ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το θέατρο και η ευεργετική του ιδιότητα: 3 μεγάλες και 15 μικρές παραγωγές στο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ

Τέχνη κόντρα στην αβεβαιότητα του καιρού.

Το θέατρο και η ευεργετική του ιδιότητα: 3 μεγάλες και 15 μικρές παραγωγές στο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ

Με 3 μεγάλες παραστάσεις και 15 μικρές παραγωγές εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μια χρονική στιγμή γεμάτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η διοίκηση του ΚΘΒΕ, η πρόεδρός του Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν στις αντίξοες αυτές συνθήκες στην υλοποίηση των παραγωγών. Αισιόδοξος, παρά τη συγκυρία και την πληρότητα του 30% που επιτάσσουν τα νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις, διαβεβαιώνοντας ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για την Covid 19.

  • «Η “Βαβυλωνία” εμπεριέχει όλη την Ελλάδα»

Το χειμερινό πρόγραμμα ξεκινάει με την πρεμιέρα στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου,με την παράσταση της “ Βαβυλωνίας” του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου.

Για το διαχρονικό έργο του Βυζαντίου, ο σκηνοθέτης τόνισε ότι «εμπεριέχει όλη την Ελλάδα, όλα τα κύρια γνωρίσματα που φέρουμε ως φυλή». Ο Τάκης Χρυσικάκος διαπιστώνει κοινά στοιχεία της “ Βαβυλωνίας” που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο το 1836 με τη σημερινή εποχή, τονίζοντας το πόσο “ αναγκαία είναι και σήμερα για την κοινωνία η αποδοχή της διαφορετικότητας”.

Η “ Βαβυλωνία” περιγράφει μια ιστορία Ελλήνων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος οι οποίοι γιορτάζουν τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827). Το έργο διαδραματίζεται σε ένα πανδοχείο στο Ναύπλιο και μεταφέρει, με κωμικό τρόπο, την ασυνεννοησία μεταξύ των χαρακτήρων η οποία δημιουργείται λόγω των τοπικών ιδιωμάτων και γλωσσών του καθενός, με τον συγγραφέα να προτείνει στο καινούργιο έθνος μετά την απελευθέρωση να ομιλεί μια διάλεκτο-γλώσσα. Ο σκηνοθέτης αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Δημήτρη Λάγιου που έγραψε τη μουσική το 1990.

Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος (Ανατολίτης), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αστυνόμος), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Λογιότατος), Κώστας Ίτσιος (Πελοποννήσιος), Ηλίας Μπερμπέρης (Χιώτης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Λοκαντιέρης), Αλέξανδρος Μούκανος (Αρβανίτης), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Κρητικός), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κύπριος), Λευτέρης Λιθαρής (Γραμματέας αστυνόμου), Θανάσης Ραφτόπουλος (Στρατιώτης)

Πρεμιέρα: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, στις 21.00. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00

Τιμές: Κανονικό Εισιτήριο (θέσεις πλατείας) 13 €

Εκπτωτικό Εισιτήριο 8 € (θέσεις Α’ εξώστη, Φοιτητικό) - Θέσεις Β’ Εξώστη 5 €

Ομαδικό Εισιτήριο 8 € (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

Το θέατρο και η ευεργετική του ιδιότητα: 3 μεγάλες και 15 μικρές παραγωγές στο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ
«Η “Βαβυλωνία” εμπεριέχει όλη την Ελλάδα»

  • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα»

Μετά από 22 χρόνια ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος από το 1994 μέχρι το 1998 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, επιστρέφει στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη με μια προσωπική του αγάπη: τον Μαριβώ. Είναι η πέμπτη φορά που ο Παπαβασιλείου ανεβάζει Μαριβώ, ενώ η παράσταση “ Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα” ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και του Θεάτρου Τέχνης. Το έργο του Πιερ Καρλέ ντε Σαμπλαίν ντε Μαριβώ (1688-1763), του μεγάλου “ ζωγράφου του έρωτα” όπως αποκαλείται από μελετητές, έρχεται “ σε μια στιγμή που το θέατρό μας χρειάζεται αναγκαίως επανεκκίνηση”, τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου, σημειώνοντας ότι “ είναι μια στιγμή που η αίσθηση αποσταθεροποίησης και συνακόλουθης παράλυσης η οποία πλήττει κατεξοχήν τους χώρους των παραστασιακών τεχνών, των τεχνών που απαιτούν φυσική παρουσία των συντελεστών, είναι μια στιγμή εν δυνάμει αναβάπτισης στις πηγές”. Χαρακτήρισε “ προϋπόθεση” του θεάτρου τη φυσική συνύπαρξη των ανθρώπων, χαρακτηρίζοντάς το μία από τις σκηνές της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι “ η δημοκρατία στηρίζεται στην πολλαπλότητα των σκηνών, τη θεατρική, την πολιτική, την δικαστική, τη θρησκευτική”. Οι θεατές στη «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «χρωστάμε την καρδιά μας σε όσους μας προσφέρουν τη δική τους ή μονάχα σ’ αυτούς που την κατακτούν;» και ο σκηνοθέτης εξέφρασε την ελπίδα να δικαιώσει το κοινό την αγάπη του για τον Μαριβώ “ εις πείσμα του κορονοϊού”.

Έναρξη: Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Βασιλικό Θέατρο

Παίζουν: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Μαρκησία), Γιώργος Καύκας (Ιππότης), Θέμης Πάνου (Ορτένσιος), Ταξιάρχης Χάνος (Κόμης), Zωή Μυλωνά (Λιζέτ), Γιώργος Κολοβός (Λουμπέν) Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00 Τιμές: Κανονικό Εισιτήριο (θέσεις πλατείας) 13 € Εκπτωτικό Εισιτήριο 8 € (θέσεις Α’ εξώστη, Φοιτητικό) - Θέσεις Β’ Εξώστη 5 € Ομαδικό Εισιτήριο 8 € (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

  • «Η Δολοφονία του Μαρά»

Η τρίτη μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ στο χειμερινό του πρόγραμμα είναι η «Η Δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις, η οποία θα ανέβει στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, ο οποίος λόγω ασθένειας απουσίαζε από τη συνέντευξη τύπου. Στο έργο, τα τρία πρόσωπα, ο Σαντ, ο Μαρά και η Κορντέ, μάχονται για την ελευθερία -μια έννοια που για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία. Στο σημείωμά του για την παράσταση ο Δαμάτης επισημαίνει ότι πολλές φορές ακούει και χρησιμοποιεί ο ίδιος την έκφραση “ σύγχρονο έργο, επίκαιρο, είναι σαν να μιλάει για το σήμερα ενώ έχει γραφτεί...”, για να προσθέσει ότι τα τελευταία χρόνια “ συμπέρανα πως αυτό το σύγχρονο και επίκαιρο δεν οφείλεται σε κάποιο χάρισμα του καλού συγγραφέα να προβλέπει το μέλλον, όσο στην εξαιρετική αντίληψή του να παρατηρεί ανθρώπους και γεγονότα της εποχής του”.

Παίζουν: Κώστας Σαντάς (Μαρκήσιος Ντε Σαντ), Δημήτρης Σιακάρας (Ζαν Πωλ Μαρά), Άννη Τσολακίδου (Σιμόνη Εβράρ), Μαριάννα Πουρέγκα (Σαρλόττα Κορνταί), Ορέστης Παλιαδέλης (Ντυπερρέ), Δημήτρης Μορφακίδης (Ζακ Ρου), Θάνος Φερετζέλης (Τελάλης), Δημήτρης Τσιλινίκος (Κουλμιέ), Γιολάντα Μπαλαούρα (Κυρία Κουλμιέ), Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Νίκος Κουσούλης (4 Τραγουδιστές).

+«Δώρο» 15 μικρές παραγωγές

Η διοίκηση του ΚΘΒΕ αποφάσισε “ να οργιάσει”, όπως είπε ο κ. Κολοβός, στις μικρές σκηνές, με 15 δικές του παραστάσεις που θα ακολουθούν τη μέθοδο του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, με δύο πρεμιέρες κάθε μήνα στο υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ χαρακτήρισε αυτές τις παραστάσεις “ δώρο σε όσους αποφασίσουν να μας τιμήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, στις μικρές σκηνές”.

Υπό έγκριση η επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ

Τα έσοδα του ΚΘΒΕ το πρώτο εννιάμηνο του 2020 από πωλήσεις εισιτηρίων προσδιορίζονται στις 500 χιλιάδες ευρώ, τα οποία, δεδομένης της συγκυρίας και της ματαίωσης των παραστάσεων από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο η διοικητική οικονομική διευθύντρια Κωνσταντία Παπαποστόλου, χαρακτήρισε “ σημαντικά”.

Η επαναλειτουργία του θεάτρου από την 1η Ιουλίου «όχι μόνο έδωσε καλλιτεχνική ορμή με την επιτυχία που είχαν οι παραστάσεις, αλλά επέφερε και ένα σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα», ανέφερε η κ. Παπαποστόλου.

Παρ’ όλα αυτά το ΚΘΒΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ελλειμματικού προϋπολογισμού, που εντείνεται από την πανδημία και για αυτό τον λόγο καταφεύγει σε έκτακτη κρατική επιχορήγηση, με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι υπό έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμητρα Κεχαγιά

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Οκτ 2022

Πεντάχρονος πιτσιρικάς ψηλαφίζει την στολή πυροσβέστη για να την "δει" με τον δικό του τρόπο

Το πρόβλημα όρασης του μικρού παιδιού δεν στάθηκε εμπόδιο για να εμβαθύνει περισσότερο της γνώσεις του, ανακαλύπτοντας τον κόσμο μέσα από τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

05 Οκτ 2022

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ: Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισης του

Η παράξενη εξαφάνιση του "πατέρα" του "Μικρού Πρίγκηπα".

Περισσότερα από

Stories

04 Οκτ 2022

Σούζαν Σαράντον για Ντέιβιντ Μπάουι: "Είναι ένας άντρας που αξίζει την λατρεία"

H αειθαλής θηλυκότητα μιας σταρ που λατρεύτηκε από τους άντρες και σήμερα κλείνει τα 77.

03 Οκτ 2022

Κώστας Χατζηχρήστος: Όταν η νιόπαντρη και ερωτευμένη Ντιριντάουα τον ξύριζε

Ο θρυλικός κωμικός που έφυγε σαν σήμερα πριν 21 χρόνια είχε μια θυελλώδη ερωτική ζωή.

02 Οκτ 2022

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Η 35χρονη τρανς γυναίκα Ινδικής καταγωγής με τρία μεταπτυχιακά δεν μπορούσε να βρει δουλειά λόγω του φύλου της.

02 Οκτ 2022

Λίνα Μεδίνα: Η νεότερη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής ήταν μόλις 5 ετών

Η Λίνα Μεδίνα είναι η νεαρότερη μητέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, καθώς σε ηλικία μόλις 5 χρονών γέννησε ένα υγιέστατο μωρό.

02 Οκτ 2022

The Red Dress: Το φόρεμα που εξερευνά πολιτισμούς και παραδόσεις μέσω των κεντημάτων του

Το project Βρετανίδας καλλιτέχνιδας που έδωσε φωνή σε 343 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο με σκοπό να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία.

01 Οκτ 2022

Ιμάν: Το κορίτσι "φαινόμενο" από την Σομαλία που κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στα catwalks

"Πριν ταξιδέψω στην Αμερική δεν είχε ακούσει ποτέ για το modeling, ούτε ήξερα τι είναι τα περιοδικά μόδας" εξομολογείται χαρακτηριστικά το iconic supermodel, περιγράφοντας την άδοξη αρχή μιας μεγαλειώδους πορείας.

30 Σεπ 2022

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2022

Katie Couric: Διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και το αποκάλυψε με μια τρομακτική διαπίστωση

Η γνωστή δημοσιογράφος προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το πως έμαθα τα νέα για την υγεία της.