ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Το κρυμμένο Ολοκαύτωμα»: Όταν ο βασιλιάς του Βελγίου ακρωτηρίασε και σφάγιασε 10 εκ. ανθρώπους

Υπό την εξουσία του, οι σκλάβοι του Κονγκό περισυνέλλεγαν καουτσούκ με την απειλή του μαστιγίου, του ακρωτηριασμού και της θανάτωσης.

«Το κρυμμένο Ολοκαύτωμα»: Όταν ο βασιλιάς του Βελγίου ακρωτηρίασε και σφάγιασε 10 εκ. ανθρώπους

Ένας Αφρικανός έχει καρφώσει το βλέμμα του στο ακρωτηριασμένο χέρι και πόδι της 5χρονης κόρης του. Ήταν η τιμωρία του, που δεν περισυνέλλεξε αρκετό καουτσούκ. Αυτή η αποτρόπαια εικόνα (1904), που τα τελευταία χρόνια κάνει τον γύρο του διαδικτύου, είναι ένα από τα λίγα ντοκουμέντα της φρίκης του Κονγκό των αρχών του 20ου αιώνα, της περιόδου δηλαδή της αποικιοκρατίας όταν η αφρικανική χώρα βρισκόταν υπό την απόλυτη εξουσία του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου (1885-1908).

Ο Βέλγος μονάρχης από τη στιγμή που ανήλθε στο θρόνο επικεντρώθηκε στην ακραία εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Κονγκό, μιας έκτασης 60 φορές μεγαλύτερης της πατρίδας του, και ιδιαίτερα του καουτσούκ, της πρώτης ύλης που ανταποκρινόταν τότε στην ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση ελαστικών για ποδήλατα αλλά και για τα πρώτα αυτοκίνητα. Οι Κονγκολέζοι που εργάστηκαν στην περισυλλογή καουτσούκ, αν δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ποσότητες, αντιμετώπιζαν φοβερές τιμωρίες όπως μαστίγωμα, ακρωτηριασμό των χεριών τους, ακόμα και θάνατο. Με τη ζωή τους το πλήρωναν και όσοι αρνούντο να υποδουλωθούν. Ο προσωπικός στρατός του Λεοπόλδου διασφάλιζε ότι οι απειλές γίνονταν πραγματικότητα.

Ο Λεοπόλδος δεν επισκέφτηκε ποτέ την αχανή αποικία του, ωστόσο είχε τοποθετήσει έμπιστους και ανελέητους ανθρώπους σε καίριες θέσεις, όπως ο Léon Rom, ένας τοπικός αρχηγός που λέγεται ότι στόλιζε το σπίτι του με ανθρώπινα μέλη και στον οποίο θεωρείται ότι βασίστηκε ο «Κουρτς», ο χαρακτήρας της «Καρδιάς του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ. Ο τελευταίος είχε εμπνευστεί το εμβληματικό μυθιστόρημά του από μια επίσκεψη στο Κονγκό του Λεοπόλδου.

Το 1890 ένας Αφροαμερικανός πολιτικός και στρατιωτικός, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον Ουίλιαμς, επισκέφτηκε το Κονγκό και σοκαρισμένος από τις βιαιότητες, έστειλε στον βασιλιά μια ανοιχτή επιστολή, καταδικάζοντας την απάνθρωπη αντιμετώπιση των ντόπιων. Ακολούθησαν και άλλες αναφορές, που οδήγησαν στη δημιουργία ενός διεθνούς κινήματος διαμαρτυρίας, στο οποίο εντάχθηκαν προσωπικότητες όπως οι συγγραφείς Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Μαρκ Τουέιν. Η κυριαρχία του Λεοπόλδου έληξε το 1908 αν και, ειρωνικά, μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα ακολουθούσαν ηγέτες του Κονγκό που θα κατάφερναν να επισκιάσουν τουλάχιστον το διεφθαρμένο πνεύμα του, όπως ο δικτάτορας Mobutu Sese Seko, που κάποιοι θεωρούν ότι καθιέρωσε το καθεστώς της «κλεπτοκρατίας».

Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλίο «King Leopold’s Ghost», του Αμερικανού Adam Hochschild, για το οποίο η Guardian έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Το κρυμμένο Ολοκαύτωμα», καθώς ο συγγραφέας του, ιστορικός και δημοσιογράφος, υποστήριζε ότι την περίοδο που ο Λεοπόλδος ήταν στην εξουσία, σφαγιάστηκαν 10 εκατομμύρια Κονγκολέζοι ή ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ο ίδιος ο Λεοπόλδος πάντως, καλούμενος να σχολιάσει τις κατηγορίες που δεχόταν, λέγεται πως είπε κάποτε: «Να κόβω χέρια; Αυτό είναι ανόητο. Μπορεί να έκοβα όλο το υπόλοιπο σώμα, αλλά όχι χέρια. Αυτά είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζομαι στο Κονγκό».

Info

Αυτή την περίοδο ο Μπεν Άφλεκ ετοιμάζεται να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο «King Leopold’s Ghost» με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην παραγωγή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.