ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μαύρη Ντάλια»: Το αποτρόπαιο έγκλημα που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο

Ο δολοφόνος δε βρέθηκε ποτέ και η υπόθεση παραμένει ακόμα ανοιχτή, παρά τα τόσα πολλά χρόνια που έχουν περάσει.

 «Μαύρη Ντάλια»: Το αποτρόπαιο έγκλημα που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο

Το τραγικό θύμα της στυγερής δολοφονίας, που πήρε το παρατσούκλι «Μαύρη Ντάλια» ήταν η 22χρονη Αμερικανίδα Elizabeth Short. Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε κομμένη στα δύο, ακρωτηριασμένη σε ακραίο βαθμό και πεταμένη σε μία αλάνα του Λος Άντζελες στις 15 Ιανουαρίου 1947, από μία γυναίκα που έκανε βόλτα μαζί με το παιδί της. Η είδηση της βάρβαρης ανθρωποκτονίας έλαβε τεράστιες διαστάσεις από όλα τα Μ.Μ.Ε. εκείνης της εποχής.

Η ανεξιχνίαστη αυτή υπόθεση ενέπνευσε πλήθος λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων, με τη φρικαλεότητα της δολοφονίας να τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού σαν μαγνήτης. Είναι αξιοπερίεργο ότι πάνω από 50 άντρες ισχυρίστηκαν ότι ήταν ο δολοφόνος, χωρίς ωστόσο κανένας από αυτούς να ταυτοποιηθεί ως ο πραγματικός δράστης.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή μέχρι και σήμερα, καθώς δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος της ελκυστικής κοπέλας και οι έρευνες συνεχίζονται σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των εγκληματολογικών χρονικών, παρά τα τόσα πολλά χρόνια που έχουν περάσει.

 «Μαύρη Ντάλια»: Το αποτρόπαιο έγκλημα που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο
Το άψυχο σώμα της σταρλετίτσας είχε τεμαχιστεί στα δυο και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά μετά τον θάνατό της. Το θέαμα του προσώπου της αποκρουστικό.

Το χρονικό της δολοφονίας

Με φωτεινά γαλάζια μάτια, αλαβάστρινη επιδερμίδα, καλλίγραμμο σώμα, η γλυκομίλητη και θελκτική Elizabeth Short εργαζόταν ως μοντέλο και επιθυμούσε διακαώς να κάνει καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Ήταν βέβαια αρκετά φιλόδοξη και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να μπει στο λαμπερό αλλά και σκοτεινό συνάμα χώρο της showbiz.

Της άρεσε να ξενυχτά τα βράδια και δεν δυσκολευόταν να κάνει δημόσιες σχέσεις. Όλοι την συμπαθούσαν αλλά κανείς δεν την ήξερε ουσιαστικά. Οι πιο κοντινοί της άνθρωποι ισχυρίζονταν ότι ποτέ δε μιλούσε για την προσωπική της ζωή.

Στις 15 Ιανουαρίου 1947 λοιπόν η τρομακτικά κακοποιημένη σορός της Elizabeth Short θα πάγωνε όλη την Αμερική εξαιτίας της στυγερότητας του εγκλήματος. Το πτώμα της βρέθηκε σε αλάνα της Πόλης των Αγγέλων γύρω στις 10:00 το πρωί, όταν η Betty Bersinger παρέα με την μικρή της κόρης εντόπισε την άτυχη κοπέλα, την οποία αρχικά πέρασε για κούκλα, σαν αυτές που έχουν οι μοδίστρες. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για κούκλα, αλλά για μια κατακρεουργημένη σορό.

Το άψυχο σώμα της σταρλετίτσας είχε τεμαχιστεί στα δυο και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά μετά τον θάνατό της, με τον ακρωτηριασμένο κορμό της να έχει στραγγιστεί. Το θέαμα του προσώπου της αποκρουστικό. Μία μεγάλη τομή από την άκρη του στόματος ως το αυτί έδινε στην τραγική κοπέλα ένα φρικιαστικό χαμόγελο, ένα μακάβριο χαμόγελο που θύμιζε κλόουν. Επιπλέον παρατηρήθηκαν πολλές βαθιές χαρακιές στο σώμα της, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί κομμάτια σάρκας.

Με φωτεινά γαλάζια μάτια, αλαβάστρινη επιδερμίδα, καλλίγραμμο σώμα, η γλυκομίλητη και θελκτική Elizabeth Short εργαζόταν ως μοντέλο και επιθυμούσε διακαώς να κάνει καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Ήταν βέβαια αρκετά φιλόδοξη και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να μπει στο λαμπερό αλλά και σκοτεινό συνάμα χώρο της showbiz.

Το πρώμα είχε πλυθεί και καθαριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη βρεθεί κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Μάλιστα είχε τοποθετηθεί στον τόπο του εγκλήματος σε στάση πόζας. Σημάδια από δέσιμο εντοπίστηκαν στους αστραγάλους, τους καρπούς και το λαιμό, έργο που παρέπεμπε σε κάποιον ψυχικά διαταραγμένο άνθρωπο.


Ο Τύπος και η περιπετειώδης ζωή της Elizabeth Short

Η υπόθεση της Elizabeth Short δεν άργησε να προκαλέσει διάφορες εικασίες, με τον Τύπο να κάνει φυσικά ό,τι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει το τραγικό συμβάν στην επικαιρότητα. Το μαύρο ταγέρ με το οποίο εθεάθη για τελευταία φορά η ηθοποιός μετατράπηκε σε «στενή φούστα και διαφανής μπλούζα», ενώ η ίδια θα γινόταν πλέον γνωστή ως «Μαύρη Ντάλια», τόσο εξαιτίας των μαύρων ρούχων που επέλεγε να φορά, όσο βέβαια και του «περιπετειώδους χαρακτήρα» της, ως femme fatale, καθώς συνήθιζε να αλλάζει εύκολα συντρόφους.

Όσο περνούσε ο καιρός, η αποκάλυψη «ζουμερών» πληροφοριών για τη ζωή της συνέχιζε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, με τις τοπικές εφημερίδες να αναρωτιούνται εάν έφταιγε τελικά ο ξέφρενος τρόπος ζωής της, που την είχε μετατρέψει σε εύκολο στόχο.

Κατά διαστήματα, τηλεφωνούσαν διάφοροι που έδιναν πληροφορίες και ισχυρίζονταν ότι είναι ο δολοφόνος του μυστηριώδους αυτού κοριτσιού. Παρά την τεράστια αστυνομική έρευνα που έγινε σε διάφορα πρόσωπα, δεν απέδωσε καρπούς, καθώς η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει τον πραγματικό δράστη του στυγερού φονικού.


Ποια ήταν όμως η Μαύρη Ντάλια;

Η Elizabeth Short γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1924 στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας της εγκαταλείπει την οικογένειά του, όταν η Elizabeth ήταν 5 ετών. Στα 16 της η έφηβη Elizabeth αποφασίζει να αφήσει το πατρικό της και μετακομίζει στην Καλιφόρνια για να ζήσει με τον πατέρα της και να κυνηγήσει φυσικά το όνειρό της, που δεν ήταν άλλο από μία λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο.

Όταν η ίδια συνελήφθη, ούσα ακόμα ανήλικη, για κατανάλωση αλκοόλ.

Ο πατέρας ωστόσο σύντομα την διώχνει από το σπίτι, καθώς δε μπορούσε να ανεχθεί τον έξαλλο τρόπο ζωής της κόρης του. Μάλιστα η ίδια συνελήφθη, ούσα ακόμα ανήλικη, για κατανάλωση αλκοόλ και γύρισε πίσω στη μητέρα της στη Βοστόνη.

Το 1944, ήταν η περίοδος που η Elizabeth πήγε στο Μαϊάμι, όπου και γνώρισε τον «Ιπτάμενο Τίγρη» Major Matt Gordon. Τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Ο ίδιος όμως έχασε τη ζωή του.

Τον Ιούλιο του 1946, η Elizabeth μετακομίζει εκ νέου στην Καλιφόρνια και διαμένει στο σπίτι κάποιου συντρόφου της. Η σχέση τους διαλύεται και η κοπέλα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο. Τελευταίος σταθμός είναι ένα διαμέρισμα στο Χόλιγουντ, το οποίο μοιράζεται με άλλες τέσσερις κοπέλες, στην προσπάθεια της να αποκτήσει φήμη και δόξα.

Αυτό που δε μπορούσε να προβλέψει δυστυχώς η καλλονή στάρλετ, είναι το περίεργο παιχνίδι που της επιφύλασσε η μοίρα. Αντί να γίνει διάσημη στο κινηματογραφικό στερέωμα, έγινε παγκοσμίως γνωστή με το αποτρόπαιο χρονικό του θανάτου της και τα Μ.Μ.Ε. εκείνης της εποχής να κάνουν λόγο για το σαρδόνιο χαμόγελο, που της χάραξε ο διεστραμμένος δολοφόνος της.

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.