον ελεύθερο χρόνο, τα ζητήματα που χρειάζονται άμεση επέμβαση. Η Χίος, όμως, είναι ένας τόπος με ζωντανή και έντονη καθημερινότητα όπου πάντα έχεις κάτι νέο να ανακαλύψεις».

Info

Περισσότερες πληροφορίες του TEDxChios και το πλήρες πρόγραμμα στο tedxchios.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Αυγ 2022

"Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου": To υπέροχο διήγημα του Παπαδιαμάντη

Συγκίνηση, νοσταλγία και το βάρος του θέρους με φόντο ένα εκκλησάκι στη Σκιάθο.

15 Αυγ 2022

Ένα επιβλητικό αρχοντικό γεμάτο ιστορία, αισθητική και γευστικές εκπλήξεις

Ένας πολυτελής, αυθεντικός και μοναδικός διασωθείς εκπρόσωπος της νησιώτικης ενδοχώρας.

Περισσότερα από

Stories

14 Αυγ 2022

Παντελίτσα Φρίξου: η μόνη μαμά που πάντρεψε τον γιο της με άντρα και του έδωσε και την ευχή της

Η ιστορία της 75χρονης Παντελίτσας Φρίξου που έδωσε στον γιο της την ευχή της να παντρευτεί με άντρα.

14 Αυγ 2022

Το 1967 η Ζωή Λάσκαρη με το μπικίνι της φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο βελγικού περιοδικού

Τότε ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για το "πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού σινεμά".

14 Αυγ 2022

Μπέρτολτ Μπρέχτ: "Η ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη, κυριολεκτικά"

Μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, απόν τον σπουδαίο Γερμανό δραματουργό που απεβίωσε σαν σημερα το 1956.

14 Αυγ 2022

"Μα, χρυσή μου πώς παίζεις τη μάνα της Ζωΐτσας;"

Όταν η Τζένη Καρέζη "μάλωσε" τη Μαίρη Χρονοπούλου για τον ρόλο της στην ταινία "Δάκρυα για την Ηλέκτρα".

14 Αυγ 2022

Πέντε celebrities που άλλαξαν το επώνυμο τους αφού παντρεύτηκαν

Και επωμίστηκαν εκείνο του συζύγου τους.

13 Αυγ 2022

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

12 Αυγ 2022

Ρούπερτ Μέρντοχ - Τζέρι Χολ: Οριστικοποιήθηκε το "χρυσό" διαζύγιο έπειτα από έξι χρόνια γάμου

Το πρώην ζευγάρι τελικά έλυσε τις "διαφορές" του μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.

12 Αυγ 2022

Λορίν Μπακόλ: "Εύχομαι ο Φρανκ Σινάτρα να μπορούσε απλά να σκάσει και να αρχίσει να τραγουδάει"

Ο Μπόγκαρτ την έλεγε "μωρό" το υπόλοιπο Χόλιγουντ "το βλέμμα". Η Λορίν Μπακόλ έφυγε σαν σήμερα το 2014 αλλά παραμένει ίνδαλμα.

12 Αυγ 2022

Όταν φλέρταραν στη Νεράιδα: Ο Τόλης Βοσκόπουλος αγκαλιά με τη Γερμανίδα σταρ Μπάρμπαρα Μπουσέ

Οι δύο σταρ συναντήθηκαν τη δεκαετία του 1970 και λέγεται ότι γοητεύτηκαν ο ένας από τον άλλον.

10 Αυγ 2022

Τίνα και Ευγενία Λιβανού: Όμορφες, πάμπλουτες και καταραμένες

Οι χρυσές κληρονόμοι που ερωτεύτηκαν οι δύο πλουσιότεροι Έλληνες. Εξαιτίας τους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος θα γινόταν για πάντα εχθροί.