ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Sofar Sounds Athens: Τα μυστικά κονσέρτα στα Αθηναϊκά σαλόνια

Η Μαρία-Χριστίνα και ο Αλέξανδρος διοργανώνουν κλειστές συναυλίες, για 60 με 80 άτομα, σε μυστικές διευθύνσεις, που αποκαλύπτονται στους καλεσμένους μία μέρα πριν.

Sofar Sounds Athens: Τα μυστικά κονσέρτα στα Αθηναϊκά σαλόνια

Σε Sofar μυστική συναυλία δεν έχω πάει so far. Έχω ακούσει, όμως, να μιλάνε γι' αυτήν φίλοι-ραβδοσκόποι της καινοτομίας και των καλών μαντάτων κι έχω δει τις σχετικές αναρτήσεις γνωστών στο φέισμπουκ. Πάντα τα κονσέρτα Sofar συνοδεύονται από λεζάντες με χρωματισμένα συναισθήματα αλλά ποτέ με check in. Η τοποθεσία δεν έχει συντεταγμένες.

«Το Sofar Athens ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015. Μένω στο Λονδίνο τα τελευταία 10 χρόνια κι έτσι έτυχε να παίξω άρπα σε Sofar συναυλίες στο Λονδίνο κι ενθουσιάστηκα. Καθώς δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα αποφασίσαμε μαζί με τον Αλέξανδρο να το φέρουμε εμείς» λέει η Μαρία-Χριστίνα και συνεχίζει: «Διοργανώνουμε Sofar Athens συναυλίες μία φορά τον μήνα προσκαλώντας 60-80 άτομα κοινό. Οι συναυλίες γίνονται σε σαλόνια κι η διεύθυνση είναι μυστική κι αποκαλύπτεται μόνο στους καλεσμένους μία μέρα πριν. Έχουμε την χαρά η ομάδα του Sofar Athens να μεγαλώνει διαρκώς. Απαρτίζεται από επαγγελματίες βιντεογράφους, φωτογράφους, ηχολήπτες, τεχνικούς, γραφίστες, μουσικούς και κυρίως ανθρώπους με ενθουσιασμό κι αγάπη για την μουσική».

Sofar Sounds Athens: Τα μυστικά κονσέρτα στα Αθηναϊκά σαλόνια
«Η φιλοσοφία των Sofar events είναι να ξαναφέρουν την μουσική στο επίκεντρο. Δημιουργείται μία πολύ ωραία παρέα μεταξύ αγνώστων και οι μουσικοί έχουν την χαρά να παίξουν σε ένα ήσυχο κοινό που είναι προσηλωμένο πάνω τους».
«Τα Sofar events είναι μυστικά για την χαρά του παιχνιδιού αλλά και γιατί είναι καλό να μην ξέρεις ποιόν θα δεις γιατί καμιά φορά σνομπάρουμε μουσικούς που δεν είναι γνωστοί χωρίς καν να τους έχουμε ακούσει».

«Πριν από κάποια χρόνια, φίλοι στο Λονδίνο πήγαν να παρακολουθήσουν μία συναυλία. Κατά την διάρκεια της συναυλίας υπήρχαν συνέχεια ενοχλήσεις από τον κόσμο που έμπαινε χρονικά καθυστερημένος,που μιλούσε δυνατά και τον μπάρμαν που ανακάτευε τα κοκτέιλ την στιγμή που δεν έπρεπε. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν συναυλίες στο σαλόνι τους. Η ιδέα άρεσε και πλέον το Sofar έχει επεκταθεί σε πάνω από 220 πόλεις, από την Νέα Υόρκη και το L.A στο Παρίσι και στο Τόκιο» περιγράφει ο Αλέξανδρος τη γέννηση της ιδέας των Sofar μουσικών βραδιών και εστιάζει στην ουσία τους: «Η φιλοσοφία των Sofar events είναι να ξαναφέρουν την μουσική στο επίκεντρο. Δημιουργείται μία πολύ ωραία παρέα μεταξύ αγνώστων και οι μουσικοί έχουν την χαρά να παίξουν σε ένα ήσυχο κοινό που είναι προσηλωμένο πάνω τους. Είναι μυστικά για την χαρά του παιχνιδιού αλλά και γιατί είναι καλό να μην ξέρεις ποιόν θα δεις γιατί καμιά φορά σνομπάρουμε μουσικούς που δεν είναι γνωστοί χωρίς καν να τους έχουμε ακούσει».

«Πλέον το Sofar Athens έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Κάθε φορά που ανακοινώνουμε την επόμενη Sofar Athens μυστική συναυλία έχουμε αιτήσεις για προσκλήσεις από περίπου 300 άτομα. Δυστυχώς λόγω intimate concept και περιορισμού του χώρου μπορούμε να βάλουμε μέχρι περίπου 80 άτομα».
«Μας στέλνει email κόσμος που ενδιαφέρεται να παραχωρήσει τον χώρο του και κανονίζουμε να δούμε τα σπίτια για να δούμε αν μπορεί να φιλοξενηθεί το Sofar εκεί».
«Δεν είναι η προτεραιότητά μας να είναι γνωστός ο μουσικός, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε ποιοτικούς μουσικούς που ψάχνουν αυτό που παρέχει το Sofar, ένα ήσυχο κι ενθουσιώδες κοινό, σε ένα σαλόνι με πολύ καλή μουσική».

-Πως τα έχει υποδεχθεί ο κόσμος μέχρι στιγμής;

«Πλέον το Sofar Athens έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Κάθε φορά που ανακοινώνουμε την επόμενη Sofar Athens μυστική συναυλία έχουμε αιτήσεις για προσκλήσεις από περίπου 300 άτομα. Δυστυχώς λόγω intimate concept και περιορισμού του χώρου μπορούμε να βάλουμε μέχρι περίπου 80 άτομα. Ο κόσμος έρχεται με ερωτηματικά αλλά φεύγει ενθουσιασμένος».

-Πόσα Sofar έχουν γίνει μέχρι στιγμής; Ποιο ήταν το πιο επιτυχημένο;

«Έχουν γίνει δεκαπέντε Sofar Athens συναυλίες μέχρι τώρα, η επόμενη είναι την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Υπάρχουν πολλές φορές που μετά το τέλος της Sofar βραδιάς λέμε ότι ήταν η καλύτερη συναυλία και μετά, την επόμενη φορά. λέμε το ίδιο».

«Ο κόσμος έρχεται με ερωτηματικά αλλά φεύγει ενθουσιασμένος».

-Πως βρίσκετε τα σπίτια που γίνονται τα Sofar;

«Ψάχνοντας. Μας στέλνει email κόσμος που ενδιαφέρεται να παραχωρήσει τον χώρο του και κανονίζουμε να δούμε τα σπίτια για να δούμε αν μπορεί να φιλοξενηθεί το Sofar εκεί».

-Έχετε κάποιο αστείο ή άλλο παράξενο περιστατικό να θυμηθείτε από κάποιο Sofar βράδυ;

«Την πρώτη φορά, που κάναμε ένα καλοκαιρινό Sofar, σε ταράτσα, είχαμε βάλει σημειώσεις στους γείτονες και τους καλέσαμε κιόλας. Μας είχαν όμως ενημερώσει οι οικοδεσπότες ότι ένα γείτονας, ειδικά, ήταν περίεργος. Στο τέλος είχαν βγει όλοι οι γείτονες στις διπλανές ταράτσες και φωνάζανε “την επόμενη φορά στη δική μας ταράτσα”».

«Προσπαθούμε να έχουμε σε κάθε συναυλία σχήματα από διαφορετικά είδη μουσικής. Τα κριτήρια είναι η ποιότητα, ο επαγγελματισμός και να παρουσιάζουμε και είδη μουσικής που δυστυχώς ακούγονται λιγότερο γιατί δεν είναι mainstream».
«Έχουν γίνει δεκαπέντε Sofar Athens συναυλίες μέχρι τώρα, η επόμενη είναι την Παρασκευή 24 Ιουνίου».

-Υπάρχει συγκεκριμένο μουσικό είδος που επιλέγεται ή όχι;

«Προσπαθούμε να έχουμε σε κάθε συναυλία σχήματα από διαφορετικά είδη μουσικής. Τα κριτήρια είναι η ποιότητα, ο επαγγελματισμός και να παρουσιάζουμε και είδη μουσικής που δυστυχώς ακούγονται λιγότερο γιατί δεν είναι mainstream».

-Πείτε μου ένα τρελό όνειρό σας για κάποιο Sofar μουσικό βράδυ. Που και με ποιον μουσικό θα θέλατε να διοργανώσετε ένα event;

«Να μπορέσουμε να χωρέσουμε σε μία βραδιά Sofar Athens όλους αυτούς που κάνουν αίτηση για να έρθουν. Δεν είναι η προτεραιότητά μας να είναι γνωστός ο μουσικός, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε ποιοτικούς μουσικούς που ψάχνουν αυτό που παρέχει το Sofar, ένα ήσυχο κι ενθουσιώδες κοινό, σε ένα σαλόνι με πολύ καλή μουσική».

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ SOFAR ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Μαρία-Χριστίνα - Sofar Athens Leader

Η Μαρία-Χριστίνα γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Αίγυπτο και τίτλο Κοντέσας από την γιαγιά της. «Αναπόφευκτα λοιπόν ασχολήθηκα με την άρπα» εξηγεί γελώντας. «Τελειώνοντας τις σπουδές μου στην κλασική άρπα στο Royal Academy of Music του Λονδίνου, συνεργάστηκα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Λίγο μετά άρχισα να πειραματίζομαι με τεχνικές, ήχους και πεταλάκια κι αποφάσισα να συμμετάσχω με τα κομμάτια μου στο International Harp Festival, στην Ουαλία, το 2010, όπου κέρδισα το πρώτο βραβείο. Παράλληλα έκανα ένα μεταπτυχιακό στην Μουσικοθεραπεία στο πανεπιστήμιο Roehampton στο Λονδίνο και τώρα κάνω το διδακτορικό μου στην σύγχρονη άρπα στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance στο Λονδίνο.Το πρότζεκτ μου λέγεται “MC&The 7 Pedals” κι αποτελείται από ηλεκτρική άρπα με εφέ. O στόχος μου είναι να παρουσιάζω την cool πλευρά της άρπας γιατί η άρπα δυστυχώς είναι συνδιασμένη με παλάτια κι αγγέλους. Έχω την τιμή να έχω συνεργαστεί με την Ronnie Scott's Jazz Band, τον Jeremy Reed, τον ράπερ Potent Whisper με τον οποίο έχουμε ένα ντουέτο Ηarp&Rap και τον Ψαραντώνη. Στο Λονδίνο έχω ηχογραϕήσει στα θρυλικό στούντιο του BBC Maida Vale sessions κι έχω εμφανιστεί στην μουσική εκπομπή του Jools Holland στο ΒΒC».

Aλέξανδρος - A&R Sofar Athens

Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του με δύο μεταπτυχιακά και πρόσφατα τελείωσε το διδακτορικό του στο UCL του Λονδίνου. Παράλληλα ασχολείται με την μουσική και με το management της “MC&The 7 Pedals”.

www.sofarsounds.com / Facebook Sofar Sounds Athens

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.