ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Σε αγαπώ όπως θα αγαπούσα έναν άγγελο»: Ο έρωτας της Φρίντα Κάλο για τον φωτογράφο Νίκολας Μάρεϊ

Ήταν εκείνος που τράβηξε τα πιο εμβληματικά πορτρέτα της ζωγράφου.

«Σε αγαπώ όπως θα αγαπούσα έναν άγγελο»: Ο έρωτας της Φρίντα Κάλο για τον φωτογράφο Νίκολας Μάρεϊ

«Αγαπημένε μου Νικ, τι υπέροχη φωτογραφία μου έστειλες»: Με αυτή τη φράση ξεκινούσε η επιστολή που έγραψε η Φρίντα Κάλο τον Ιούνιο του 1939 στον Νίκολας Μάρεϊ, όταν ο τελευταίος της έστειλε μέσω ταχυδρομείου ένα πορτρέτο με φούξια λουλούδια στα μαλλιά. Ο Μάρεϊ δεν ήταν μόνο εκείνος που τράβηξε τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της ζωγράφου -περίπου 90 συνολικά, από το 1937 έως το 1948- αλλά και ένας από τους εραστές της.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1931, όταν ο φωτογράφος πρωτοεπισκέφτηκε το Μεξικό. Κουβαλώντας τη φήμη του φωτογράφου πορτρέτων στις ΗΠΑ, μετά το διαζύγιό του ταξίδεψε νότια με τον καλύτερό του φίλο και επίσης καλλιτέχνη Miguel Covarrubias. Ο Covarrubias ήταν εκείνος που σύστησε τον Μάρεϊ στην Κάλο, η οποία ήταν ήδη παντρεμένη με τον Ριβέρα. Παραδόξως, δεν έχει επιβιώσει καμία φωτογραφία του Μάρεϊ από εκείνο το ταξίδι, μόνο ένα σημείωμα που χάραξε εκείνη πάνω σε κέντημα: «Σε αγαπώ όπως θα αγαπούσα έναν άγγελο. Είσαι σαν κρίνος, αγάπη μου».

Σε σημείωμα που χάραξε εκείνη πάνω σε κέντημα έγραφε στον Μάρεϊ: «Σε αγαπώ όπως θα αγαπούσα έναν άγγελο. Είσαι σαν κρίνος, αγάπη μου»

Σε εκείνο το ταξίδι ξεκίνησε ένα ειδύλλιο ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες, που κράτησε δέκα χρόνια και στη διάρκεια του οποίου ο Μάρεϊ φωτογράφισε την Κάλο στο ατελιέ και στο σπίτι της, μαζί με φίλους και σε προσωπικές στιγμές, θρονιασμένη μέσα στα πολύχρωμα φορέματά της ή την ώρα που ζωγράφιζε τα αυτοπορτρέτα που καθόρισαν τη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της.

«Σε αγαπώ όπως θα αγαπούσα έναν άγγελο»: Ο έρωτας της Φρίντα Κάλο για τον φωτογράφο Νίκολας Μάρεϊ
Ο Μάρεϊ φωτογράφισε την Κάλο στο ατελιέ και στο σπίτι της, μαζί με φίλους και σε προσωπικές στιγμές, θρονιασμένη μέσα στα πολύχρωμα φορέματά της ή την ώρα που ζωγράφιζε τα αυτοπορτρέτα που καθόρισαν τη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της. Nickolas Muray, Bentley Gallery

Το παράξενο είναι ότι για τα πρώτα έξι χρόνια της σχέσης τους ο Μάρεϊ δεν τράβηξε την Κάλο ούτε μία φωτογραφία, καθώς το πρώτο πορτρέτο ανάγεται στο 1937. Ήταν στο σπίτι του κοινού τους φίλου, Covarrubia, στο Tizapan, όταν έβαλε στην κάμερά του ένα φιλμ Kodachrome και τράβηξε μερικές από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Κάλο. Σε μια από αυτές, η ζωγράφος ακουμπά απαλά στον τοίχο, φορώντας φούξια πανωφόρι και λουλούδια στα μαλλιά, χαμογελώντας διακριτικά, με το ένα χέρι ακουμπισμένο αισθησιακά στο στέρνο της. Κάπως έτσι γεννιούνται τα πιο χαρακτηριστικά πορτρέτα στην ιστορία, μέσα από το πάθος και την οικειότητα.

Την επόμενη χρονιά η Julien Levy Gallery διοργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεση της Κάλο στη Νέα Υόρκη, με τους Time και Vogue να την αναγνωρίσουν ως μια αυτόφωτη εικαστικό – όχι, απλώς, ως τη γυναίκα του Ριβέρα, όπως την περιέγραφαν στο παρελθόν. Τα εγκαίνια προσέλκυσαν την προσοχή των Georgia O’Keeffe και Isamu Noguchi, που επισφράγισαν τη φήμη της ως της δημιουργού που επαναπροσδιόρισε τόσο τον υπερρεαλισμό όσο και την παράδοση του αυτοπορτρέτου. «Δεν ξέρω αν οι πίνακές μου είναι υπερρεαλιστικοί», θα έλεγε η ίδια το 1952, «ξέρω όμως ότι είναι η πιο ειλικρινής προσωπική μου έκφραση».

«Η φωτογραφία, ευτυχώς, είναι για μένα όχι απλώς ένα επάγγελμα αλλά και ένας τρόπος επαφής με άλλους ανθρώπους» είπε κάποτε ο Μάρεϊ. «Ένας τρόπος να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση και να αποτυπώσω, αν είναι εφικτό, τα καλύτερα στοιχεία στον κάθε έναν». Nickolas Muray, Victoria and Albert Museum (V&A)

Ο Μάρεϊ συνέχισε να φωτογραφίζει την Κάλο ακόμα και μετά το τέλος της ερωτικής σχέσης τους το 1941. Σε ένα από τελευταία πορτρέτα της, που τράβηξε το 1946 στην ταράτσα ενός κτιρίου του Μανχάταν, με το μπλε των φιόγκων στα μαλλιά της να συναντά τον ουρανό και το κόκκινο φόρεμά της να προκαλεί την γκριζάδα της Νέας Υόρκης, η Μεξικάνα χαμογελά και κοιτά τον Μάρεϊ με τρυφερότητα. «Η φωτογραφία, ευτυχώς, είναι για μένα όχι απλώς ένα επάγγελμα αλλά και ένας τρόπος επαφής με άλλους ανθρώπους» είπε κάποτε ο Μάρεϊ. «Ένας τρόπος να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση και να αποτυπώσω, αν είναι εφικτό, τα καλύτερα στοιχεία στον κάθε έναν». Στην Κάλο λοιπόν βρήκε την ιδανική μούσα – μια γυναίκα που αντιμετώπιζε τον φακό και τον εαυτό της κατάματα, απελευθερωμένη από φόβο και ενοχές.

Δείτε περισσότερα πορτρέτα της Κάλο από τον Μάρεϊ:

Nickolas Muray, Bentley Gallery
Nickolas Muray, PDNB Gallery
Nickolas Muray, Matthew Liu Fine Arts
Nickolas Muray, Matthew Liu Fine Arts

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: «Η Φρίντα με σκουλαρίκια του Πικάσο», 1939, Nickolas Muray, Matthew Liu Fine Arts

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.