ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το μουστάκι της Νωαίνα(ς) & η παγίδα των κριτών μέσα στην οποία έπεσε

Ο κριτής, ένας –υποτίθεται- καταξιωμένος μουσικός, κρίνει όχι το αν κάποιος παίκτης τραγούδησε καλά αλλά αν ήταν παιχνιδιάρης ή σέξι στην ερμηνεία του.

Το μουστάκι της Νωαίνα(ς) & η παγίδα των κριτών μέσα στην οποία έπεσε

Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μπαίνω παραπροχθές στο σπίτι με ένα κεφάλι λίγο πουρέ από τη δουλειά. Ήταν νομίζω περασμένες δέκα. Βάζω κάτι να φάω και ανοίγω τον υπολογιστή για την ώρα του παιδιού στα social media.

Και συναντώ μπροστά μου τους εξής τίτλους σε μαζική κυκλοφορία: «Η Νωαίνα τα έδειξε όλα στο X-Factor», «Ξέφυγαν στο X-Factor, η Νωαίνα κατέβασε το παντελόνι της on air», «H Nωαίνα από το X-Factor έδειξε τον πισινό της on air» και άλλα συναφή.

«Ποια στο καλό είναι η Νωαίνα; Και τι σόι όνομα είναι αυτό;» λέω από μέσα μου. Για όσους δεν με ξέρουν, μιας και τώρα γνωριζόμαστε, δεν είμαι φαν των reality, δεν ξέρω ούτε τα βασικά από την τηλεόραση, δεν αγαπώ τη showbiz και δε με συγκινεί καθόλου το mainstream.

Έχω όμως περιέργεια και μάλιστα πολύ.

Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση και ιδού τα συμπεράσματα που έβγαλα για το επίμαχο περιστατικό (Όσοι παρακολουθείτε τη συγκεκριμένη εκπομπή μπορείτε να παρακάμψετε την επόμενη παράγραφο και να πάτε κατευθείαν στην μεθεπόμενη).

«Το θέαμα» έλεγε κάποτε ο Γκι Ντεμπόρ, «δεν είναι σύνολο εικόνων, αλλά κοινωνική σχέση ανάμεσα σε πρόσωπα, διαμεσολαβούμενη από τις εικόνες».

Πρώτον, η Νωαίνα είναι παίκτρια του reality X-Factor που παρουσιάζει ο Σάκης Ρουβάς και στο οποίο οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται στο τραγούδι. Δεύτερον, το «Νωαίνα» είναι αναγραμματισμός του «Ιωάννα» τον οποίο επινόησε και η υιοθέτησε η ίδια η παίκτρια. Το αν το έκανε για τις ανάγκες του παιχνιδιού ή όχι δεν κατάφερα να το διευκρινίσω. Τρίτον, η συγκεκριμένη παίκτρια εμφανίζεται στο τηλεπαιχνίδι με ένα ζωγραφιστό μουστάκι το οποίο βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του σώματός της σε κάθε live. Τέταρτον, στο περί ου ο λόγος live το μουστάκι δεν ήταν σε εμφανές σημείο με αποτέλεσμα ο παρουσιαστής της εκπομπής να διερωτηθεί «Που είναι το μουστάκι;» (οεο), για να λάβει την απάντηση από την παίκτρια ότι εάν το κοινό αποφασίσει να τη διώξει από το παιχνίδι τότε θα το δείξει, υπονοώντας ότι είναι ζωγραφισμένο σε κάποιο απόκρυφο σημείο. Πέμπτον, μόλις η παίκτρια συνειδητοποίησε ότι ουσιαστικά καλούσε έτσι το κοινό να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της έσπευσε να δείξει τον πισινό της, ώστε να μην υπάρχει πλέον οποιοδήποτε δέλεαρ.

Το μουστάκι της Νωαίνα(ς) & η παγίδα των κριτών μέσα στην οποία έπεσε
Η στιγμή που η Νωαίνα κατεβάζει αψυχολόγητα το παντελόνι της.

Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά αν κρίνω από τις χιλιάδες αναρτήσεις που βρήκα μετά από μία απλή αναζήτηση στο ψαχτήρι του Google. Εκείνο που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό και δεν έχει συζητηθεί πολύ είναι το πώς ξεκίνησαν όλα. Είχε προηγηθεί μια εμφάνιση της Νωαίνα(ς) –δεν ξέρω το παίρνει το σίγμα ή όχι, πρέπει μάλλον να τη ρωτήσουμε- με κάποιον κριτή να σχολιάζει ότι η ερμηνεία της σε ένα τραγούδι δεν ήταν τόσο «παιχνιδιάρικη» και «σέξι». «Ερμηνευτικά δεν την βρήκα παιχνιδιάρα και θεωρώ ότι το έχει για αυτό και το κρίνω. Ούτε λίγο σέξι ήταν, ούτε λίγο πονηρό», είπε χαρακτηριστικά ο κριτής.

Δεν γνωρίζω εάν η κίνηση της παίκτριας να κατεβάσει το παντελόνι της αποτέλεσε μια απάντηση στην απαίτηση του κριτή για μια πιο «παιχνιδιάρικη» ή «σέξι» ερμηνεία. Υποθέτω όμως ότι στα μάτια των διαγωνιζομένων τα λόγια των κριτών αντιπροσωπεύουν τα λόγια εκείνου που γνωρίζει τα μυστικά της επιτυχίας και άρα σίγουρα θα έχουν μια κάποια επίδραση πάνω τους. Δεν μπορώ όμως να πω με σιγουριά.

Εκείνο πάντως που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν ούτε η ανεκδιήγητη απαίτηση του κριτή, ούτε η αψυχολόγητη αποκάλυψη της παίκτριας. Αλλά η αλληλεπίδρασή τους προς υπηρέτηση αυτού που αποκαλούμε «θέαμα». Μιας μαύρης τρύπας που «ρουφάει» τόσο το έναν όσο και τον άλλο και τους κάνει να κάνουν πράγματα που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκαναν και να λένε πράγματα που υπό άλλες περιστάσεις δεν θα έλεγαν.

Ο κριτής, ένας –υποτίθεται- καταξιωμένος μουσικός, κρίνει όχι το αν κάποιος παίκτης τραγούδησε καλά αλλά αν ήταν παιχνιδιάρης ή σέξι στην ερμηνεία του. Και ο παίκτης πέφτει στην παγίδα και αρχίζει να «παιχνιδίζει» για να κερδίσει την εύνοια του κριτή, που όπως είπαμε και παραπάνω, αντιπροσωπεύει αυτόν που ξέρει τι θέλει να βλέπει το κοινό.

«Το θέαμα» έλεγε κάποτε ο Γκι Ντεμπόρ, «δεν είναι σύνολο εικόνων, αλλά κοινωνική σχέση ανάμεσα σε πρόσωπα, διαμεσολαβούμενη από τις εικόνες».

Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να διαρρήξουμε την εντυπωσιακή κρούστα των εικόνων και να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά για τις κοινωνικές σχέσεις, τα στερεότυπα και τους αυτοματισμούς που κρύβονται πίσω από αυτό που αθώα και τελείως απενοχοποιημένα αποκαλούμε θέαμα.

Μέχρι τότε υπομονή αγαπητές και αγαπητοί.

Photography & concept: Nakis Antoniou
Styling: Ioanna Theodorou

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.