ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι αλλάζει στην πλατεία Βάθης: Μετατρέπεται σε κοινωνική κατοικία μπλοκ 3 επταόροφων πολυκατοικιών

Το μπλοκ των πολυκατοικιών διαθέτει συνολικά 55 διαμερίσματα και ανήκει στο πρώην ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο)

Τι αλλάζει στην πλατεία Βάθης: Μετατρέπεται σε κοινωνική κατοικία μπλοκ 3 επταόροφων πολυκατοικιών

Η Πλατεία Βάθης (επίσημο όνομα Πλατεία Ανεξαρτησίας) είναι πλατεία στο κέντρο της Αθήνας η οποία βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Στην πλατεία αυτή συγκλίνουν οι οδοί Αριστοτέλους, Χαλκοκονδύλη, Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Μενάνδρου, Καματερού και Καρόλου Ι΄. Πήρε το όνομα Πλατεία Βάθης από τα άλλοτε λιμνάζοντα νερά του χείμαρρου Κυκλοβόρου, στο ύψος της σημερινής οδού Μάρνη, επειδή στο σημείο εκείνο το έδαφος κάπως βάθαινε.

Βουτιά για δεύτερη φορά στην υποβαθμισμένη Πλατεία Βάθης επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνοντας να μετατρέψει σε «Κοινωνική Κατοικία» ένα μπλοκ τριών επταόροφων πολυκατοικιών που ρημάζουν εδώ και χρόνια χωρίς ενοίκους.

Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα κτίριο με τρεις εισόδους ακριβώς εκεί που συναντιούνται και ξεκινούν δύο βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, η Αχαρνών και η Λιοσίων. Διαθέτει συνολικά 55 διαμερίσματα και ανήκει στο πρώην ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) και νυν ΕΦΚΑ που προσπαθεί εδώ και μια 10ετία να το ξαναφέρει στη ζωή, χωρίς επιτυχία. Στα ατελέσφορα εγχειρήματα συμμετείχαν ξεκινώντας μετά το 2011 ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Εργασίας, το πρώην Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον νυν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αραγε, αυτό που δεν κατάφερε η Πολιτεία στα χρόνια που δέσποζε η οικονομική κρίση και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, θα το καταφέρει τώρα μέσα στην πανδημία του κορονοϊού;

Οι τελευταίες κινήσεις, πάντως, έγιναν αποφασιστικά μέσα σε μια εβδομάδα. Στις 20 Μαρτίου 2020, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έστειλε επιστολή στον ΕΦΚΑ, το ίδιο έπραξε στις 23/3 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εισηγήθηκαν θετικά στις 24 του μηνός και την Παρασκευή 26, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έλαβαν τις τελικές αποφάσεις, βάσει των οποίων:

Το κτιριακό συγκρότημα και για την ακρίβεια, όλη η ανωδομή και τρία από τα ισόγεια καταστήματα, παραχωρείται προσωρινά άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο Αθηναίων έως τέλος Ιουνίου 2020 με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης «με σκοπό τη συμβολή στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19».

Παράλληλα αναφέρεται ότι «η παραχώρηση χρήσης δύναται με νεότερη απόφαση να επεκταθεί άλλως να μισθωθεί μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου».

Το κτιριακό συγκρότημα στη συμβολή Αχαρνών και Λιοσίων κατασκευάστηκε από το ΝΑΤ την δεκαετία του '50 σε μια εποχή που η Πλατεία Βάθης (Βάθη, σύμφωνα με άλλη εκδοχή) ήταν κόμβος οικιστικής επέκτασης για την Αθήνα. Σχεδιάστηκε από τον Ανδρόνικο Λαζαρίμο, γιό του αρχιτέκτονα που σχεδίασε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο δομημένος χώρος συνολικής έκτασης σχεδόν 4.000 τ.μ. πάνω σε οικόπεδο 730 τ.μ. λειτούργησε επί δεκαετίες ακολουθώντας την παρακμή του κέντρου της πόλης.

*Με πληροφορίες από το ethnos.gr

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.