
Το θάρρος της γνώμης είναι μια χώρα δίπλα στην αλήθεια, γιατί ενώ όλοι ισχυριζόμαστε ότι αναζητούμε τη δεύτερη, την πρώτη την καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικά στους καιρούς των σόσιαλ μίντια, που το μίσος και ο προσβλητικός λόγος είναι η μόνιμη επωδός στον οποιοδήποτε λόγο, που το θετικό πρόσημο μοιάζει ανάλαφρο, ρηχό και παιδικό, ενώ όλα τα μέτωπα έχουν δυο κεφάλια, όλες οι παρατάξεις χωρίζονται στα δυο -ενίοτε και οι ίδιοι οι άνθρωποι χωρίζονται στα δυο.
Μέσα σε αυτό το δίπολο και πέρα από τις φονταμένταλ διαφορές υπάρχουν και οι «ναι μεν αλλά», η ουρά της πολιτικής ορθότητας, η οποία όμως μοιάζει τόσο δηλητηριώδης και αυτοκαταστροφική όσο η ουρά του σκορπιού. Ό,τι προηγείται ή ό,τι έπεται του «αλλά» πάρ’ το και πέτα το, έχει την τάση της αυτοακύρωσης, έτσι κι αλλιώς.
Στην περίπτωση της 16χρονης Σουηδέζας, ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ, που κέρδισε το Εναλλακτικό Νόμπελ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, το μοντέλο της πεζής κόντρας επαναλαμβάνεται, χωρίς καμία έκπληξη, παρά το γεγονός της αντισυμβατικότητας της προσωπικότητάς της, που σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά και όχι αποκαρδιωτικά: teenager, με σύνδρομο Άσπεργκερ, με ευφυΐα, θάρρος και γνώσεις καλοφορμαρισμένου πολιτικού, χωρίς φυσικά τον ξύλινο λόγο και τη ρητορική διπλωματία. Χωρίς χαμόγελα συγκαταβατικής ικανοποίησης στα δύσκολα, χωρίς etiquette πειθαρχίας στο παράλογο, χωρίς αλόγιστη χρήση της αισιοδοξίας, χωρίς τρολάρισμα στις κηδείες των δύο γιγαντιαίων παγετώνων Όκγιεκουλ στην Ισλανδία και Πιζόλ στην Ελβετία.
Η Γκρέτα είναι θυμωμένη γιατί βλέπει τον κίνδυνο. Όλοι τον βλέπουμε. Όλοι τον συζητάμε. Λίγοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ενδεχόμενης καταστροφής, πέρα από το καφενιακό χιούμορ τύπου «αν δεν πνιγούμε θα καούμε» και πάει λέγοντας. «Για καταστροφολογία» την κατηγόρησε ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της μόδας LVMH, Μπερνάρ Αρνό, «Μοιάζει να είναι ένα χαρούμενο κορίτσι με ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον. Χάρηκα πολύ που την είδα» έγραψε ειρωνικά ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι Γολιάθ του πλανήτη μοιάζουν να «τσιμπάνε» με τη Δαβίδ.
Η ίδια μοιάζει να έχει περισσότερο χιούμορ από το έλλειμα για το οποίο την κατηγορούν ανεβάζοντας σαν στάτους περιγραφής του εαυτού της στα σόσιαλ ό,τι ακριβώς έγραψε ο Τραμπ: «Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι με ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον», ενώ σε πρόσφατο ποστ της τοποθετείται με ψυχραιμία απέναντι στους haters.
«Πάμε πάλι. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι haters είναι πιο ενεργοί και δραστήριοι από ποτέ, μου επιτίθενται για την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τη συμπεριφορά μου και τις διαφορές μου. Σκαρφίζονται κάθε πιθανό ψέμα και θεωρία συνωμοσίας. Φαίνεται ότι θα υπερβούν κάθε "γραμμή" για να μας αποσπάσουν την προσοχή, καθώς θέλουν απελπισμένα να μη μιλάμε για το κλίμα και την οικολογική κρίση. Το να είναι κανείς διαφορετικός δεν είναι αρρώστια και η σύγχρονη επιστήμη με τα καλύτερα διαθέσιμα μέσα δεν είναι "απόψεις" αλλά διασταυρωμένα δεδομένα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί ενήλικες επιλέγουν να σπαταλούν τον χρόνο τους κοροϊδεύοντας και απειλώντας εφήβους και παιδιά επειδή αυτά προωθούν την επιστήμη, όταν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό αντ' αυτού. Υποθέτω ότι θα πρέπει, απλά, να νιώθουν ότι απειλούνται από εμάς. Όμως ο κόσμος ξυπνά. Τα λέμε στους δρόμους την Παρασκευή!», γράφει η 16χρονη καλώντας τους ανήλικκους μαθητές ανά την υφήλιο, στο μεγάλο, παγκόσμιο ραντεβού των «Παρασκευών για το Μέλλον» («Fridays For the Future»).
Από τη μία οι κινητοποιήσεις των μαθητών από την άλλη η καχυποψία των μεσηλίκων. Μόνο που η αλήθεια αυτή τη φορά δεν είναι κάπου στη μέση. Σιγά μην καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο, λένε οι απέναντι. Κι αν καταφέρει να τον αλλάξει; Τι στοίχημα χάνουν;
Επιμύθιο: Η Πάτι Σμιθ, η 72χρονη ποιήτρια της ροκ έγραψε στο ίνσταγκράμ της, «Τα παιδιά μας είναι θυμωμένα», κάτω από τη φωτό της Γκρέτα, την επομένη του οργισμένου λόγου της στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ και κατόπιν έπλεξε τα μαλλιά της σε δύο αντικριστές κοτσίδες για να υπογράψει 400 αυτόγραφα πάνω στο νέο της βιβλίο, Year of the Monkey -μια ευθεία, τιμητική συσχέτιση με την κουπ της 16χρονης ακτιβίστριας.
*Το βιβλίο της Γκρέτα Τούνμπεργκ, «Η ζωή μας είναι στα χέρια σας, Οι ομιλίες που συγκλόνισαν τον κόσμο», κυκλοφορεί στα ελληνικά την 1η Οκτωβρίου στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Φωτό: REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo
Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram