
Στην γνωστή πρωινή εκπομπή του ABC «Good Morning America» εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός καθηγητής Άντονι Φαούτσι, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ στις λοιμώξεις και στις μολυσματικές ασθένειες.
Διαλύοντας, δυστυχώς, έναν μύθο που θα θέλαμε πολύ να είναι αληθινός ο Φαούτσι δήλωσε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο κορονοϊός πρόκειται να εξασθενίσει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, εξηγώντας πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο συγκεκριμένος ιός θα λειτουργήσει όπως η γρίπη, η οποία εξασθενεί όταν θερμαίνεται με αποτέλεσμα να μην αναδιπλασιάζεται και να μην εξαπλώνεται. Και συμπλήρωσε ότι «Αν τελικά ο καιρός βοηθήσει, τότε αυτό θα είναι καλό, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτό», τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό, καθώς δεν είναι εφικτό να τεθεί ο κορονοϊός υπό έλεγχο σε όλο τον πλανήτη, να έχουμε αναζωπύρωση μετά από μερικούς μήνες.
Σε ρεπορτάζ των New York Time o Φαούτσι ρωτήθηκε και σχετικά με την πηγή της έξαρσης στη Νέα Υόρκη, σχολιάζοντας ότι μάλλον ο ιός έφτασε στην αμερικανική μεγαλούπολή μέσω Ευρώπης και όχι μέσω Ασίας.
Αυτό που προκαλεί πάντως την μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με το επόμενο διάστημα είναι το γεγονός ότι όλες οι εκθέσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας σχετικά με το πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο κορονοϊός απέναντι στις πολύ ζεστές θερμοκρασίες αποτελούνται από ελλειπή στοιχεία και είναι επισφαλείς.
Μια από τις πρώτες έρευνες που έγινε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας υποδεικνύει ότι για κάθε αύξηση 1 βαθμού Κελσίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι καθημερινές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων μειώθηκαν κατά 36-57%, αλλά τα αποτελέσματα δεν δίνουν την εικόνα από ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα. Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% της παγκόσμιας μετάδοσης έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου όταν οι θερμοκρασίες ήταν 3-17 βαθμοί Κελσίου. Η μελέτη αυτή, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικές μεταβλητές όπως τα μέτρα της κάθε χώρας και τα τεστ.
Από την άλλη, «Δεδομένου ότι χώρες που σήμερα έχουν καλοκαιρινό κλίμα, όπως η Αυστραλία και το Ιράν, αντιμετωπίζουν ταχεία εξάπλωση του ιού, κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».
Kεντρική φωτογραφία: Reuters