ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Rythm 0»: Όταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς άφησε για έξι ολόκληρες ώρες το κορμί της στα χέρια αγνώστων 

Το περίφημο πείραμα της διάσημης περφόρμερ συνεχίζει ακόμη και σήμερα να προβληματίζει σχετικά με τα όρια της ανθρώπινης φύσης.

«Rythm 0»: Όταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς άφησε για έξι ολόκληρες ώρες το κορμί της στα χέρια αγνώστων 

«Τι τυχερή που είμαι που είμαι ζωντανή», αναφώνησε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς όταν το πείραμα τελείωσε και εκείνη περπάτησε γυμνή, αποκαμωμένη και ταλαπωρημένη ανάμεσα στο κοινό, το οποίο απέστρεφε το βλέμμα του από πάνω της. Απέστρεφε το βλέμμα του από κάτι το οποίο εκείνο δημιούργησε. Το πείραμα της Αμπράμοβιτς είχε πετύχει. "Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων;" αναρωτήθηκε η Σέρβα περφόρμερ. Και κάπως έτσι, το μακρινό 1974, την εποχή της απελευθέρωσης και των χίπις, η Αμπράμοβιτς τολμά κάτι, που ακόμα και για τα επαναστατικά ήθη της εποχής, έδειχνε τολμηρό και ριψοκίνδυνο. Να εκθέσει για 6 ολόκληρες ώρες το κορμί της στο κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να της κάνει ό,τι εκείνο θελήσει.

Και κάπως έτσι, το μακρινό 1974, την εποχή της απελευθέρωσης και των χίπις, η Αμπράμοβιτς τολμά κάτι, που ακόμα και για τα επαναστατικά ήθη της εποχής, έδειχνε τολμηρό και ριψοκίνδυνο. Να εκθέσει για 6 ολόκληρες ώρες το κορμί της στο κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να της κάνει ό,τι εκείνο θελήσει.

Ανήσυχο πνεύμα από μικρή, μεγάλωσε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Οι γονείς της Παρτιζάνοι, ο πατέρας της μάλιστα ήταν ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεγαλωμένη σε ένα αυστηρό σπίτι που έλειπε η αγάπη. "Δεν ήμασταν ποτέ χαρούμενοι, δεν έπαιρνα ποτέ δώρα. Στα 10α γενέθλιά μου έκοψα τις φλέβες μου. Μόλις είχα συνειδητοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα πεθάνω. Η γιαγιά μου με πήγε στο νοσοκομείο. Δεν το είπε ποτέ στη μητέρα μου". Η επαφή της με την τέχνη γίνεται μέσω της μητέρας της η οποία διετέλεσε διευθύντρια του Μουσείου Επανάστασης και Τεχνών στο Βελιγράδι. Η μικρή Μαρίνα γοητεύτηκε από την τέχνη και αποφάσισε να μπει στην Καλών Τεχνών.

«Rythm 0»: Όταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς άφησε για έξι ολόκληρες ώρες το κορμί της στα χέρια αγνώστων 

Και φτάνουμε στο 1974 και στη χρονιά που έμελε να προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και προβληματισμό. Το «Rythm 0» ήταν ουσιαστικά ένα κοινωνικό πείραμα με πολύ ενδιαφέρουσα ευρήματα. Σκοπός της ήταν να μελετήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και ιδίως το πώς ένας άνθρωπος αντιδρά όταν γνωρίζει εξ' αρχής ότι οι πράξεις του δεν έχουν συνέπειες. «Οδηγίες. Υπάρχουν 72 αντικείμενα στο τραπέζι που μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει πάνω μου όπως επιθυμεί. Εκτέλεση. Είμαι το αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Διάρκεια: 6 ώρες (8 μ.μ. – 2 π.μ.)», ανέφερε η πινακίδα που κρατούσε η Αμπράμοβιτς στραμμένη προς το κοινό του Studio Morra της Νάπολης. Η αντίστροφή μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει. Οι επόμενες έξι ώρες θα ήταν τουλάχιστον τρομακτικές.

Στην αρχή ο κόσμος δίσταζε. Την άγγιζαν, την αγκάλιαζαν ή τη φιλούσαν. Κάποιοι προσπαθούσαν να την κάνουν να γελάσει. Εκείνη ωστόσο απτόητη με το ίδιο μονότονο βλέμμα να κοιτάζει το κενό. Σιγά σιγά το κοινό άρχισε να εκνευρίζεται από την απάθειά της και έγινε πιο επιθετικό. Τα ξυράφια χρησιμοποιήθηκαν για να σκίσουν τα ρούχα της και στη συνέχεια να εξερευνήσουν το κορμί της. Μπορούσαν ανά πάσα ώρα και στιγμή να τη βιάσουν ή να τη δολοφονήσουν. Η Αμπράμοβιτς το γνώριζε. Εξάλλου ανάμεσα στα αντικείμενα υπήρχε και ένα όπλο γεμάτο σφαίρες. Κάποιος της το έβαλε στο χέρι και το έστρεψε στον κρόταφό της. Κάποιος άλλος απλά το πήρε από το χέρι της.

Μπορούσαν ανά πάσα ώρα και στιγμή να τη βιάσουν ή να τη δολοφονήσουν. Η Αμπράμοβιτς το γνώριζε. Εξάλλου ανάμεσα στα αντικείμενα υπήρχε και ένα όπλο γεμάτο σφαίρες. Κάποιος της το έβαλε στο χέρι και το έστρεψε στον κρόταφό της. Κάποιος άλλος απλά το πήρε από το χέρι της.

Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, η Αμπράμοβιτς περπάτησε ήρεμη ανάμεσα στο κοινό. Απέφευγαν να την κοιτάξουν. Δεν ήθελαν να βρεθούν υπόλογοι για όσα της είχαν κάνει προηγουμένως. Το συμπέρασμα είναι ότι η φύση του ανθρώπου είναι κακή. Όταν ο άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν θα τιμωρηθεί, μπορεί να φτάσει στα άκρα.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.