ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Velones in Action: Ομάδα εθελοντών παραδίδει μαθήματα πλεξίματος στο Ογκολογικό Παίδων «Ελπίδα»

Γυναίκες και άντρες, 12-85 ετών, επιστρατεύουν τις βελόνες τους για το κοινό καλό, σε μια σειρά δράσεων που αναδεικνύει τη συλλογική πλευρά της χειροτεχνίας.

Velones in Action: Ομάδα εθελοντών παραδίδει μαθήματα πλεξίματος στο Ογκολογικό Παίδων «Ελπίδα»

Σε μια περίοδο που το πλέξιμο και κάθε μορφή χειροτεχνίας έχουν αρχίσει να απαλλάσσονται από τα στερεότυπα του παρελθόντος, γεννήθηκε μια ομάδα που αναδεικνύει τη συλλογική διάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων με τον πλέον συγκινητικό τρόπο. Η νεοσύστατη Velones in Action έχει επιστρατεύσει τις βελόνες της σε μια σειρά δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα, με κορωνίδα ίσως τα μαθήματα πλεξίματος που παραδίδει σε μητέρες των παιδιών που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Velones In Action ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Stitch 'n Bitch, γυναικείες ομάδες πλεξίματος που δημιουργήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1940 και μέχρι σήμερα μετρούν πάνω από 1.460 καταχωρημένες ομάδες, σε 289 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε στο τέλος του 2018 από μια γυναίκα που λατρεύει το πλέξιμο και πιστεύει στην πολλαπλή δύναμή του, τη Μαρία Ντάβου, «με την πολύτιμη βοήθεια μιας χειροτέχνιδας και γραφίστριας, της Χρύσας, στον σχεδιασμό του σήματος» όπως μάς λέει σήμερα η Μαρία. Σκοπός της είναι αυτό που ακριβώς περιγράφει το όνομά της: «Να ερχόμαστε σε επαφή μέσω του διαδικτύου αλλά και των συναντήσεων μας, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και ιδέες, να ενημερωνόμαστε για ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη μας, να αποτελούμε μια παρέα και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο, με πολλές δράσεις». Η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή: H ομάδα, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από τη δημιουργία της σελίδας της στο Facebook, τον Μάρτιο, έχει συγκεντρώσει πάνω από 7.200 likes και αμέτρητα θετικά σχόλια.

Velones in Action: Ομάδα εθελοντών παραδίδει μαθήματα πλεξίματος στο Ογκολογικό Παίδων «Ελπίδα»
Σκοπός της Velones in Action, «να ερχόμαστε σε επαφή μέσω του διαδικτύου αλλά και των συναντήσεων μας, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και ιδέες, να ενημερωνόμαστε για ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη μας, να αποτελούμε μια παρέα και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο».

-Μπορείτε να μας συστηθείτε;

«Είμαστε όλοι και όλες εμείς που πλέκουμε, κεντάμε, ράβουμε, υφαίνουμε και μπερδεύουμε τις κλωστές, τα νήματα, τα χρώματα, τα υφάσματα, τις τεχνικές στα έργα μας. Είμαστε εμείς με το μεράκι για τα χειροποίητα, ακολουθώντας την παράδοση αλλά και νέες, φρέσκιες ιδέες. Είμαστε εμείς που αποκτήσαμε γνώση από τη μαμά ή τη γιαγιά μας, αλλά και από τα σεμινάρια, τα βιβλία, τα περιοδικά, το διαδίκτυο. Είμαστε εμείς που αγαπάμε τις velones μας, όποιες και να είναι αυτές.

»Velones Ιn Αction (V.Ι.Α) είναι η σημαία μας για να κάνουμε πράξη όλα αυτά που αγαπάμε, σχεδιάζουμε, και είμαστε έτοιμοι/ες να πραγματοποιήσουμε. Στις μηνιαίες συναντήσεις μας, γεμάτες με χρώματα και νήματα, συμμετέχουν συνήθως 50-60 άτομα, έχοντας ως νεότερο μέλος την 12χρονη Ναταλία που πλέκει με τις βελόνες και γηραιότερο μέλος την 85χρονη γλυκύτατη κυρία Μαίρη μας, ανταλλάσσουμε όχι μόνο σχέδια και τεχνικές, αλλά και καθημερινές χαρές και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους δοκιμασίας ή θλίψης. Στις συναντήσεις μας συμμετέχει επίσης ένας κύριος που πλέκει με τις βελόνες. Για τις συναντήσεις μας, που γίνονται μία φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο, χωρίς κόστος συμμετοχής, τα μέλη μας ενημερώνονται από τη σελίδα μας αλλά και μέσω mail».

«Στις μηνιαίες συναντήσεις μας, γεμάτες με χρώματα και νήματα, συμμετέχουν συνήθως 50-60 άτομα, έχοντας ως νεότερο μέλος την 12χρονη Ναταλία που πλέκει με τις βελόνες και γηραιότερο μέλος την 85χρονη γλυκύτατη κυρία Μαίρη».

Οι κοινωνικές δράσεις της ομάδας προέκυψαν με έμπνευση από τις Stitch n’ Bitch του εξωτερικού, που παρήγαν και έργο με συλλογικό αντίκτυπο. Έτσι, στις αρχές Νοεμβρίου η Velones in Action πραγματοποίησε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς τη δράση Yarn Bombing «Πλέκουμε κουβερτάκια για τα πρόωρα μωρά του Ηλιτόμηνον». Η Μαρία ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου), πρότεινε στην πρόεδρο της ΜΚΟ για τα πρόωρα, Λέλα Βαβουράκη, «να πλέξουμε κουβερτάκια και να τα ενώσουμε για να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό yarn bombing, όπως ονομάζεται ένα είδος γκράφιτι ή εικαστικής παρέμβασης όπου αντί για χρώματα χρησιμοποιούνται πλεκτά. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά».

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική: πάνω από 500 κουβερτάκια, φτιαγμένα από μέλη της ομάδας και γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, που ράφτηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας μεγάλα πανό και εκτέθηκαν από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στο πωλητήριο του Μουσείου. Μετά το τέλος της δράσης τα κουβερτάκια διατέθηκαν, μέσα από το «Ηλιτόμηνον», σε όλες τις ελληνικές ΜΕΝΝ (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών).

Πρόσφατα η ομάδα υλοποίησε επίσης τη δράση «Στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Ελπίδα», όπου το έλατο της μονάδας στολίστηκε με χειροποίητα πλεκτά και άλλα αντικείμενα που είχε δημιουργήσει η Velones in Action. Κάποια μέλη της βιώνουν, άλλωστε, από κοντά τις δοκιμασίες των ανθρώπων που πρόκειται να κάνουν γιορτές μέσα στο νοσοκομείο, καθώς από τον Οκτώβριο εθελοντές της ομάδας παραδίδουν μαθήματα πλεξίματος στις μητέρες των μικρών ασθενών που δίνουν τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής τους.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Velones in Action πραγματοποίησε στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς τη δράση Yarn Bombing «Πλέκουμε κουβερτάκια για τα πρόωρα μωρά του Ηλιτόμηνον», ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου).

-Γιατί αποφασίσατε να προσφέρετε εθελοντικά μαθήματα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα»;

«Πριν από τρία χρόνια είχα διαβάσει στο διαδίκτυο ότι στις ΗΠΑ υπήρχαν ομάδες εθελοντών οι οποίες πραγματοποιούσαν μαθήματα πλεξίματος σε νοσοκομεία τόσο σε ασθενείς, όσο και στους συγγενείς τους, αλλά και στο προσωπικό. Γνωρίζοντας τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος από το πλέξιμο, βρήκα αυτή την δράση εξαιρετική. Επιπλέον, έχοντας επισκεφτεί προσωπικά το νοσοκομείο και δει τις ατελείωτες ώρες που περνούν οι μητέρες με τα παιδιά τους, πίστευα ότι μια τέτοια δράση θα τις στήριζε πολύ ψυχολογικά. Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησα με μια ΜΚΟ με μεγάλη δράση, που μου έστειλε ένα εγχειρίδιο με πολύ χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις μία τέτοια δράση. Όταν την πρότεινα στα μέλη της ομάδας μας έγινε αμέσως αποδεκτή και δημιουργήθηκε ή πρώτη λίστα εθελοντριών. Όταν, δε, αναρτήθηκε στην σελίδα μας, η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Το πλέξιμο, ως θεραπευτικό μέσο, μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει να κυλήσουν πιο δημιουργικά οι ώρες αναμονής για τους συγγενείς ή παραμονής για τους ασθενείς»

»Οι άνθρωποι σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον βρίσκονται κάτω από ένα συνεχές άγχος, το οποίο ενισχύουν οι ώρες αναμονής και η αβεβαιότητα που νιώθουν οι συγγενείς για την πορεία της υγείας του ανθρώπου τους που νοσηλεύεται. Το πλέξιμο, ως θεραπευτικό μέσο, μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει να κυλήσουν πιο δημιουργικά οι ώρες αναμονής για τους συγγενείς ή παραμονής για τους ασθενείς. Είναι, επιπλέον, μια δραστηριότητα κατάλληλη για χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Κάποιος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν καθισμένος είτε σε καρέκλα (συγγενής) είτε σε κρεβάτι (ασθενής).

»Έτσι, με τη στήριξη και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, αρχές Οκτωβρίου ξεκινήσαμε τα μαθήματα, και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».

«Οι άνθρωποι σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον βρίσκονται κάτω από ένα συνεχές άγχος. Το πλέξιμο, ως θεραπευτικό μέσο, μπορεί να το μειώσει και να βοηθήσει να κυλήσουν πιο δημιουργικά οι ώρες αναμονής για τους συγγενείς ή παραμονής για τους ασθενείς».

-Σήμερα αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για το πλέξιμο;

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το πλέξιμο είναι κάτι ξεπερασμένο και κακώς παραπέμπει στο στερεότυπο της μοναχικής γυναίκας, κλεισμένης στο σπίτι και αποτραβηγμένης από τη ζωή. Όπως και οι άλλες χειροτεχνίες, είναι μια τέχνη και μια δημιουργική δραστηριότητα που ταιριάζει σε όλες και όλους.

»Πλέον θεωρείται ότι είναι ένα είδος εναλλακτικής ψυχοθεραπείας, και ότι η ρυθμική και επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών οδηγεί στα ίδια οφέλη με αυτά που έχει ο διαλογισμός. Τα θεραπευτικά οφέλη του πλεξίματος είναι από καιρό γνωστά στους ένθερμους οπαδούς του. Τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι, για παράδειγμα, επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, καταπολεμά την κατάθλιψη και αποσπά την προσοχή από τον χρόνιο πόνο. Επίσης μπορεί να είναι ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης ή ακτιβισμός, καθώς και επάγγελμα και κερδοφόρα δραστηριότητα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που σε όλο τον κόσμο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, πλέκουν μετά μανίας.

«Η φράση “πιάσε το πλεκτό σου” δεν θεωρείται πλέον προσβολή, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται ένα σύνθημα επιτυχίας στη σημερινή κουλτούρα των υψηλών ταχυτήτων»

»Ολοένα και περισσότεροι άντρες και γυναίκες στρέφονται στο πλέξιμο ως μια άσκηση συγκέντρωσης, για να ανακουφιστούν από το άγχος, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και, απλά, για την απόλαυση της διαδικασίας αφού δίνει τρομερή ικανοποίηση το να φτιάχνεις τα δικά σου ρούχα. Έτσι, η φράση “πιάσε το πλεκτό σου” δεν θεωρείται πλέον προσβολή, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται ένα σύνθημα επιτυχίας στη σημερινή κουλτούρα των υψηλών ταχυτήτων».

«Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στο πλέξιμο ως μια άσκηση συγκέντρωσης, για να ανακουφιστούν από το άγχος, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και, απλά, για την απόλαυση της διαδικασίας αφού δίνει τρομερή ικανοποίηση το να φτιάχνεις τα δικά σου ρούχα». Η φωτό, από τα πλεκτά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο ΕΛΠΙΔΑ.

-Πώς μπορεί το πλέξιμο να αλλάξει τον κόσμο;

«Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Το πλέξιμο μας βοηθάει να αποκτήσουμε αισθητική αγωγή, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας και την κοινωνική αλληλεπίδρασή μας και να κάνουμε τέχνη. Σε επίπεδο ομάδας, μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης οι οποίες πραγματικά βοηθούν να αλλάξουμε τις ζωές κάποιων ανθρώπων και αλλάζοντας ζωές, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα, τις συναντήσεις και τις επόμενες δράσεις θα βρείτε στη σελίδα της στο fb

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.